Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 12:33:42 +0300 Η Κλινική Ψυχολόγος Φανή Λούγκλου μας βοηθά να χτίσουμε την εμπιστοσύνη με τα παιδιά μας. Γονιός-Παιδί: μια σχέση εμπιστοσύνης

Γονιός-Παιδί: μια σχέση εμπιστοσύνης

Γονιός-Παιδί: μια σχέση εμπιστοσύνης 470 900
Άρθρο από Φανή Λούγκλου
Η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους χρειάζεται πολύ χρόνο για να χτιστεί. Η ειλικρινής σχέση και η καλή επικοινωνία είναι τα απαραίτητα συστατικά της. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις στη...
  • Κρατάμε πάντα το λόγο μας. Όταν υποσχόμαστε κάτι στο παιδί, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε και να το κάνουμε, αλλιώς καλύτερα να μην το υποσχεθούμε.  Όταν τηρούμε τις υποσχέσεις μας, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και μας εμπιστεύονται.
  • Είμαστε ειλικρινείς. Για να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης, λέμε πάντα την αλήθεια στα παιδιά για πράγματα που τα αφορούν, αρκεί να χρησιμοποιούμε τις σωστές λέξεις ώστε να καταλάβουν. Έτσι θα μάθουν να εκτιμούν την αλήθεια και βλέποντας το δικό μας παράδειγμα θα καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να λένε την αλήθεια, ακόμα κι αν είναι ενοχλητική.
  • Είμαστε ήρεμοι. Όταν το παιδί ξέρει ότι μπορεί να μας  πει οτιδήποτε χωρίς να εξοργιστούμε και να χάσουμε τον έλεγχο, τότε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το εμπιστευτούμε και ότι θα μας πει την αλήθεια.  Προσοχή όμως: το να είμαστε ήρεμοι, δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε με αυστηρότητα κάποια σοβαρά θέματα που μπορεί να προκύψουν.  Η ηρεμία και η αυστηρότητα δεν είναι αντίθετοι όροι. 
  • Είμαστε διαθέσιμοι όταν μας χρειάζονται. Για να εκδηλώσουν τα παιδιά εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό να αισθανθούν να αισθανθούν ότι υπάρχει κάποιος που θα σταθεί δίπλα τους σε μία κρίση.  Ακόμα κι αν για εμάς  το πρόβλημα είναι ανόητο («Ο Γιώργος μου πήρε το παιχνίδι μου») για το παιδί είναι σημαντικό και μας  χρειάζεται. 
  • Είμαστε παράδειγμα προς μίμηση. Δεν κάνουμε  κάτι παράνομο, κρυφό, πονηρό που δεν θα θέλαμε να κάνουν τα παιδιά μας.  Πολλές φορές, οι πράξεις μας μιλούν δυνατότερα από τα λόγια μας. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας