Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-23 12:58:20 +0300 Εξασφαλίζουμε το καλύτερο στο παιδί μας, προτού έρθει η ώρα για το Δημοτικό Είναι έτοιμο να πάει σχολείο;

Είναι έτοιμο να πάει σχολείο;

Είναι έτοιμο να πάει σχολείο; 470 900
Όταν λέμε σχολική ετοιμότητα εννοούμε την ικανότητα του παιδιού που τελειώνει το νηπιαγωγείο να περάσει στο επόμενο στάδιο
Tι σημαίνει σχολική ετοιμότητα.
Όταν λέμε σχολική ετοιμότητα εννοούμε την ικανότητα του παιδιού που τελειώνει το νηπιαγωγείο να περάσει στο επόμενο στάδιο και να ξεκινήσει το σχολείο. Οι ειδικοί δίνουν ακόμη πιο σαφή ορισμό: «Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει το παιδί για να αρχίσει καλά και να φοιτήσει ομαλά στο σχολείο; Ακόμη, πόσο έτοιμο είναι να δεχτεί τις νέες γνώσεις σε συγκεκριμένο πλαίσιο –αυτό της σχολικής τάξης και στους ρυθμούς που αυτό επιβάλλει;».

Δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να ξεκινήσουν το Δημοτικό;
Και όμως. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη χώρα μας, ένα στα δέκα παιδάκια έχει προβλήματα στο σχολείο, δυσκολίες που άλλοτε μπορούμε να αναγνωρίσουμε και άλλοτε όχι.

Πώς αισθάνεται το ανέτοιμο παιδί;
Το παιδάκι που ξεκινάει το σχολείο χωρίς ακόμη να είναι έτοιμο, έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση  πράγμα που διαμορφώνει αρνητική στάση απέναντι στο σχολείο και τη μάθηση γενικότερα. Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε πραγματικούς κινδύνους όπως παραπτωματικές συμπεριφορές, χρήση εθιστικών ουσιών, εφηβική εγκυμοσύνη.

Πώς μπορώ να ξέρω;
Το μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας ως γονείς για να ξέρουμε σε τι φάση βρίσκεται το παιδί μας είναι το Α΄ Τεστ ανίχνευσης σχολικής ετοιμότητας. Όταν λέμε τεστ, μην φαντάζεστε πολύπλοκες διαδικασίες και εξαντλητικούς ελέγχους. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στα παιδάκια προσχολικής ηλικίας και που απαντά στο ερώτημα: «Είναι το παιδί έτοιμο να αρχίσει το σχολείο;» είναι απλή, σύντομη, εφαρμόζεται σε φυσιολογικά παιδιά και τα αποτελέσματά της είναι απολύτως αξιόπιστα. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο ελληνικό τεστ ανίχνευσης της σχολικής ετοιμότητας δημιουργήθηκε στο Ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού" από την κ. Λωρέττα Θωμαϊδου, Παιδίατρο-Αναπτυξιολόγο  και  τον κ. Στέλιο Μαντούδη, Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή εδώ και μερικά χρόνια. Μάλιστα σταθμίστηκε εξ ολοκλήρου σε ελληνικό πληθυσμό, σε δείγμα 2.000 παιδιών (5-6 χρόνων) που παρακολουθούσαν 50 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Αθήνας.

Με το Α΄Τεστ όλοι εμείς οι γονείς που ενδιαφερόμαστε για την καλή πορεία του παιδιού μας, την ομαλή του προσαρμογή και εξέλιξη στο σχολείο, την πρόοδο και τις επιδόσεις του, έχουμε τη σιγουριά που έχουμε κάνει το καλύτερο για εκείνο. Το έχουμε προετοιμάσει σωστά, ώστε να περάσει το κατώφλι του Δημοτικού πανέτοιμο και να γίνει ένα ευτυχισμένο, χαρούμενο πρωτάκι!

Τι ελέγχει το Α΄ Τεστ;
Το Α΄Τεστ δεν μετράει το IQ, ούτε την ευφυία του παιδιού. Επίσης, δεν καταλήγει σε κάποια διάγνωση. Αυτό που κάνει είναι να ελέγχει τέσσσερις Πρακτικές και τέσσερις Λεκτικές ικανότητες του παιδιού όπως τον οπτικοκινητικό του συντονισμό, τις γενικές του γνώσεις, την κρίση και τη σύνθετη σκέψη του, την αφαιρετική και μαθηματική του σκέψη, τις γλωσσικές του ικανότητες κ.ά.
Το τεστ διαρκεί μόλις 10 λεπτά και μπορεί κανείς να μάθει τον χειρισμό του μετά από μια σύντομη εκπαίδευση μόλις λίγων ωρών.

Μετά το Α΄Τεστ τι;
Ανάλογα με τις μετρήσεις, το παιδάκι θα βρεθεί πως διαθέτει τις προυποθέσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για να φοιτήσει στο σχολείο. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει λεπτομερής αναπτυξιακός έλεγχος που θα δώσει φως στα προβλήματα του παιδιού και θα διευκρινίσει τις δυσκολίες του. Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει ήπιες δυσκολίες σε κάποιους τομείς, τότε ο ειδικός που κάνει το Α' ΤΕΣΤ  δίνει τις κατάλληλες οδηγίες  για την αποκατάστασή τους. Με αυτό τον τρόπο δίδεται η ευκαιρία και η δυνατότητα  σε παιδιά που εμφανίζουν μικρές « ανωριμότητες» να τις διορθώσουν  έγκαιρα  πριν αυτές εξελιχθούν  σε μαθησιακές δυσκολίες.

Ενημερωθείτε για το Α΄Τεστ και κλείστε το ραντεβού σας στο πλησιέστερο Αναπτυξιακό Κέντρο Mandou (Γουδί-Βύρωνας-Ηλιούπολη) στο τηλέφωνο: τηλ. 210 7488269  (15:00-20:00).

Ο κ. Μαντούδης και οι συνεργάτες του θα είναι στη διάθεση σας για να συζητήσετε για την μελλοντική ένταξη του παιδιού σας στο σχολείο. Ο έλεγχος περιλαμβάνει την αξιολόγηση του Α΄Τεστ και συμβουλευτική γονέων.

Περιηγηθείτε στο site του Α' Τεστ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.mandou.gr  

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας