Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-10-27 14:14:00 +0200 Επίσημα φραγή στα social media για παιδιά κάτω των 13 ετών

Επίσημα φραγή στα social media για παιδιά κάτω των 13 ετών

Επίσημα φραγή στα social media για παιδιά κάτω των 13 ετών 470 900
Ειδική διαδικασία για την πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη θα πρέπει να διαμορφωθεί από τις εταιρείες social media, ώστε να αποκλειστούν χρήστες κάτω των 16 ετών.

Σύμφωνα με δεσμευτικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο θα πρέπει να εφαρμόσει και η Ελλάδα, πολύ σύντομα τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αποκλείσουν ως χρήστες τα παιδιά κάτω των 13 ετών, ενώ οι έφηβοι μέχρι 16 ετών θα μπορούν να ανοίγουν και να διαχειρίζονται λογαριασμό στα social media μόνο με την συγκατάθεση των γονιών τους.

Τυπικά πρόκειται για μια διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα, ωστόσο μπορούσε ο χρήστης να δώσει ψευδή στοιχεία (πχ ημερομηνία γέννησης) και να ανοίξει λογαριασμό στο Facebook ή στα άλλα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό που αλλάζει τώρα με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό είναι πως μεταφέρεται σε κάθε εταιρεία/κοινωνικό δίκτυο η ευθύνη να βρει τρόπο και να εξασφαλίσει πως τα στοιχεία που δηλώνονται από τους χρήστες είναι τα πραγματικά τους στοιχεία. Αναλαμβάνουν δηλαδή τα κοινωνικά δίκτυα να πιστοποιούν το χρήστη και να ελέγχουν την ηλικία του.

Η μάχη για τους μελλοντικούς καταναλωτές

Είναι σαφές βέβαια πως οι εταιρείες social media δίνουν μάχη για να κρατήσουν τα παιδιά στο δίκτυό τους. Οι συγκεκριμένες ηλικίες αποτελούν μοχλό πίεσης για καταναλωτικές συμπεριφορές προς τους γονείς και τους οικείους τους, ενώ βέβαια διαμορφώνουν και την καταναλωτική δύναμη του μέλλοντος.

Social media και παιδιά

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα social media δεν είναι χώρος για παιδιά, καθώς ψυχοκοινωνικά δεν είναι έτοιμα να διαχειριστούν πιθανές δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν online, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις βιαιότητας και χυδαιότητας. Οι καταστάσεις αυτές σε συνδυασμό με την ανωνυμία και τον κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης απειλούν την παιδική ηλικία και την υγιή διαμόρφωση του χαρακτήρα.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να διαμορφωθεί ειδικό πλαίσιο για παιδιά στα social media αλλά και η διαχείριση του λογαριασμού να γίνεται με γονική επίβλεψη.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας