Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-20 11:13:39 +0300 Φθινόπωρο, σχολεία, ιώσεις. Ιδιαίτερα τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τα νήπια που παρακολουθούν βρεφικούς σταθμούς προσβάλλονται συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα από τη γρίπη. Εμβόλιο γρίπης

Εμβόλιο γρίπης

Εμβόλιο γρίπης 470 900
Άρθρο από Ανδρονίκη Αναστασίου
Φθινόπωρο, σχολεία, ιώσεις. Ιδιαίτερα τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τα νήπια που παρακολουθούν βρεφικούς σταθμούς προσβάλλονται συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα από τη γρίπη.

Σε όλες τις μελέτες φαίνεται ότι κάθε χειμώνα 1 στα 2 από αυτά τα παιδιά νοσούν από γρίπη. Αυτό συμβαίνει γιατί η γρίπη μεταδίδεται εύκολα αερογενώς, μέσω σταγονιδίων από το στόμα και τη μύτη, όταν βήχουμε, φταρνιζόμαστε ή απλώς μιλάμε. Η ακολουθία είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο, κυρίως για τους μικρούς μαθητές. Η αλλαγή του καιρού, σε συνδυασμό με τη συνύπαρξη πολλών παιδιών μέσα στις κλειστές σχολικές αίθουσες, σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής των ιώσεων και της γρίπης. Η γρίπη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα. Τα σταγονίδια κυκλοφορούν στο περιβάλλον και μεταδίδονται με την εισπνοή.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της γρίπης, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν και μία εβδομάδα, είναι πυρετός, αδυναμία, πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις,βήχας,καταρροή,εμετός,διάρροια. Σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα μικρά παιδιά, κάτω από την ηλικία των 5 ετών, ανήκουν στα ευπαθή άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από γρίπη

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει αισθητά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού της γρίππης, αλλά ενδείκνυται για ευπαθείς ομάδες ανθρώπων και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι δύο μήνες κατά τους οποίους θα πρέπει να γίνονται οι προληπτικοί εμβολιασμοί κατά των εποχικών ιώσεων γρίπης, που ταλαιπωρούν κατά κύριο λόγο τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Για τους μικρούς μαθητές ο εμβολιασμός ενδείκνυται μόνον όταν υπάρχουν ειδικά προβλήματα υγείας.

Tα εμβόλια γρίπης περιέχουν είτε αδρανοποιημένους (νεκρούς) ιούς γρίπης (whole-virus) ή τμήματα του ιού (split-virus). Επειδή ακριβώς ο ιός δεν είναι ζωντανός, δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Ωστόσο, είναι ακόμη ικανός να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων έτσι ώστε αν ο οργανισμός εκτεθεί στον συγκεκριμένο ιό στη διάρκεια της εποχικής έξαρσης της γρίπης είναι προετοιμασμένος να τον αντιμετωπίσει. Το είδος των στελεχών που περιέχει το εμβόλιο προσαρμόζεται κάθε χρόνο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠOY) ανάλογα με τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα και απομονώθηκαν από πάσχοντες.
 Μέχρι την ηλικία των 3 ετών γίνεται το λεγόμενο ‘παιδιατρικό εμβόλιο’, που περιέχει τη μισή δόση εμβολίου από αυτή που περιέχεται στο εμβόλιο που γίνεται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πρώτη χρονιά που εμβολιάζονται παιδιά μέχρι 9 ετών, πρέπει να λαμβάνουν 2 δόσεις εμβολίου με διαφορά 1 μηνός. Τα βρέφη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών δεν χρειάζεται να εμβολιάζονται, καθώς προστατεύονται από τα αντισώματα της μητέρας τους.

Ενδείξεις χορήγησης εμβολίου

• Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
• Άτομα με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
• Άτομα με καρδιακή νόσο συνοδευόμενη από σοβαρές καρδιοδυναμικές διαταραχές.
• Άτομα σε ανοσοκαταστολή (εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
• Πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσος (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
• Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης σ. Reye μετά από γρίπη.
• Πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
• Πάσχοντες από χρόνια νεφροπάθεια (χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή νεφρωσικό σύνδρομο).
• Κλειστοί πληθυσμοί όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων - λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων.
• Επαγγελματίες υγείας και το νοσηλευτικό προσωπικό που φροντίζει άτομα υψηλού κινδύνου καθώς και μέλη οικογενειών που συγκατοικούν με άτομα υψηλού κινδύνου.
• Επαγγελματίες που ασχολούνται με πουλερικά (ο ιός της γρίπης των πουλερικών κανονικά δεν προκαλεί νόσηση στον άνθρωπο, είναι δυνατόν όμως, σε περίπτωση συλλοίμωξης με τον ιό της γρίπης των ανθρώπων να προκύψει μεταλλαγμένος ιός που να προσβάλλει και τον άνθρωπο και για τον λόγο αυτόν συνιστάται ο εμβολιασμός ατόμων που ασχολούνται με πουλερικά).
• Άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές που υπάρχει επιδημία γρίππης.
• Αντενδείξεις στην χορήγηση του εμβολίου:
• Iστορικό αλλεργίας στα αβγά ή στην ουσία «thimerosal» (συντηρητικό του εμβολίου).
• Iστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της γρίπης.
• Iστορικό στό σύνδρομο «Guillain Barre», ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει τα νεύρα και προκαλεί παράλυση.
• Aτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν το εμβόλιο

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Έχουν παρατηρηθεί : Κεφαλαλγία – Εφίδρωση - Μυϊκός πόνος (μυαλγία) - Πόνος στις αρθρώσεις (αρθραλγία) – Πυρετός -  Ρίγος - Αίσθημα κακουχίας - Μυϊκός πόνος (μυαλγία) -  Κόπωση -
Οι αντιδράσεις αυτές του εμβολίου συνήθως υποχωρούν 1 με 2 ημέρες χωρίς θεραπεία.

Σύνθεση των αντιγριπικών εμβολίων για την εποχιακή γρίπη για την εμβολιαστική περίοδο 2011/2012:
VAXIGRIP®, FLUARIX®, INFLUVAC® , AGRIPAL®
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σύνθεση των εμβολίων της εποχιακής γρίπης για την εμβολιαστική περίοδο 2011/2012 είναι η εξής: Τριδύναμο εμβόλιο που περιέχει:
• Ένα A/California/7/2009 (H1N1) - προσομοιάζον στέλεχος.
• Ένα A/Perth/16/2009 (H3N2) - προσομοιάζον στέλεχος.
• Ένα Β/Brisbane/60/2008 - προσομοιάζον στέλεχος.

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας