Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-22 10:53:38 +0300 Η σημασία και η διαδικασία της αποστείρωσης. Γιατί η αποστείρωση του μπιμπερό είναι απαραίτητη διαδικασία;

Γιατί η αποστείρωση του μπιμπερό είναι απαραίτητη διαδικασία;

Γιατί η αποστείρωση του μπιμπερό είναι απαραίτητη διαδικασία; 470 900
Τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα στο γάλα. Γι' αυτό ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε το μωρό είναι η αποστείρωση όλων των σκευών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του γεύματος. Εξάλλου η σχολαστική υγιεινή είναι κανόνα...

Αποστείρωση με βράσιμο
Το βράσιμο είναι ο παλαιότερος τρόπος αποστείρωσης. Για τη μέθοδο αυτή χρειάζεται ειδικός βραστήρας με υποδοχές ή απλά ένα μεγάλο σκεύος γεμάτο νερό, ώστε να καλύπτει όλα τα αντικείμενα που βράζονται σκεπασμένα για 25 λεπτά περίπου.

Αποστείρωση με ατμό
Με τη συσκευή του ηλεκτρικού αποστειρωτή ατμού, μπιμπερό και πιπίλες, τοποθετημένα στις ειδικές υποδοχές του, αποστειρώνονται γρήγορα και εύκολα. Πριν από κάθε αποστείρωση πλένουμε τα σκεύη (μπιμπερό, πιπίλες κ.λπ.) προσεκτικά σε ζεστή σαπουνάδα. Έπειτα προσθέτουμε την αναγραφόμενη ποσότητα νερού που με το βράσιμο γίνεται ατμός και αποστειρώνει. 

Χημική αποστείρωση 
Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται αποστειρωτικές ταμπλέτες ή υγρό. Το αποστειρωτικό διάλυμα ετοιμάζεται στο ειδικό δοχείο όπου διαλύονται η ταμπλέτα ή το υγρό στην αναλογία που ορίζει ο κατασκευαστής.

Γιατί χρειάζεται η αποστείρωση
Το έντερο του νεογέννητου είναι αποστειρωμένο. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, σχηματίζεται η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου που παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφών και στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Κατά τους πρώτους 12 μήνες, ώσπου δηλαδή το βρέφος να αναπτύξει την προστασία αυτή, είναι πολύ ευαίσθητο σε παθογόνα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αρρώστιες, όπως γαστρεντερίτιδα. Για το λόγο αυτό οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την τροφή του μωρού θα πρέπει να είναι καλά πλυμένο και προσεκτικά αποστειρωμένο.

Προσοχή στις πιπίλες!
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στις πιπίλες, ώστε να μη μείνουν υπολείμματα γάλακτος, καθώς και στο εσωτερικό των μπουκαλιών, όπου χρησιμοποιείται η ειδική βούρτσα καθαρισμού. Αφού ξεπλυθούν όλα τα σκεύη σε τρεχούμενο νερό, είναι έτοιμα προς αποστείρωση. 

Πώς διατηρώ τα σκεύη αποστειρωμένα;
Για να διατηρηθούν τα μπιμπερό αποστειρωμένα ώσπου να τα χρησιμοποιήσουμε, τα φυλάμε στη συσκευή αποστείρωσης ή στο ψυγείο, αφού και πάλι τα έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά (η χημική αποστείρωση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αποστείρωσης). 

Μετά την αποστείρωση
Αφού έχουμε αποστειρώσει και στεγνώσει όλα τα σκεύη που θα χρειαστούμε, ξεκινάμε την προετοιμασία των γευμάτων του μωρού. Είναι βολικό να ετοιμάσουμε μερικά  μπιμπερό με γάλα και να τα βάλουμε στο ψυγείο, ώσπου  να τα χρησιμοποιήσουμε. Διατηρούνται για 24 ώρες. Κάτι  που πρέπει πάντα να θυμόμαστε: ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί ή που συνιστά  ο παιδίατρος σχετικά με την αναλογία νερού και σκόνης  γάλακτος. Ποτέ δεν πρέπει να προσθέτουμε περισσότερη  σκόνη από αυτή που συνιστάται ή να χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό. Το πυκνό γάλα βλάπτει τα νεφρά και το έντερο του μωρού. Βράζουμε κρύο τρεχούμενο νερό.  Δεν χρησιμοποιούμε νερό που έχει ξαναβραστεί ή έχει μείνει βρασμένο πολλή ώρα στην κατσαρόλα. Το  νερό από φίλτρο βρύσης δεν είναι κατάλληλο γιατί έχει  αποδειχθεί ότι πολλές φορές στα φίλτρα αναπτύσσονται μικρόβια.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας