Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-11-08 15:39:12 +0200 Τι λέει η επιστήμη για τη μανία των παιδιών με τα τρένα; Γιατί τους αρέσει να παίζουν μαζί τους; Γιατί αρέσει τόσο πολύ στο παιδί μας να παίζει με τρένα;

Γιατί αρέσει τόσο πολύ στο παιδί μας να παίζει με τρένα;

Γιατί αρέσει τόσο πολύ στο παιδί μας να παίζει με τρένα; 470 900
Τι λέει η επιστήμη για τη μανία των παιδιών με τα τρένα; Γιατί τους αρέσει να παίζουν μαζί τους;

Για πολύ καιρό, επικρατούσε η σκέψη ότι τα αγόρια αγαπούσαν τα τρένα επειδή η κοινωνία τους το υποδείκνυε. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και βιολογικοί λόγοι πίσω από αυτή την αγάπη.

Είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα αγόρια του πλανήτη, περίπου όταν βρίσκονται στην ηλικία των τριών ετών. Κάποια μέρα θα ξυπνήσουν και θα αποφασίσουν ότι τα τρένα είναι ό, τι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο! Για τον επόμενο χρόνο θα θέλουν να παίζουν με οποιοδήποτε παιχνίδι έχει σχέση με αυτά.

Και αν δεν είναι τρένα, το πάθος τους θα περιστρέφεται γύρω από αυτοκίνητα, φορτηγά ή ο,τιδήποτε έχει μεγάλη μηχανή και τροχούς. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι τα αγόρια είναι γενετικά σχεδιασμένα για να τους αρέσουν τα παιχνίδια με τροχούς. Και μάλλον αυτό είναι κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα!

Η επιστήμη και το παιχνίδι με τα τρένα

Το 2014 μία ομάδα επιστημόνων έκανε μια έρευνα σε μαϊμούδες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι στις αρσενικές μαϊμούδες άρεσε να παίζουν με παιχνίδια που είχαν ρόδες. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έδωσαν παιχνίδια «αγοριών» και «κοριτσιών» σε μια ομάδα μαϊμούδων για να δουν ποια θα επιλέξουν. Οι αρσενικές μαϊμούδες επέλεξαν τα αυτοκίνητα και τις μπάλες, ενώ τα θηλυκά έπαιζαν με γλάστρες και κούκλες. Και αυτό δεν ήταν τυχαίο, καθώς το πείραμα επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές με το ίδιο αποτέλεσμα την κάθε φορά. Ο λόγος που καθόρισε την επιλογή αυτή είναι μια ορμόνη, η τεστοστερόνη!

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Τέξας σε αγοράκια κατέληξε στο ότι όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο τεστοστερόνης του μωρού, τόσο  περισσότερο χρόνο ξόδεψε το μωρό κοιτάζοντας τα πράγματα που κυλούν. Φυσικά, και σε πολλά κοριτσάκια αρέσουν τα τρένα. Αλλά αν το κοριτσάκι δείχνει φανερή προτίμηση προς αυτά, τότε υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να έχει περισσότερη τεστοστερόνη από το μέσο όρο.

Εξέλιξη και βιολογία

Υπάρχει βέβαια λόγος που τα αγόρια είναι κατασκευασμένα με αυτόν τον τρόπο. Η εμμονή τους για παιχνίδια με μπάλες και τροχούς, τα βοηθά να καταλάβουν πολλά πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι, από μια εξελικτική σκοπιά, ότι με τα παιχνίδια αυτά το αγοράκι κατανοεί με ποιο τρόπο περιστρέφονται τα πράγματα. Αν ένα παιδί παίζει με μια μπάλα, το βοηθά να καταλάβει ότι τα πράγματα είναι τρισδιάστατα και αυτή η κατανόηση με τη σειρά της βελτιώνει τη λογική που διαμορφώνουν για το χώρο. Στην περίπτωση των μαϊμούδων, για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντική δεξιότητα καθώς τις βοηθά να βρουν τροφή και να αποφεύγουν τους κινδύνους. Με παρόμοιο τρόπο, οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να κατανοούμε το χώρο γύρω μας.

Επιπλέον, μέσω των παιχνιδιών αυτών, δημιουργείται άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην κατανόηση του χώρου και στην κατανόηση των μαθηματικών. Έτσι, όταν τα παιδιά μας παίζουν με μια μπάλα ή ένα τρένο, βελτιώνουν μακροπρόθεσμα τις επιδόσεις τους στο σχολείο!

Και τα κορίτσια πρέπει να παίζουν με τρένα

Αν και δεν ζούμε πλέον στην άγρια φύση, σε αρχέγονο επίπεδο η λογική του χώρου αφορούσε κυρίως τα αγόρια επειδή αυτά ήταν που τη χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι και για την αποφυγή άλλων ζώων. Παρόλα αυτά, σήμερα η λογική του χώρου αποτελεί μία δεξιότητα που τη χρειάζονται και τα δύο φύλα. Σε μερικά κορίτσια αρέσουν αυτά τα παιχνίδια, αλλά στα περισσότερα δεν κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση. Αυτό θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όσο πιστεύουμε, κυρίως λόγω της συσχέτισης των συγκεκριμένων παιχνιδιών με τη λογική του χώρου και κατ’ επέκταση με τη λύση μαθηματικών προβλημάτων.

Το παιχνίδι LEGO® DUPLO® Ατμοκίνητο Τρένο είναι ίσως αυτό που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων δεξιοτήτων στα παιδιά. Το παιχνίδι αυτό είναι εύκολο στο χειρισμό και διαδραστικό, ενώ διαθέτει ήχους και φώτα. Τα μικρά παιδιά μπορούν να γίνουν ο οδηγός του τρένου με τον κινητήρα Σπρώξε & Ξεκίνα, καθώς μια απαλή ώθηση είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω κάνει το τρένο να κινηθεί, και ένα σταθερό κράτημα ή η απομάκρυνση από τις τροχιές το κάνει να σταματήσει. Είναι λοιπόν το ιδανικό παιχνίδι για να κατανοήσουν τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, την αξία και τη λογική του χώρου γύρω τους.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας