Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-01-16 16:40:41 +0200 Οι ασκήσεις διαλογισμού οφελούν τα παιδιά

Οι ασκήσεις διαλογισμού οφελούν τα παιδιά

Οι ασκήσεις διαλογισμού οφελούν τα παιδιά 470 900
H Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) παροτρύνει τους γονείς να μάθουν τεχνικές χαλάρωσης στα παιδιά τους, σε όποια ηλικία και αν αυτά βρίσκονται.

Τα παιδιά εξερευνούν. Από τη στιγμή που γεννιούνται ανακαλύπτουν τον κόσμο, αναζητούν πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα και με αυτό τον τρόπο αναπτύσουν τις γνωστικές τους λειτουργίες. Παράλληλα, έχουν λίγο χρόνο για να ξεκουραστούν και να παραμείνουν ήρεμα. Ο μεγάλος όγκος ερεθισμάτων, που συχνά διεκδικούν ταυτόχρονα την προσοχή των παιδιών, μπορεί να δυσκολέψει την συγκέντρωσή τους και να εντείνει το άγχος τους.

 

H Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) παροτρύνει τους γονείς να μάθουν τεχνικές χαλάρωσης στα παιδιά τους, σε όποια ηλικία και αν αυτά βρίσκονται. Τα παιδιά με αυτές τις ασκήσεις μπορούν να εκπαιδευτούν στο να παίρνουν το δικό τους διάλειμμα, όταν αισθάνονται πως το χρειάζονται ενώ παράλληλα γίνονται πιο ενήμερα για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. 

 

Μία διαδικασία τόσο απλή όσο το να μάθεις στο παιδί σου να σταματά, να συγκεντρώνεται και να αναπνέει, μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που θα του κάνεις. 

 

Τα οφέλη των ασκήσεων χαλάρωσης για τα παιδιά 

 

  • Βοηθά τη χαλάρωση όχι μόνο του μυαλού αλλά και του σώματος. 
  • Βελτιώνει την προσοχή και την συμπεριφορά. 
  • Θεραπευτική για παιδιά με ΔΕΠΥ, άγχος, κατάθλιψη.
  • Ρυθμίζει τον ύπνο των παιδιών που δυσκολεύονται να κοιμηθούν.
  • Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και μειώνει τις ορμόνες του στρες. 
  • Μειώνει τα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, κοιλιακούς πόνους και ενοχλήσεις στο στομάχι. 

 

 

Χαλαρώνοντας

 

Η πιο συχνή άσκηση που χρησιμοποιείται για τα παιδιά είναι να μετρούν την αναπνοή τους. Να ξεκινούν με μία βαθιά εισπνοή και μία βαθιά εκπνοή μετρώντας ως το τέσσερα κάθε φορά. Άλλες ασκήσεις μπορεί να συνδέονται με την παρατήρηση της αναπνοής. Τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να παρατηρήσουν την διαδρομή που ακολουθεί η αναπνοή τους, όσο εκείνα εισπνέουν και εκπνέουν. Συχνά μπορεί να ζητηθεί στα παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους (εφόσον αισθάνονται άνετα) και να παρατηρήσουν τη στάση του σώματός τους, σε ποια σημεία ακουμπά η πλάτη τους την καρέκλα ή να περιγράψουν πως αισθάνονται τα πόδια τους στο πάτωμα. 

 

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που εξυπηρετούν διαφορετικά το κάθε παιδί, όμως ο σκοπός παραμένει ο ίδιος. Το παιδί να ηρεμήσει, να σταματήσει να ανησυχεί ή να σκέφτεται για λίγο και να βρεθεί στο εδώ και τώρα. Να ακούσει το σώμα του και αφού βρεθεί στον έλεγχο του σώματός του, να επιτρέψει τις σκέψεις του σιγά σιγά να επανέλθουν, μέσα από τον δικό του έλεγχο αυτή τη φορά. 

 

Οι Παιδίατροι τις περισσότερες φορές προτείνουν τον ιδανικό χρόνο για τις ασκήσεις χαλάρωσης, ανάλογα το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού:

  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας: 1-2 λεπτά την ημέρα 
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας: 3-10 λεπτά δύο φορές την ημέρα 
  • Έφηβοι και νεαροί ενήλικες: 5-45 λεπτά την ημέρα ανάλογα τις ανάγκες του ατόμου

 

Μην ξεχνάτε πως το κάθε παιδί μπορεί να ηρεμεί και να χαλαρώνει με το δικό του τρόπο. Αν δείτε πως το παιδί σας, έχει μία δική του τεχνική, ενισχύστε την και δώστε του τον χώρο και τον χρόνο, που χρειάζεται. 

 

 

source: HealthyChildren.org

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας