Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-02 13:28:59 +0200 1-7 Νοεμβρίου, εβδομάδα ενημέρωσης για την αξία του μητρικού θηλασμού και για τα φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομεία. Εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Εβδομάδα μητρικού θηλασμού 470 900
1-7 Νοεμβρίου, εβδομάδα ενημέρωσης για την αξία του μητρικού θηλασμού και για τα φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομεία.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού ξεκινά με το σύνθημα της unicef «Μητρικός Θηλασμός: Μόνο 10 Βήματα - ο Φιλικός προς τα Μωρά Τρόπος» που αναδεικνύει το ρόλο των υπηρεσιών υγείας για την εφαρμογή ορθών πρακτικών μητρικού θηλασμού.
Τα στοιχεία
-8,1 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν ετησίως από αιτίες που όμως θα μπορούσαν να προληφθούν.
-Ο σωστός μητρικός θηλασμός κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου επιδρά ευεργετικά και δρα ως ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας πρόληψης.
-Με τον μητρικό θηλασμό μπορεί  να προληφθεί το 12%-15% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών στον κόσμο.
-Η έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού (κατά την πρώτη ώρα) μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα νεογνών περίπου κατά 20%.
-Τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού παγκοσμίως εξακολουθούν να είναι περίπου 37% ενώ αυτά της έγκαιρης έναρξής του είναι μόνο 39%.

Ο ρόλος των υπηρεσιών υγείας
Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη πληροφόρηση στις μητέρες σχετικά με το πώς και για πόσο να θηλάσουν το μωρό τους.
Η φετεινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού στέλνει το μήνυμα για την προώθηση  των 10 βημάτων που πρέπει να ακολουθούνται από τα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια για να θεωρούνται Φιλικά προς τα Μωρά:

1. Γραπτή πολιτική για το θηλασμό, 2. Εκπαίδευση του προσωπικού υγείας, 3. Ενημέρωση των εγκύων, 4. Ξεκίνημα του θηλασμού μισή ώρα μετά τη γέννηση, 5. Επίδειξη θηλασμού στις μητέρες, 6. Καμιά άλλη τροφή εκτός από μητρικό γάλα, 7. Παραμονή της μητέρας μαζί με το μωρό όλο το 24ωρο, 8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά, 9. Όχι πιπίλες, 10. Υποστήριξη της μητέρας και στο σπίτι.

Η unicef
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, στα πλαίσια του εορτασμού της φετeινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, 1 με 7 Νοεμβρίου, πραγματοποιεί καμπάνια σε εκατοντάδες μαιευτήρια, κλινικές και κέντρα υγείας της επικράτειας.
Το ενημερωτικό αυτό υλικό είναι διαθέσιμο στο www.unicef.gr/bfweek.php μαζί με περισσότερες πληροφορίες τόσο για τη φετινή όσο και για προηγούμενες εκστρατείες προώθησης του μητρικού θηλασμού και αναλυτικά τα 10 βήματα.

Πηγή: www.unicef.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας