Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-01 14:53:48 +0200 Όμως γιατί να έχουμε την ανάγκη να "ονομάσουμε" ένα παιδί και να του βάλουμε την ταμπέλα του χειριστικού; Στην πραγματικότητα όλοι μας δεν είμαστε χειριστικοί με έναν τρόπο;  Είναι χειριστικό το παιδί μου;

Είναι χειριστικό το παιδί μου;

Είναι χειριστικό το παιδί μου; 470 900
Όμως γιατί να έχουμε την ανάγκη να ονομάσουμε ένα παιδί και να του βάλουμε την ταμπέλα του χειριστικού; Στην πραγματικότητα όλοι μας δεν είμαστε χειριστικοί με έναν τρόπο; 

Ένα από τα πιο συχνά θέματα που φέρνουν γονείς σε ειδικούς και συμβούλους, είναι πως να διαχειριστούν το παιδί τους. Συχνά αναφέρουν τον όρο “χειριστικό παιδί” εννοώντας πως το παιδί τους ξέρει ακριβώς πως να πετύχει αυτό που θέλει και να τους χειρίζεται. 

 

Ο όρος αυτός τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ενώ μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια πολύ μεγάλο αριθμό άρθρων που να εξηγούν τα χαρακτηριστικά του χειριστικού παιδιού και πως να το “αντιμετωπίσεις”.

 

Όμως γιατί να έχουμε την ανάγκη να ονομάσουμε ένα παιδί και να του βάλουμε την ταμπέλα του χειριστικού; Στην πραγματικότητα όλοι μας δεν είμαστε χειριστικοί με έναν τρόπο; 

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι επαναλαμβάνει τη συμπεριφορά που έχει ενισχυθεί θετικά. Αν για παράδειγμα, ένα παιδί θέλει να φάει παγωτό αλλά οι γονείς του λένε πως δεν μπορεί γιατί δεν έχει τελειώσει το φαγητό του και εκείνο βάλει τις φωνές ή τα κλάματα και τότε οι γονείς του του πάρουν παγωτό για να σταματήσει, το παιδί τι θα έχει μάθει; Όταν οι γονείς σου σου λένε όχι πρέπει να βάζεις τα κλάματα ή τις φωνές για να καταφέρεις αυτό που θέλεις. Οι γονείς πάλι θα έχουν μόλις διαπιστώσει πως το παιδί τους είναι χειριστικό. 

 

Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν βοηθάει. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας κύκλος όπου οι γονείς νιώθουν άσχημα, ματαιώνονται και γεμίζουν ενοχές και το παιδί δεν αισθάνεται ασφάλεια και προστασία. Τα όρια στο παιδί δημιουργούν μία αίσθηση ασφάλειας, είναι σαν να βρίσκεται σε ένα σπίτι. Δοκιμάζει τα όρια όπως θα δοκίμαζε τη σταθερότητα ενός σπιτιού. Μόλις αντιληφθεί ότι τα όρια είναι σταθερά και δεν πέφτουν, ξέρει πως τίποτα δεν μπορεί να απειλήσει εκείνο και τους αγαπημένους του ανθρώπους. 

 

Είναι αναμενόμενο οι γονείς να δυσκολεύονται να βάλουν όρια όταν το παιδί τους φαίνεται στεναχωρημένο και σε πίεση, όμως χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Όπως τα πάντα στη ζωή. 


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας