Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-02-12 17:38:33 +0200 Πολύ συχνά η πίεση για δεύτερο παιδί είναι μεγαλύτερη από το πρώτο Είναι ένα παιδί αρκετό; Η πίεση για δεύτερο παιδί

Είναι ένα παιδί αρκετό; Η πίεση για δεύτερο παιδί

Είναι ένα παιδί αρκετό; Η πίεση για δεύτερο παιδί 470 900
Έχετε ένα παιδί και δέχεστε πιέσεις για δεύτερο; Συμβαίνει σε πολλές οικογένειες!

Εδώ και καιρό στριφογυρνάει η σκέψη στο μυαλό σας: «Μήπως ήρθε η ώρα για δεύτερο παιδάκι;». Οι συγγενείς έχουν αρχίσει να σας ρωτάνε διακριτικά (ή και πιο πιεστικά), οι φίλοι το αναφέρουν πάνω στην κουβέντα, και το βλέπετε στα μάτια του συντρόφου σας ότι η σκέψη τριγυρνάει στο μυαλό του.

Στο δικό σας μυαλό όμως τριγυρίζουν κι άλλες σκέψεις:
- Μπορείτε να αντέξετε ψυχολογικά και σωματικά ένα δεύτερο παιδί;
- Πώς θα ρυθμίσετε τις δουλειές σας με ένα ακόμη παιδί;
- Πού θέλετε να είστε σε τρία χρόνια από σήμερα; Σε πέντε;
- Πώς ένα δεύτερο παιδί θα επηρεάσει τα οικονομικά σας; Ή το γάμο σας;
- Αν περιμένετε λίγο ακόμη για να αποφασίσετε, μήπως δεν θα μπορείτε πλέον λόγω ηλικίας;

Αναμφισβήτητα λοιπόν υπάρχουν πολλές κοινωνικές και συναισθηματικές πιέσεις όσον αφορά την απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού.

Δίνοντας απαντήσεις… στον εαυτό σου

Πολλές μαμάδες ενός παιδιού είναι αναποφάσιστες όσον αφορά την απόκτηση δεύτερου παιδιού. Κάποιες είναι αποφασισμένες να μην το ξαναεπιχειρήσουν, ενώ κάποιες άλλες το αναβάλλουν μέχρι να καλυτερέψουν τα οικονομικά ή τα οικογενειακά τους θέματα.

«Κι εγώ και ο άντρας μου μεγαλώσαμε σε μια μεγάλη οικογένεια με πολλά αδερφια. Στενοχωριόμαστε όταν σκεφτόμαστε ότι, αφού εμείς φύγουμε, η μοναχοκόρη μας θα είναι εντελώς μόνη της», παραδέχεται η Λώρα, μητέρα της Έμμας. «Στις πιο δύσκολες στιγμές, σκέφτομαι ότι αν πάθει κάτι η Έμμα, θα τρελαθώ καθώς δεν θα έχω πλέον κανένα παιδί για παρηγοριά».

Το ίδιο όμως δεν ισχύει για όλους τους γονείς; Οι γονείς φοβούνται για όλα τα παιδιά τους και όσα παιδιά και αν έχεις, ο χαμός ενός από αυτά σε διαλύει. Θα πρέπει λοιπόν να δεχθούμε ότι κάτι τόσο δραματικό όσο ο χαμός ενός παιδιού δεν συμβαίνει συχνά και δεν θα πρέπει να επικεντρώσουμε τη ζωή μας σε μια τόσο στρεσογόνα σκέψη.

…στους άλλους

«Πολύ συχνά η πίεση να κάνεις δεύτερο παιδί είναι μεγαλύτερη από το πρώτο. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι δεν θα το μεγαλώσουν οι φίλοι, η οικογένεια ή οι ξένοι που σε πιέζουν τόσο να το αποκτήσεις», σημειώνει η Τζένιφερ, μητέρα του Λόρι. «Μάλιστα κάποιες φορές οι ερωτήσεις είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και μπορούν να σε τρελάνουν. Κατά τη γνώμη μου, αν επηρεάζεσαι από αυτή την πίεση, σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο ζητάς την έγκριση του ανθρώπου που σε πιέζει. Όταν σταματήσεις να αναζητάς αυτή την έγκριση, τότε μπορείς πραγματικά να χαλαρώσεις και να σκεφτείς τι θέλεις εσύ και όχι τι ζητούν οι άλλοι από εσένα».

…στο παιδί σου

Πολλές φορές, τα μοναχοπαίδια ρωτούν τους γονείς τους αν θα αποκτήσει αδερφάκι. Αν έχετε αποφασίσει να μην κάνετε δεύτερο παιδί, οι ειδικοί συνιστούν να απαντάτε με ειλικρίνεια και αμεσότητα, χωρίς να δέχεστε διαπραγματεύσεις. «Με τον μπαμπά σου αποφασίσαμε ότι αυτό το μέγεθος οικογένειας είναι το ιδανικό για εμάς. Υπάρχουν πολλά είδη οικογένειας και η δική μας περιλαμβάνει εμάς τους τρεις», είναι μια ενδεικτική απάντηση.

Μην παραλείψετε επίσης να ρωτήσετε το παιδί σας για ποιο λόγο θέλει αδερφάκι. Σε κάποιες περιπτώσεις η απάντηση μπορεί να είναι αστεία, όπως για παράδειγμα «Γιατί θέλω να κοιμάμαι σε κρεβάτι-κουκέτα!»…

Πηγή: www.parenting.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας