Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-25 13:21:53 +0300 Πώς ενθαρρύνουμε το μωρό να μιλήσει. 10 τρόποι για να ενθαρρύνουμε το παιδί να μιλήσει

10 τρόποι για να ενθαρρύνουμε το παιδί να μιλήσει

 10 τρόποι για να ενθαρρύνουμε το παιδί να μιλήσει 470 900
Tο πρώτο βασικό όργανο επικοινωνίας του παιδιού είναι η κίνηση του σώματός του και η ανταπόκρισή του στους διάφορους ήχους ή στις εκφράσεις του προσώπου κυρίως της μητέρας του. Μπορεί να μην είναι πολύ εμφανές τον πρώτο μήνα της ζωής του...

10 τρόποι για να ενθαρρύνουμε το παιδί να μιλήσει

- Όταν μιλάμε στο μωρό μας δεν χρησιμοποιούμε λέξεις απλουστευμένες, «μωρουδίστικες» για να του δείξουμε ή να το κάνουμε να κατανοήσει κάτι. Είναι προτιμότερο να του λέμε «ώρα για να φάμε» ή «ώρα για μπάνιο» αντί μαμ ή μπλουμ αντίστοιχα. Βοηθάει πολύ το παιδί να μαθαίνει να χειρίζεται μελλοντικά τις σωστές λέξεις.

-Προμηθευόμαστε αντικείμενα - παιχνίδια που ερεθίζουν το οπτικό του νεύρο. Του δείχνουμε φωτογραφίες με πρόσωπα ή ανθρώπινες μορφές, του διαβάζουμε  παραμύθια ή ιστοριούλες με έγχρωμες χαρούμενες εικόνες.

-Μιλάμε στο μωρό μας για εμάς και απευθυνόμαστε σε εκείνο με το όνομά του. Έτσι θα μάθει σιγά σιγά να το ξεχωρίζει και να το αναγνωρίζει και η συζήτησή μας θα πάρει προσωπικό χαρακτήρα. Έτσι θα δυναμώνει ο δεσμός του μαζί μας, θα ανακαλύπτουμε κάθε μέρα τις νέες του ικανότητες και δεν θα σταματήσει να μας εντυπωσιάζει με τα κατορθώματά του!

-Δεν μαλώνουμε το παιδί αν δεν μπορεί να προφέρει μια λέξη σωστά ή δεν καταλαβαίνει τη σημασία της. Του αφήνουμε πολλά περιθώρια να μιλήσει και να επικοινωνήσει μαζί μας και δεν του αφαιρούμε το δικαίωμα να κάνει λάθη.

-Μιλάμε με το παιδί μας χρησιμοποιώντας φράσεις απλές, σύντομες και σωστά διατυπωμένες. Για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί σωστά το λόγο, να αποκτήσει καλή άρθρωση και να αποστηθίζει λέξεις, φροντίζουμε ο τόνος και το ύφος της φωνής μας να ανταποκρίνονται στη σκέψη και στη διάθεσή μας.

-Το κοιτάμε πάντα στα μάτια όταν αναφερόμαστε σε αυτό. Ακόμη και όταν διακόπτει μια συζήτησή μας για να μας μιλήσει το ίδιο, του δίνουμε την αμέριστη προσοχή μας. Αργότερα, που θα καταλαβαίνει περισσότερα, θα το διδάξουμε τρόπους καλής συμπεριφοράς.

-Το βοηθάμε να διαμορφώσει συλλαβές και λέξεις όταν προσπαθεί ή δυσκολεύεται να τις θυμηθεί ή να τις προφέρει.

-Του μιλάμε για τις ιδιότητες των πραγμάτων που βρίσκονται γύρω του, για τη χρησιμότητα ή τη σημασία τους. Αναφέρουμε τη λέξη μπάλα στο παιχνίδι ή τη λέξη νερό ή κουτάλι την ώρα του φαγητού. Με αυτόν τον τρόπο συνδέει ευκολότερα το συγκεκριμένο αντικείμενο με το όνομά του, με το τι μπορεί να κάνει ή να του δώσει.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας