Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-01 14:34:42 +0200 Σε σιωπηρή επιδημία εξελίσσεται η ενδομητρίωση, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ενδομητρίωση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ενδομητρίωση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ενδομητρίωση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση 470 900
Σε σιωπηρή επιδημία εξελίσσεται η ενδομητρίωση, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο πάσχουν από ενδομητρίωση ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι δυσοίωνες.

Για το λόγο αυτό οι γυναικολόγοι κάνουν έκκληση στις νέες γυναίκες, σε περίπτωση πόνων κατά τη διάρκεια της περιόδου και της σεξουαλικής επαφής, να διερευνήσουν περεταίρω το πρόβλημα. 

Αναλυτικότερα, τα συμπτώματα είναι:
Η πάθηση δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα, για αυτό και δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε την αρχή της εμφάνισής της. Η πλειοψηφία των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση το ανακαλύπτουν μετά από τρία χρόνια.

Η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια πάθηση κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως έξω από τη μήτρα, Τα σημεία αυτά είναι: 

  • το περιτόναιο
  • οι ωοθήκες
  • οι σάπλιγγες
  • η ουροδόχος κύστη

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή η της λεκάνης κατά τη διάρκεια της περιόδου και της σεξουαλικής επαφής και η έντονη αιμορραγία και η επώδυνη ούρηση κατά την περίοδο.

Ωστόσο, κάποιες γυναίκες μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να εξετάζουν:

  • αν κάποιος συγγενής τους είχε ενδομητρίωση
  • αν η έμμηνος ρύση ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία 
  • αν η έμμηνος ρύση διαρκεί πάνω από επτά μέρες και αν έρχεται πιο συχνά από 27 μέρες
  • αν δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα
  • αν έχει διαγνωστεί με συγγενείς ανωμαλίες των έσω γεννητικών οργάνων

Διάγνωση και Θεραπεία:
Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί μόνο με λαπαροσκόπηση μετά από ιστολογική εξέταση του ιστού. Επιπλέον μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός εξάπλωσης της ενδομητρίωσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά. Μπορούν ενδεχομένως να γίνουν κα άλλες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, διορθικό υπερηχογράφημα, προκειμένου να εντοπισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες της ενδομητρίωσης.

Η ενδομητρίωση δεν είναι μεταδοτικό νόσημα, είναι μια όμως χρόνια πάθηση που μπορεί να στερήσει τη χαρά της γονιμότητας αλλά και την καλή ποιότητα ζωής μας.

Πηγή: drchandakas.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας