Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:26:34 +0200 Οι βλαβερές συνήθειες που πρέπει να διακόψει η έγκυος αμέσως! Βλαβερές συνήθειες τέλος!

Βλαβερές συνήθειες τέλος!

Βλαβερές συνήθειες τέλος! 470 900
Άρθρο από Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας
To ανθυγιεινό περιβάλλον, οι επιβλαβείς τροφές και οι κακές συνήθειες επηρεάζουν το έμβρυο αρνητικά αφού ο πλακούντας φιλτράρει όλες τις ουσίες που φτάνουν στο έμβρυο. Έτσι, ο καφές και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να καταναλ...

Ο ρόλος του πλακούντα
Ο ρόλος του πλακούντα είναι να φιλτράρει όλες τις ύλες που φτάνουν στο έμβρυο ώστε να του εξασφαλίσει ένα φυσιολογικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Πιστεύεται μάλιστα ότι οι ιστοί του πλακούντα εκκρίνουν μια ορμόνη που προκαλεί τη ναυτία για ένα συγκεκριμένο λόγο, για να μη φτάσουν δηλαδή οι βλαβερές ουσίες στη μήτρα, ειδικά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης που είναι οι πιο καθοριστικοί για την υγεία του εμβρύου. Η άμυνα όμως του πλακούντα δεν είναι ακλόνητη. Πέρα από τις θρεπτικές ουσίες και το πολύτιμο οξυγόνο, μπορεί να τον διαπεράσουν μικρόβια όπως της ερυθράς, τοξικές ουσίες όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα ναρκωτικά, βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και οργανικές ρυπαντικές ουσίες όπως η διοξίνη.

Ο καφές και άλλα ροφήματα
Μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας ή άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και το κακάο, αρκεί να μην υπερβάλλουμε. Οι ειδικοί συστήνουν το πολύ 300 mg καφεΐνης την ημέρα που αναλογεί σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ. Η κατάχρηση καφεΐνης προκαλεί ταχυπαλμία, αϋπνία, νευρικότητα και συχνοουρία, με αποτέλεσμα την απώλεια υγρών και ασβεστίου, ενώ εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Τα αφεψήματα ή ροφήματα από διάφορα βότανα πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο, γιατί πολλά βότανα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, εμετούς και ταχυπαλμίες. Προτιμήστε το τσάι του βουνού, το τίλιο και το χαμομήλι που έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Έρευνες τελευταία έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης σχετίζονται με τη γέννηση λιποβαρών νεογνών, αλλά και με αποβολές του 1ου τριμήνου.

Το αλκοόλ
Το αλκοόλ φτάνει ταχύτατα στο έμβρυο μέσω του κυκλοφορικού μας συστήματος και του πλακούντα.  Οι έρευνες σχετικά με την ασφαλή δόση αλκοόλ που μπορεί να καταναλώνει μια μέλλουσα μητέρα καθημερινά δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα, επομένως θα ήταν προτιμότερο να το αποφεύγουμε. Άλλωστε, κάθε οργανισμός μεταβολίζει το οινόπνευμα με διαφορετικό τρόπο. Το βέβαιο είναι πάντως ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, δηλαδή πάνω από 14 μονάδες την εβδομάδα, σχετίζεται με διανοητικά προβλήματα, μειωμένο βάρος και δυσπλασίες στο έμβρυο, όπως και με το εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοολισμού. Μακροπρόθεσμα, αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να έχει μαθησιακές δυσκολίες, πρόβλημα συγκέντρωσης ή να γίνει υπερκινητικό. Αποφεύγουμε λοιπόν οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό πριν ακόμα μείνουμε έγκυος, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε σχηματίζονται τα ζωτικά όργανα του εμβρύου. Το οινόπνευμα έχει άμεση τοξική επίδραση στο αναπτυσσόμενο έμβρυου. 
Η πιο σοβαρή επίπτωση είναι το σύνδρομο εμβρυϊκού αλκοολισμού (FAS) που το χαρακτηρίζουν τα παρακάτω:

-Καθυστέρηση ανάπτυξης 

-Διανοητική υστέρηση 

-Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες στο νεογνό (χαμηλό μέτωπο, μικρή μύτη προς τα πάνω, στενές βλεφαρικές σχισμές, χαμηλή θέση αυτιών).

-Καρδιακά προβλήματα στο νεογνό.

Το κάπνισμα
Το κάπνισμα, ακόμα και το παθητικό, μειώνει το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες που φτάνουν στο έμβρυο. Η νικοτίνη έχει αγγειοσυσπαστική δράση και αυξάνει την πιθανότητα να γεννήσουμε ένα λιποβαρές μωρό. Ένα μωρό με χαμηλό βάρος είναι πιο επιρρεπές σε προβλήματα υγείας, που μπορεί να του προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Το κάπνισμα σχετίζεται επίσης με διάφορες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η αποβολή, η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, η αιμορραγία, ο πρόωρος τοκετός και η θνησιγένεια. Μακροπρόθεσμα, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την πνευματική υγεία και τη συμπεριφορά του παιδιού, προκαλώντας πρόβλημα συγκέντρωσης και υπερκινητικότητα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυξάνει την πιθανότητα το έμβρυο να γεννηθεί με δυσπλασία, όπως η λαγωχειλία, εφόσον είχε την προδιάθεση. Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα αυξάνουν με την πρόοδο της εγκυμοσύνης.

Φάρμακα και ναρκωτικά
Αν κάναμε κάποια θεραπεία με φάρμακα πριν από την εγκυμοσύνη, θα πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτούμε το γιατρό μας για τον τρόπο που θα τη συνεχίσουμε. Πιθανόν να τροποποιήσουμε τη φαρμακευτική αγωγή μας για να μην επηρεαστεί δυσμενώς το έμβρυο. Για τις γυναίκες που πάσχουν από επιληψία ή παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα απαιτείται στενότερη ιατρική παρακολούθηση, για να προληφθούν σοβαρές επιπτώσεις στη μητέρα και το έμβρυο. Από εκεί και πέρα, για τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου, ακόμα και για τον πονοκέφαλο, συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας. Όλα τα ναρκωτικά είναι άκρως επικίνδυνα. Ακόμα και τα μαλακά, όπως η ινδική κάνναβη, μπορεί να προκαλέσουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο και πρόωρο τοκετό. Με τα σκληρά ναρκωτικά, πέρα από τον κίνδυνο που διατρέχουμε να μολυνθουμε από τον ιό HIV ή ηπατίτιδα, το έμβρυο θα γεννηθεί τοξικομανές μέσω της μητέρας και μπορεί να παρουσιάσει μετά τον τοκετό σύνδρομο στέρησης, σπασμούς, ακατάσχετο κλάμα και ξαφνικό θάνατο.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας