Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-09-21 12:18:23 +0300 Βοηθός Μητρότητας στην Εγκυμοσύνη, τον Τοκετό και τη Λοχεία Βοηθός Μητρότητας: ποιος είναι ο ρόλος της;

Βοηθός Μητρότητας: ποιος είναι ο ρόλος της;

Βοηθός Μητρότητας: ποιος είναι ο ρόλος της; 470 900
Άρθρο από Φιλίτσα Χατζητριανταφύλλου
Ποιος είναι ο ρόλος της Βοηθού Μητρότητας στην Εγκυμοσύνη, τον Τοκετό και τη Λοχεία;

Από την αρχαιότητα μέχρι και κάποιες δεκαετίες πριν από την δική μας γενιά, το κάθε παιδί που ερχόταν στον κόσμο περιβαλλόταν από έναν κύκλο ανθρώπων, κυρίως γυναικών, που ήταν εκεί για να βοηθήσουν την μέλλουσα μητέρα ψυχολογικά και πρακτικά, αλλά και για να συμμετάσχουν στο καλωσόρισμα του.

Κατά την διάρκεια του τοκετού, η μέλλουσα μητέρα ποτέ δεν έμενε μόνη. Πάντα υπήρχαν δίπλα της παρουσίες που την εμψύχωναν, προσπαθούσαν να την ανακουφίσουν από τους πόνους και έμεναν στο πλάι της έως ότου γεννηθεί το μωρό. Mόλις το μωρό έφτανε στην αγκαλιά της μητέρας του, την βοηθούσαν με τις πρώτες ανάγκες που προέκυπταν.

Ήταν γυναίκες που κυρίως είχαν κάνει αυτή την διαδρομή.

Και ερχόμαστε στο παρόν... Στο παρόν που τον ρόλο αυτών των γυναικών καλείται να αναλάβει η Βοηθός Μητρότητας.

Τι είναι η Βοηθός Μητρότητας;

Με την εκπαίδευση που έχει λάβει η Βοηθός Μητρότητας, είναι σε θέση να βοηθήσει την μέλλουσα μητέρα να προετοιμαστεί κατάλληλα σε ό,τι αφορά στο διάστημα της εγκυμοσύνης έως και την λοχεία.

H Βοηθός Μητρότητας στην Εγκυμοσύνη

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η Βοηθός Μητρότητας μπορεί να προετοιμάσει την μέλλουσα μητέρα ή το ζευγάρι ώστε να κατανοήσουν ευκολότερα τις αλλαγές που διαδέχονται καθημερινά η μία την άλλη. Σκοπός είναι να υπάρξει από την πρώτη στιγμή το καλύτερο δυνατό δέσιμο για εκείνους και να τους βοηθήσει να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τους οδηγήσουν στις ορθολογικότερες, για εκείνους, αποφάσεις.

H Βοηθός Μητρότητας στον Τοκετό

Κατά την διάρκεια του τοκετού, η Βοηθός Μητρότητας μένει δίπλα στην μέλλουσα μητέρα παρέχοντάς της:
- ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη
- πρακτική ανακούφιση από τους πόνους εφαρμόζοντας ΜΗ φαρμακευτικές μεθόδους (μασάζ, ζεστά επιθέματα, εναλλαγή στάσεων)
- διευκόλυνση στην επικοινωνία της επιτόκου με το προσωπικό του μαιευτηρίου
- βοήθεια στον σύντροφο να ανταποκριθεί με επιτυχία στον νέο του ρόλο.

H Βοηθός Μητρότητας στην Λοχεία

Κατά την διάρκεια της λοχείας, η Βοηθός Μητρότητας είναι εκεί για να παρέχει στην λεχωϊδα:
- βοήθεια σε θέματα θηλασμού και μητρότητας
- τεκμηριωμένες πληροφορίες που αφορούν σε θέματα διατροφής και ψυχοσυναισθηματικής αποκατάστασης νεογνών
- βοήθεια διαχείρισης πρακτικών θεμάτων (μπάνιο μωρού, περιποίησή του, αλλαγή πάνας)
- βοήθεια στην προσαρμογή της οικογένειας στην άφιξη του νέου μέλους, δείχνοντας στο περιβάλλον της μητέρας τρόπους ώστε να την υποστηρίξουν κατάλληλα.

Η σημαντικότερη όμως υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η Βοηθός Μητρότητας είναι η άκριτη αποδοχή και ο απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις της μητέρας/ζευγαριού. Είναι εκεί για να ακούσει την μητέρα, να την νιώσει, να την υποστηρίξει και να την βοηθήσει να θυμάται με ευτυχία το διάστημα της εγκυμοσύνης και τις στιγμές του τοκετού.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφερθεί ότι η Βοηθός Μητρότητας δεν είναι ιατρικό προσωπικό, δεν εκτελεί κλινικές εργασίες και δεν υποκαθιστά τον ρόλο της Μαίας ή του Ιατρού-Μαιευτήρα. Σε συνεργασία όμως μαζί τους, μπορούν να βοηθήσουν την κάθε μέλλουσα μητέρα να ζήσει αυτές τις στιγμές όπως τις επιθυμεί.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας