Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-19 14:54:19 +0200 Τι ισχύει με την άδεια πατρότητας στην Ελλάδα

Τι ισχύει με την άδεια πατρότητας στην Ελλάδα

Τι ισχύει με την άδεια πατρότητας στην Ελλάδα 470 900
Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής παιδιού ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

Ο διάλογος για τη θέση του πατέρα στην “ελληνική οικογένεια” είναι μια μεγάλη συζήτηση. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι μπαμπάδες επιλέγουν να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους και να μην έχουν έναν ρόλο παρατηρητή. 

Πριν από περίπου ένα χρόνο δημιουργήθηκε και το νομοθετικό πλαίσιο, που θα βοηθούσε τον εργαζόμενο πατέρα να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο 4808/2021 (άρθρα 27 και 28), μετά τις 19 Ιουνίου 2021 κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής παιδιού ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια. Παράλληλα, η γονική άδεια 4 μηνών που δικαιούται η μητέρα, πλέον χορηγείται και στον πατέρα.  

 

Η συμμετοχή του πατέρα στο μεγάλωμα των παιδιών δεν έχει συνδεθεί μόνο με την καλύτερη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξή τους, αλλά και με σημαντικά οφέλη και για τους γονείς εξίσου, αναφέρει η Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, επίκουρη καθηγήτρια Νευροψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα των Women On Top, η άδεια πατρότητας στη χώρα μας είναι υποτιμημένη. Με αυτό τον τρόπο, το έμφυλο χάσμα αυξάνεται με τη μητέρα να "σηκώνει" το μεγαλύτερο βάρος, το "ρίσκο" της καριέρας και τον πατέρα να φοβάται να ζητήσει την άδεια πατρότητας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 38% των γυναικών και το 58% των ανδρών θεωρούν ότι η αγορά εργασίας «τιμωρεί» τους άνδρες που κάνουν χρήση γονικών αδειών.

'Ετσι σήμερα στη χώρα μας το 47% των ερωτώμενων πατέρων απάντησαν ότι δεν έχουν κάνει χρήση καμίας γονικής άδειας! 

Ελπίζουμε χρόνο με το  χρόνο όλο και περισσότεροι μπαμπάδες, να χορηγούνται άδεια πατρότητας και να απολαμβάνουν τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι! 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας