Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-04-11 22:12:49 +0300 Σύμφωνα με τον μαιευτήρα και γυναικολόγο, κ. Βασιλόπουλο, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκεί στοιχεία και έρευνες. Εγκυμοσύνη και τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού

Εγκυμοσύνη και τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού

Εγκυμοσύνη και τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού 470 900
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα και γυναικολόγο, κ. Βασιλόπουλο, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκεί στοιχεία και έρευνες.

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τα εμβόλια και τις διαφορετικές εταιρείες που τα παράγουν. Την ίδια στιγμή, οι έγκυες γυναίκες βιώνουν μία πολύ στρεσογόνα διαδικασία καθώς έχουν αγωνία να παραμείνουν υγιείς, οι σύντροφοί τους δεν επιτρέπεται να τις συνοδεύουν στις επισκέψεις στον γιατρό και για την ημέρα του τοκετού, χρειάζονται Covid-19 εξέταση, ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος στο μαιευτήριο.  Λογικό λοιπόν και αναμενόμενο πολλές μέλλουσες μαμάδες να αναρωτιούνται μήπως το εμβόλιο θα τις βοηθούσε. 

 

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα και γυναικολόγο, κ. Βασιλόπουλο, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκεί στοιχεία και έρευνες, όμως έχουμε τις προτροπές από διαφορετικούς οργανισμούς στον κόσμο για το ζήτημα των εμβολίων. 

 

Σε πρόσφατη επισκόπηση (12/01/2021) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) υποστηρίζεται ότι δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν γυναίκες που πρόκειται να γίνουν μητέρες αν δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 ή συνεχής έκθεση στον κορονοϊό λόγω επαγγελματικής απασχόλησης. Τα αδρανοποιημένα εμβόλια όπως αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna θεωρούνται ασφαλή για την περίοδο της εγκυμοσύνης, ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη.

 

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) όταν ρωτήθηκε για τον εμβολιασμό ζευγαριών, που πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία υπογονιμότητας, υπογράμμισε τα εξής:

“Υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την πιθανή επίδραση του εμβολιασμού για την COVID-19 στα προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ενδεικτικά, στον φάκελο αδειοδότησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού της εταιρείας Moderna αναφέρεται ότι οι μελέτες σε ζώα «δεν δείχνουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη», αλλά τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα“.


 

Μία διαφορετική σύσταση έρχεται από την Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM), σύμφωνα με την οποία,οι άνθρωποι που ξεκινούν θεραπεία υπογονιμότητας ή μέλλουσες μητέρες, μπορούν να εμβολιαστούν ανάλογα με το αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή αν ο χώρος εργασίας τους, τους εκθέτει σε πιθανή μόλυνση από κορονοϊό. Η μέθοδο mRNA, όπως σημειώνει η Αμερικάνικη Εταιρεία, που χρησιμοποιείται για τα περισσότερα εμβόλια, δεν περιέχει ζωντανό ιό, άρα δεν προκαλεί αυξημένο κίνδυνο για το ζευγάρι. 

 

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομ. καθηγήτρια  Μαρία Θεοδωρίδου υποστηρίζει ότι “το εμβόλιο έναντι της COVID-19 ως μόριο και ως τρόπος δράσης, φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα. Επειδή όμως, στις κλινικές μελέτες που έγιναν για την ασφάλεια των εμβολίων δεν πήραν μέρος ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους υπεύθυνους φορείς, όπως το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), είναι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Όμως, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης”.

 

Σχετικά με τις περιπτώσεις εγκύων γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό ή αναγκάζονται σε συνεχή έκθεση στον κίνδυνο μόλυνσης (π.χ. υγειονομικό προσωπικό) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κλίνει υπέρ του εμβολιασμού της εγκύου.

 

Το ζευγάρι ή η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό και τη μαία καθώς και να ενημερώνονται για τις νέες εξελίξεις σε σχέση με τα εμβόλια και την σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

source: https://drvasilopoulos.com/

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας