Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 11:06:18 +0300 Διάχυτες Αναπτυξιακές διαταραχές: τι είναι, πώς τις αναγνωρίζουμε, πώς τις αντιμετωπίζουμε; Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές 470 900
Άρθρο από Γεωργία Ε. Κοιλιάρη
Πρόκειται για ομάδα διαταραχών που εντοπίζονται στην ανάπτυξη βασικών λειτουργιών του ατόμου, όπως η επικοινωνία και η κοινωνικοποίηση.

Ποιές είναι οι "ΔΑΔ";
Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές είναι οι εξής 5:
-Aυτισμός (Autism)
-Σύνδρομο Asperger (Asperger Syndrome),
-Σύνδρομο Rett (Rett Syndrome),
-Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή (Childhood Disintegrative Disorder) και
-Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (P.D.D.-N.O.S.,  Pervasive Developmental Disorder).

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Οι ειδικοί παιδοψυχίατροι ή αναπτυξιολόγοι προκειμένου να κάνουν τη διάγνωση στηρίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια. Οι πρώτες ενδείξεις εντοπίζονται κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της ζωής του παιδιού από το κλάμα του, ενώ καθώς μεγαλώνει, οπότε αυξάνονται και οι επικοινωνιακές απαιτήσεις, η διάγνωση γίνεται με σαφώς ασφαλέστερο τρόπο.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών;
Το παιδί με κάποια από τις παραπάνω αναπτυξιακές διαταραχές εμφανίζει προβλήματα στην επικοινωνία και κυρίως στον τρόπο που κατανοεί και χρησιμοποιεί την γλώσσα. Επιπλέον, δυσκολεύεται στις κοινωνικές συναλλαγές, στη σχέση με αντικείμενα και γεγονότα, στην προσαρμογή σε νέους χώρους και καταστάσεις, στη διαχείριση τυχόν αλλαγών στο καθημερινό πρόγραμμα και την ρουτίνα. 
Το παιχνίδι του με τα αντικείμενα που το περιβάλλουν είναι ασυνήθιστο και ιδιόρρυθμο, όπως λέγεται. Το παιδί εμφανίζει εμμονές με συγκεκριμένα τμήματα των παιχνιδιών με τα οποία ασχολείται ή αρέσκεται να τα παρατάσει βάσει κάποιου συγκεκριμένου κριτηρίου (χρώμα, μέγεθος κλπ). Παράλληλα, το συμβολικό παιχνίδι απουσιάζει εντελώς από τα ενδιαφέροντα του παιδιού και κάποια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.
Τέλος, όσοι αντιμετωπίζουν κάποια από τις προαναφερόμενες διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ανταποκρίνονται στις αλλαγές των ερεθισμάτων που λαμβάνουν με τις αισθήσεις τους, με έντονο, ασυνήθιστο και ασυνεπή τρόπο.

Πώς γίνεται η θεραπεία;
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία που να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Αυτό που γίνεται ωστόσο με επιτυχία είναι η έγκαιρη παρέμβαση με τους παρακάτω τρόπους.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι ειδικοί γιατροί δίνουν στα παιδιά φαρμακευτική αγωγή που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.
Σε άλλες περιπτώσεις συστήνεται συγκεκριμένη δίαιτα (γλουτένη, καζεϊνη, συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες).
Ιδιαίτερα σημαντικά για την αντιμετώπιση των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχώς έχουν τα ειδικά προγράμματα πρώιημης παρέμβασης τα οποία είναι εξατομικευμένα, δηλαδή διαμορφωμένα ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε παιδιού. Σε αυτά τα προγράμματα συμμετέχει μια ομάδα από επιστήμονες (παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, φυσικοθεραπευτή και κοινωνικό λειτουργό). Το θεραπευτικό πρόγραμμα οπωσδήποτε περιλαμβάνει την συμμετοχή αλλά και την εκπαίδευση της οικογένειας του παιδιού που αντιμετωπίζει την διαταραχή.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας