Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-02-22 20:42:23 +0200 Ενδομητρίωση: ένα πρόβλημα που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ενδομητρίωση & Γονιμότητα

Ενδομητρίωση & Γονιμότητα

Ενδομητρίωση & Γονιμότητα 470 900
Η ενδομητρίωση είναι ένας από τους βασικούς εχθρούς της γονιμότητας.

Eιδικά όταν πρόκειται για ενδομητρίωση βαριάς μορφής που εμποδίζει την ωρίμανση των ωαρίων και τη σωστή λειτουργία των οργάνων που συμμετέχουν στην διαδικασία της γονιμοποίησης. Ας δούμε τα τέσσερα βασικά συμπτώματα και ας αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την καθοδήγηση του γιατρού μας.

Τι είναι η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια κατά την οποία κύτταρα με μορφή σαν και αυτά που την  περιβάλλουν, εγκαθίστανται έξω από αυτή. Κατά την ενδομητρίωση τα κύτταρα εγκαθίστανται σε μέρη όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες ή και η ουρήθρα. Ανάλογα με την σοβαρότητα της η ενδομητρίωση χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Η ενδομητρίωση μπορεί να εμφανιστείαπό ελαφρά μέχρι βαριά μορφή.

Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα εν μέρει και εφόσον είναι βαριάς μορφής. Μια γυναίκα όταν έχει ενδομητρίωση τα ωάρια της δεν ωριμάζουν γρήγορα, το σπερματοζωάριο δεν μπορεί να προσκολληθεί με μεγάλη ευκολία πάνω στο ωάριο και τέλος οι σάλπιγγες δεν λειτουργούν καλά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;
Μια γυναίκα όταν πάσχει από ενδομητρίωση αισθάνεται:
1. Πόνο τόσο πριν την περίοδο όσο και κατά την διάρκεια της περιόδου.
2. Πόνο κατά την διάρκεια της άσκησης
3. Ο κύκλος της περιόδου παρουσιάζει ανωμαλίες.
4. Δυσκολεύεται να μείνει έγκυος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;
Το ιστορικό μας είναι αυτό που θα εξετάσει πρώτα ο γιατρός μας για την ύπαρξη ενδομητρίωσης. Δευτερεύοντα λόγο έχει ο υπέρηχος. Μέσω του υπερηχογραφήματος, μπορούν να αναγνωριστούν κάποιες μικρές κύστες στις ωοθήκες. Από εκεί και πέρα η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι αυτή που θα πει αν υπάρχει ενδομητρίωση και σε τι μορφή είναι.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας