Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-06-02 11:46:59 +0300 5+1 λόγοι που ένα παιδί λέει ψέματα από την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου Γιατί λέει ψέματα;

Γιατί λέει ψέματα;

Γιατί λέει ψέματα; 470 900
Άρθρο από Αλεξάνδρα Καππάτου
5+1 λόγοι που ένα παιδί λέει ψέματα
1. Eίναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεφύγουν από μια δύσκολη στιγμή. Aυτό είναι το «χρήσιμο ψέμα».

2. Για να δοκιμάσουν τους γονείς και να ανιχνεύσουν την αντίδρασή τους.

3. Χρησιμοποιούν πολλές φορές τα ψέματα για να ευχαριστήσουν τους γονείς ή να προστατευτούν από μια ενδεχόμενη τιμωρία, ιδιαίτερα όταν οι γονείς τους απαιτούν πράγματα δυσανάλογα με την ηλικία τους ή τις δυνατότητές τους.

4. Τα παιδιά πολλές φορές χρησιμοποιούν τα ψέματα, για να καλύψουν τις ανασφάλειες τους ή το αίσθημα της αδυναμίας που τους δημιουργείται πολλές φορές από τη συμπεριφορά μας.

5. Όταν, όμως, μετά τα 8 χρόνια, τα παιδιά επικοινωνούν με το περιβάλλον τους κυρίως με ψέματα, αυτό ίσως σημαίνει ότι δεν καλύπτονται οι βασικές συναισθηματικές τους ανάγκες ή ότι πίσω από το ψέμα κρύβεται κάποια συναισθηματική διαταραχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μιλάμε για παθολογικό ψέμα ή για μυθομανία. Tο παιδί, δηλαδή, έχει μια τάση, περισσότερο ή λιγότερο σκόπιμη και ενσυνείδητη, να καταφεύγει στο ψέμα και στη δημιουργία φανταστικών μύθων ή ολόκληρων ιστοριών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

5+1. Δεν πρέπει να λησμονούμε το πραγματικό ψέμα, που έρχεται με την είσοδο του παιδιού στην εφηβεία, όταν προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του ή τα «θέλω» του και δεν τα καταφέρνει ή όταν κάνει κάτι που δεν το εγκρίνουν οι γονείς του

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας