Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-16 11:21:10 +0300 Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωάννα Αθανασοπούλου τονίζει τη σημασία της σωστής διατροφής για το καλοκαίρι. Διατροφή για το καλοκαίρι

Διατροφή για το καλοκαίρι

Διατροφή για το καλοκαίρι 470 900
Άρθρο από Ιωάννα Αθανασοπούλου
Τι επιλέγουμε και τι αποφεύγουμε σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να προστατευτούμε από την αφυδάτωση, να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας και να του προσφέρουμε την ενέργεια που αποζητά.

Η ακτινοβολία του ήλιου το καλοκαίρι κάνει έντονη την ανάγκη για προστασία του δέρματος. Εκτός λοιπόν από την αντηλιακή κρέμα, το δέρμα χρειάζεται προστασία εκ των έσω στην οποία καθοριστικό ρόλο παίζει η διατροφή μας. Πιο συγκεκριμένα, πηγές προστασίας είναι τα συστατικά (βιταμίνες Α, Ε και  C, καροτενοειδή, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, σελήνιο) με φωτοπροστατευτική δράση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Τι να επιλέξω
-Το αυγό
-Τα γαλακτοκομικά
-Το συκώτι
-Τα ιχθυέλαια
-Τα φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή δηλαδή πορτοκάλια, μανταρίνια, κίτρα)- Τα καροτενοειδή (όπως φράουλες, σταφύλια, βατόμουρα, μούρα, φραγκοστάφυλα)
-Τα λαχανικά, (ιδιαίτερα τα κίτρινα και πορτοκαλί), η ντομάτα και η πιπεριά
-Τα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο
-Το κρέας
-Το συκώτι
-Τα θαλασσινά
-Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι και το μπρόκολο.

11 διατροφικά tips για το καλοκαίρι
1. Για να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση που προκαλεί η ζέστη του καλοκαιριού, πίνουμε πολύ νερό και φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών. 
2. Δεν παραλείπουμε από τη διατροφή μας φρούτα καλοκαιριού (2-3) και λαχανικά (2 μέτρια μπωλ σαλάτας) σε καθημερινή βάση. 
3. Καθημερινά προσθέτουμε στο διαιτολόγιό μας γαλακτοκομικά (κυρίως γάλα και γιαούρτι που περιέχουν πολύ νερό).
4. Τα αντιοξειδωτικά (ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, ντομάτα, πιπεριές και καρότα, φράουλες και σταφύλια) προστατεύουν την επιδερμίδα από τις συνέπειες του ήλιου. 
5. Τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωση λίπους από τη διατροφή μας
(και δη του κορεσμένου) όπως:
-Τα τηγανισμένα αυγά με βούτυρο
-Τα πλήρη γαλακτοκομικά
-Το κόκκινο κρέας
-Τα αλλαντικά
-Τα τυριά με πλήρη περιεκτικότητα σε λίπος
6. Μια ακόμη λύση που θα βοηθήσει τον οργανισμό στις αυξημένες απαιτήσεις που φέρνει μαζί του το καλοκαίρι είναι να αυξάνουμε τα ενδιάμεσα γεύματα κάθε ημέρας και να μειώνουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε σε κάθε κύριο γεύμα. Προτιμάμε εύπεπτα γεύματα όπως:
-Ζυμαρικά χωρίς λίπος π.χ. με λαχανικά και λίγο τυρί τριμμένο
-Άπαχα κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψαρονέφρι)
-Ψάρι και θαλασσινά
-Τυριά με λίγα λιπαρά
7. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, δεν παραλείπουμε από τη διατροφή μας καθημερινά ένα πλούσιο πρωινό που θα μας δώσει την ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας.
8. Αποφεύγουμε τα πολύ μεγάλα γεύματα, αργά το βράδυ, ώστε να πετυχαίνουμε ευκολότερα τη χώνεψη. 
9. Συνοδεύουμε κάθε κύριο γεύμα με μια πλούσια σαλάτα που την καταναλώνουμε πρώτη. 
10. Περιορίζουμε το αλκοόλ, την κατανάλωση του καφέ και τα αναψυκτικά που προκαλούν φούσκωμα, έχουν θερμίδες και αυξάνουν την διούρηση που οδηγεί σε απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. 
11. Πίνουμε άφθονο πράσινο τσάι που προσφέρει ενυδάτωση.

«Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε ένα κυρίως γεύμα, νωρίς το βράδυ (ως τις 8). Και αυτό γιατί βοηθάμε τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στην ανάγκη για εντατικότερη λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουμε τη διαδικασία της χώνεψης. Επίσης συνοδεύουμε το γεύμα μας με μια σαλάτα από συνδυασμό φρέσκων λαχανικών εποχής. Αν πάλι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το δεύτερο γεύμα, φροντίζουμε το πιο πλούσιο και βαρύ να καταναλώνεται το μεσημέρι. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε τις σάλτσες και τα λιπαρά, είτε πρόκειται για γεύμα ή δείπνο, διαφορετικά ο οργανισμός θα ταλαιπωρηθεί και θα διαμαρτυρηθεί!»

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας