Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-19 17:45:56 +0200 Η πλήξη έχει πολλά πλεονεκτήματα για το παιδί καθώς του δίνει τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτεί τι του αρέσει και να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες. Αφήστε το παιδί σας να αισθανθεί λίγη πλήξη. Κάνει καλό!

Αφήστε το παιδί σας να αισθανθεί λίγη πλήξη. Κάνει καλό!

Αφήστε το παιδί σας να αισθανθεί λίγη πλήξη. Κάνει καλό! 470 900
Η πλήξη έχει πολλά πλεονεκτήματα για το παιδί καθώς του δίνει τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτεί τι του αρέσει και να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες.

Ανάμεσα στις ατελείωτες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως μαθήματα αγγλικών, κολύμβησης, χορού και μουσικής, τα παιδιά δεν έχουν πλέον χρόνο να βαρεθούν. Κι όμως, η ανία είναι και αυτή απαραίτητη. Πώς, όμως, είναι δυνατόν να είναι χρήσιμη;

Πολύ πρωινό ξύπνημα, ετοιμασία και αναχώρηση για τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, και στη συνέχεια ένας μαραθώνιος εξωσχολικών δραστηριοτήτων, όπως ξένες γλώσσες, άθληση και μουσική. Και μετά, επιστροφή στο σπίτι, όπου κάθε λεπτό είναι προγραμματισμένο. Για πολλά παιδιά, αυτή είναι η καθημερινή ρουτίνα τους. Δεν υπάρχει περιθώριο για πλήξη και ανία. Και σίγουρα πιστεύετε ότι αυτό είναι καλό. Δεν είναι όμως αλήθεια, επειδή είναι απαραίτητο τα παιδιά να αισθανθούν και λίγη ανία.

Τα πέντε πλεονεκτήματα της ανίας

Τι μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί από λίγο χρόνο που δεν είναι ασφυκτικά γεμάτος με δραστηριότητες που έχουν προγραμματίσει οι ενήλικες; Πολλά οφέλη!

1. Ξεκούραση. Δεδομένου του ασφυκτικά γεμάτου προγράμματος που έχουν τα περισσότερα σημερινά παιδιά, ο χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να μην κάνουν τίποτα, ή να κάνουν ό,τι θέλουν, είναι εξαιρετικά πολύτιμος. Αν θέλουν απλώς να ξαπλώσουν και να κοιτάζουν το ταβάνι, ή να σας παρακολουθούν να ετοιμάζετε το φαγητό, αφήστε τα.

2. Ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Σας κάνει εντύπωση; Αν το σκεφτείτε λιγάκι, θα δείτε ότι η ανία είναι εξαιρετικό κίνητρο της εφευρετικότητας. Αν δεν οργανώσετε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, θα αναγκαστούν να το κάνουν μόνα τους. Σίγουρα, θα παραπονεθούν και θα γκρινιάξουν, αλλά για λίγο. Αργά ή γρήγορα, θα βρουν κάτι να κάνουν. Και θα εκπλαγείτε πόσο δημιουργικά μπορούν να γίνουν για να επινοήσουν ένα καινούργιο παιχνίδι. Για να διευκολύνετε ένα νήπιο με αυτή την εργασία, μια καλή ιδέα είναι να έχετε στο δωμάτιό του παιχνίδια, όπως τα τουβλάκια Lego® Duplo®, που βοηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και το ενθαρρύνουν να ονειρεύεται καινούργια πράγματα. Για παράδειγμα, με το LEGO® DUPLO® πυροσβεστικό φορτηγό που διαθέτει επεκτεινόμενη σκάλα και σωλήνα νερού που μαζεύεται, το παιδί σας θα θέλει να γίνει ένας γενναίος πυροσβέστης και να σώσει τις άλλες LEGO® DUPLO® φιγούρες από τη φωτιά. Ή θα του εξάψει τη φαντασία και θα το κάνει να επινοήσει διάφορες άλλες ιστορίες.

3. Ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους. Αν το παιδί σας δεν ξέρει τι θέλει να κάνει, προσπαθήστε να το φέρετε σε επαφή με άλλα παιδιά και ενθαρρύνετέ το να παίξει μαζί τους. Δεν έχει σημασία αν θα είστε εσείς, ο σύντροφός σας, μεγαλύτερα αδέλφια, τα παιδιά του γείτονα, ή οι φίλοι από την παιδική χαρά. Το σημαντικό είναι να πάρει την πρωτοβουλία και να προτείνει σε άλλους να περάσουν χρόνο μαζί.

4. Γνωρίζουν τον εαυτό τους. Όταν βαριούνται, τα παιδιά έχουν χρόνο να σκεφτούν τι πραγματικά τους αρέσει να κάνουν. Μερικές φορές, οι γονείς επιλέγουν μια πληθώρα εξωσχολικών δραστηριοτήτων για το παιδί τους βασιζόμενοι σε αυτό που, κατά τη γνώμη τους, είναι καλύτερο για το παιδί, ή που θα το ωφελήσει περισσότερο στο μέλλον, χωρίς να λάβουν υπόψη τους αν αυτή η δραστηριότητα δίνει χαρά στο παιδί. Όταν τα παιδιά έχουν ελεύθερο χρόνο, μπορούν να δοκιμάσουν να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν. Και αυτός ο χρόνος μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα μεγάλο πάθος.

5. Μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται το χρόνο και να τον αξιοποιούν έξυπνα. Δεν είναι δυνατό να προγραμματίσετε ολόκληρη τη ζωή του παιδιού σας, και γι' αυτό πρέπει από τώρα να το μάθετε να το κάνει μόνο του. Ας υποθέσουμε ότι το παιδί έχει μια ελεύθερη ώρα πριν από το μάθημα κολύμβησης. Αν η περισσότερη ώρα περάσει με παράπονα πλήξης και ανίας, απομένει λίγος χρόνος για παιχνίδι. Μόλις το αντιληφθεί αυτό, την επόμενη φορά θα καταπιαστεί με αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει πολύ πιο γρήγορα. Η ικανότητα διαχείρισης του χρόνου θα αποδειχθεί πολύ σημαντική στη μελλοντική του καριέρα και επίσης θα το μάθει να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την κάθε στιγμή.

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση την ώρα της πλήξης

Με τα τουβλάκια από το LEGO® DUPLO® Πυροσβεστικό Φορτηγό, θα βοηθήσετε το παιδί σας να αποφύγει την ανία και να διαχειριστεί τον ελεύθερο χρόνο του εύκολα. Στην αρχή μπορείτε να το βοηθήσετε λίγο, λέγοντάς του ποιοι είναι οι πυροσβέστες και ποια η δουλειά τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας σε παιχνίδι ρόλων.

Μπορείτε να πάρετε κι εσείς μέρος ως μια LEGO® DUPLO® φιγούρα που χρειάζεται βοήθεια. Αρχίστε το παιχνίδι. Μην φτιάξετε όμως ένα λεπτομερές σενάριο. Αφήστε το παιδί σας να πάρει τον έλεγχο και προσπαθήστε να ακολουθήσετε τη φαντασία του καθώς παίζετε μαζί.

Το LEGO® DUPLO® Πυροσβεστικό Φορτηγό, με την επεκτεινόμενη σκάλα και το σωλήνα του νερού που μαζεύεται, αποτελεί την τέλεια επιλογή για τους μικρούς πυροσβέστες που λατρεύουν να σώζουν LEGO® DUPLO® φιγούρες από τη φωτιά. Με το παιχνίδι ρόλων, τα παιδιά βγαίνουν από τον καθημερινό τους εαυτό και έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Τα ντροπαλά παιδιά, για παράδειγμα, μπορούν να διαπιστώσουν πώς είναι να είναι κάποιος αρχηγός μιας ομάδας, ενώ οι αρχηγοί μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του συμπονετικού βοηθού και να μάθουν πώς να συνεργάζονται. Το παιχνίδι με τους πυροσβέστες δίνει επίσης την τέλεια ευκαιρία στους γονείς να μιλήσουν για την ασφάλεια και για τη σημασία του να βοηθάμε άλλους ανθρώπους.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας