Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 11:05:43 +0300 Το Α΄ Τεστ ανίχνευσης σχολικής ετοιμότητας απαντά στο ερώτημα αν το παιδί είναι έτοιμο να φοιτήσει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού. Είναι το νήπιο έτοιμο για σχολείο;

Είναι το νήπιο έτοιμο για σχολείο;

Είναι το νήπιο έτοιμο για σχολείο; 470 900
Άρθρο από Στέλιος Μαντούδης
Το Α΄ Τεστ ανίχνευσης σχολικής ετοιμότητας απαντά στο ερώτημα αν το παιδί είναι έτοιμο να φοιτήσει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού.

Είναι το παιδί έτοιμο να αρχίσει το σχολείο;
Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας υπάρχει ένα τεστ που ελέγχει πόσο έτοιμα είναι να ξεκινήσουν το σχολείο. Το νέο ελληνικό τεστ ανίχνευσης της σχολικής ετοιμότητας γίνεται σε φυσιολογικά παιδιά και τα αποτελέσματά του  είναι απολύτως αξιόπιστα. Το Α’ τεστ φέρνει καλά νέα για την οικογένεια αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Και αυτό γιατί ελέγχει με ασφάλεια κατά πόσον τα παιδιά που τελείωσαν το νηπιαγωγείο μπορούν, είναι δηλαδή μαθησιακά έτοιμα να γίνουν…πρωτάκια! Το ερώτημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, αν σκεφτούμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη χώρα μας, ένα στα δέκα παιδιά έχει προβλήματα στο σχολείο, άλλοτε εμφανή και άλλοτε όχι. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στη χώρα μας λειτουργούν 1570 τμήματα ένταξης σε κανονικά δημόσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία για παιδιά που εμφανίζουν σοβαρές δυσκολίες οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να φοιτήσουν στα κανονικά σχολεία. 

Τι σημαίνει "σχολική ετοιμότητα";
Ο ορισμός που δίνουν οι ειδικοί είναι σαφής: «Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει το παιδί προκειμένου να αρχίσει καλά και να φοιτήσει ομαλά στο σχολείο; Επιπλέον, πόσο έτοιμο είναι να δεχτεί τις νέες γνώσεις σε συγκεκριμένο πλαίσιο –αυτό της σχολικής τάξης και στους ρυθμούς που αυτό επιβάλλει; Όσο για τη σημασία τού να είναι έτοιμο το παιδί να περάσει το κατώφλι του σχολείου, αυτή προκύπτει, αν ρίξουμε μια ματιά στις περιπέτειες που βιώνει το ανέτοιμο παιδί. Χαμηλή αυτοπεποίθηση, αρνητική στάση απέναντι στο σχολείο και τη μάθηση γενικότερα, διαταραχές στη συμπεριφορά είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που μάλιστα, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να εξελιχθούν σε πραγματικούς κινδύνους: παραπτωματικές συμπεριφορές, χρήση εθιστικών ουσιών, εφηβική εγκυμοσύνη.

Την απάντηση λοιπόν στην ανάγκη να ελεγχθεί η σχολική αυτή ετοιμότητα του παιδιού δίνει το  Α' ΤΕΣΤ  το πρώτο ελληνικό τεστ ανίχνευσης της σχολικής ετοιμότητας που δημιουργήθηκε στο Ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού" από την κ. Λωρέττα Θωμαϊδου, Παιδίατρο-Αναπτυξιολόγο  και  τον κ. Στέλιο Μαντούδη, Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή  τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα σταθμίστηκε εξ ολοκλήρου σε ελληνικό πληθυσμό, σε δείγμα 2.000 παιδιών (5-6 χρόνων) που παρακολουθούσαν 50 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Αθήνας. Πρόκειται για ένα απλό, εύχρηστο και σύντομο προληπτικό τεστ που απευθύνεται μόνο σε φυσιολογικά παιδιά και  απαντά αντικειμενικά στο ερώτημα:                                                                                   

«Είναι το παιδί έτοιμο να φοιτήσει στο σχολείο; Ναι ή όχι;».
Οι δημιουργοί του μάς εξηγούν ότι το εν λόγω τεστ δεν μετράει το IQ, ούτε την ευφυία, ενώ δεν καταλήγει σε κάποια διάγνωση. Αυτό που κάνει είναι να ελέγχει τέσσσερις Πρακτικές και τέσσερις Λεκτικές ικανότητες του παιδιού όπως τον οπτικοκινητικό του συντονισμό, τις γενικές του γνώσεις, την κρίση και τη σύνθετη σκέψη του, την αφαιρετική  και  μαθηματική του σκέψη, τις γλωσσικές του ικανότητες  κ.ά. Το τεστ διαρκεί μόλις 10 λεπτά και μπορεί κανείς να μάθει τον χειρισμό του μετά από μια σύντομη εκπαίδευση μόλις λίγων ωρών. Η βαθμολόγησή του  γίνεται αυτόματα, αποκλειστικά  σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σε σημαντικό  βαθμό το υποκειμενικό στοιχείο του εξεταστή. Αν το παιδί περάσει το Α' ΤΕΣΤ, αυτό σημαίνει πως διαθέτει τις προυποθέσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για να φοιτήσει στο σχολείο. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει λεπτομερής αναπτυξιακός έλεγχος που θα δώσει φως στα προβλήματα του παιδιού και θα διευκρινίσει τις δυσκολίες του. Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει ήπιες δυσκολίες σε κάποιους τομείς, τότε ο ειδικός που κάνει το Α' ΤΕΣΤ  δίνει τις κατάλληλες οδηγίες  για την αποκατάστασή τους. Με αυτό τον τρόπο δίδεται η ευκαιρία και η δυνατότητα  σε παιδιά που εμφανίζουν μικρές « ανωριμότητες» να τις διορθώσουν  έγκαιρα  πριν αυτές εξελιχθούν  σε μαθησιακές δυσκολίες. Το Α' ΤΕΣΤ που απευθύνεται  αποκλειστικά σε παιδιάτρους και ειδικούς θεραπευτές (εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς και λογοθεραπευτές)  πρόκειται να εφαρμοστεί  δοκιμαστικά.

Η περίοδος που διανύουμε είναι η κατάλληλη για την πραγματοποίηση του Α' Τεστ. Ενημερωθείτε σχετικά και κλείστε το ραντεβού σας με τους ειδικούς αναπτυξιολόγους στο τηλέφωνο: τηλ. 210 7601651 (9πμ-2 μμ και 5-9 μμ).
Περιηγηθείτε στο site του Α' Τεστ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.atest.gr
info@atest.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας