Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον χρόνο ένταξης των τροφίμων στην διατροφή του παιδιού.
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πως μια τροφή, τόσο θρεπτική σαν το μέλι δεν πρέπει να καταναλώνεται από τα μωρά πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
Όπως εξηγεί η διαιτολόγος - διατροφολόγος Αννελίνα Παπαπάνου, ο λόγος είναι ότι στο μέλι μπορεί να περιέχονται σπόρια του Clostridium Botulinum, που αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της αλλαντίασης. Η κατανάλωση μελιού έχει συσχετιστεί με την παιδική αλλαντίαση. Είναι γνωστό ότι οι σπόροι του βακτηρίου αυτού εξουδετερώνονται από τα οξέα του στομάχου. Ωστόσο, τα εκκριτικά κύτταρα του στομάχου του βρέφους δεν εκκρίνουν επαρκείς ποσότητες οξέος για την εξάλειψη των σπορίων. Αυτό σημαίνει ότι τα βρέφη δεν διαθέτουν τον μηχανισμό αντιμετώπισης του βακτηρίου.
Τι είναι η αλλαντίαση
Είναι βαριά τοξική δηλητηρίαση που προκαλείται από το παραπάνω βακτήριο το οποίο παράγει μια ισχυρή εξωτοξίνη. Η τοξίνη αυτή προκαλεί παράλυση των μυών. Μεταξύ των μυών αυτών είναι και το μυοκάρδιο. Ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες (< 1 mg) είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Για την βρεφική αλλαντίαση, ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 12 έως 36 ώρες.
Ιδιαίτερη προσοχή, λοιπόν, στον χρόνο ένταξης των τροφίμων στην διατροφή του παιδιού.
Σχόλια