Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-03-22 10:48:07 +0200 Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος με υφέσεις και εξάρσεις. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα;

Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα;

Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα; 470 900
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος με υφέσεις και εξάρσεις.

Τι είναι έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα;
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος με υφέσεις και εξάρσεις. Στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα ο φραγμός του δέρματος δυσλειτουργεί, πράγμα που προκαλεί δέρμα ξηρό, με φολίδες και κνησμό. Κάποια από τα παιδιά αυτά έχουν και σχετιζόμενες περιβαλλοντικές και τροφικές αλλεργίες. Από όλα τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, 65% δείχνουν σημάδια κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής και 90% κατά τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους. Τα μισά από τα παιδιά με το νόσημα βελτιώνονται ανάμεσα στις ηλικίες 5 και 15 χρονών. Οι γονείς με ατοπική δερματίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά με ατοπική δερματίτιδα.

Πόσο συχνή πάθηση είναι η ατοπική δερματίτιδα;
Πολύ συχνή. Τουλάχιστον 15 με 20% των παιδιών εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα κάποια στιγμή κατά την παιδική ηλικία, συνηθέστερα από τον πρώτο χρόνο της ζωής. Η συχνότητα τα τελευταία χρόνια είναι ολοένα αυξανόμενη στον πληθυσμό.

Είναι η ατοπική δερματίτιδα το ίδιο πράγμα με το έκζεμα;
Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν τους όρους έκζεμα και ατοπική δερματίτιδα χωρίς διαφοροποίηση, για την ίδια κατάσταση, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις το έκζεμα προκαλείται από ατοπική δερματίτιδα. Το έκζεμα είναι ένας γενικός όρος για ξηρό και φλεγμονώδες δέρμα, που μερικές φορές προκαλείται από κάτι άλλο πέραν της ατοπικής δερματίτιδας.

Πώς εκλύεται το έκζεμα;
Οι κύριοι εκλυτικοί παράγοντες της ατοπικής δερματίτιδα είναι ερεθιστικές ουσίες, στρες, αλλεργίες, λοίμωξη και θερμότητα/ εφίδρωση. Αυτοί οι παράγοντες δεν είναι η αιτία του προβλήματος, αλλά μπορεί να το χειροτερεύουν.
Ποιο συγκεκριμένα, πιθανοί εκλυτικοί παράγοντες που χειροτερεύουν το έκζεμα είναι:
•    Το στρες
•    Οι αλλεργίες
•    Εφίδρωση
•    Συγκεκριμένα σαπούνια, αφρόλουτρα και απορρυπαντικά
•    Πολύ συχνό μπάνιο ή μακράς διάρκειας ζεστό μπάνιο
•    Απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας
•    Ξηρασία
•    Μάλλινα και συνθετικά ρούχα
•    Σκόνη ή άμμος
•    Ο καπνός του τσιγάρου
•    Συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως αυγά, γάλα, ψάρι, σόγια, γλουτένη
•    Επιμόλυνση του δέρματος με μικρόβιο

 

Πως επηρεάζει τη ζωής των γονιών και του μωρού η ατοπική δερματίτιδα;

Η δημοσιογράφος Δέσποινα Καμπούρη μίλησε ανοιχτά για την ιστορία της κόρης της με την ατοπική δερματίτιδα. Η ζωή της οικογένειας άλλαξε πολύ όταν τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν, έτσι η παρουσιάστρια αναζήτησε λύση. Με την καθοδήγηση του γιατρού και την κατάλληλη φροντίδα της La Roche-posay η μικρή κατάφερε να συμφιλιωθεί με την ατοπική δερματίτιδα. Τώρα πια  κοιμάται ξέγνοιαστα, πηγαίνει σχολείο, χαμογελά και απολαμβάνει την κάθε στιγμή.

Δείτε την ιστορία της εδώ:

 

Διαβάστε εδώ τρόπους αντιμετώπισης της ατοπικής δερματίτιδας!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας