Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 16:34:30 +0300 Ο πλακούντας διαχωρίζεται φυσιολογικά από τη μήτρα την ώρα του τοκετού. Τι συμβαίνει όταν γίνει νωρίτερα; Αποκόλληση Πλακούντα

Αποκόλληση Πλακούντα

Αποκόλληση Πλακούντα 470 900
Όταν ένα τμήμα του πλακούντα αποκολληθεί νωρίτερα απο το τοίχωμα της μήτρας, τότε μιλάμε για αποκόλληση πλακούντα. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αφού το έμβρυο δεν λαμβάνει οξυγόνο και μπορεί να πάθει ασφυξία.

Τι μπορεί να οδηγήσει στην αποκόλληση πλακούντα;

Τα αίτια για την αποκόλληση του πλακούντα είναι άγνωστα, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή του.
1. Ιστορικό: Στην περίπτωση που στο ιστορικό μας υπάρχουν αποβολές από αποκόλληση πλακούντα, είναι πιθανόν να ξανασυμβεί και στο μέλλον.
2. Ηλικία: Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικίας της εγγύου, τόσος πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για αποκόλληση του πλακούντα.
3. Κάπνισμα & Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και το κάπνισμα είναι παράγοντες που οδηγούν στην αποκόλληση του πλακούντα.
4. Λάθος διατροφή: Η ακατάλληλη για την εγκυμοσύνη διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο αποκόλλησης του πλακούντα.

Ποιο είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα αποκόλλησης του πλακούντα;
Η αποκόλληση του πλακούντα, είναι είτε κεντρική είτε περιφερική Τα συμπτώματα της αποκόλλησης του πλακούντα λοιπόν εξαρτώνται από το είδος της.
-Κεντρική αποκόλληση πλακούντα: Στην κεντρική αποκόλληση του πλακούντα η έγκυος αισθάνεται πόνο στην κοιλιά, χωρίς όμως να εμφανιστεί αίμα.
-Περιφερική αποκόλληση πλακούντα: Στην περιφερική αποκόλληση του πλακούντα, δεν υπάρχει πόνος στην κοιλιά, υπάρχει όμως αίμα.

Μπορεί ο γιατρός με το υπερηχογράφημα να ελέγξει αν υπάρχει αποκόλληση πλακούντα;
Πράγματι, ένα μέσο διάγνωσης της αποκόλλησης του πλακούντα είναι το υπερηχογράφημα. Μέσω του υπερηχογραφήματος ο γιατρός μας είναι σε θέση να παρακολουθεί την ανάπτυξη του εμβρύου και τις πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη μας.

Τα είδη της αποκόλλησης του πλακούντα
 Ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς της, η αποκόλληση του πλακούντα χωρίζεται σε τρία είδη.
Ελαφριά Αποκόλληση: Στην περίπτωση που η ελαφριά αποκόλληση παρουσιαστεί σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μπορεί ο γιατρός να μας ζητήσει να προχωρήσουμε σε τοκετό, τεχνητά. Σε αυτή τη μορφή αποκόλλησης του πλακούντα η απώλεια αίματος είναι λίγη. Η καλύτερη θεραπεία είναι η ξεκούραση, η κατάκλιση και η ακινησία.  
• Μέτρια Αποκόλληση: Στην περίπτωση που η μέτρια αποκόλληση του πλακούντα συμβεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης μας, τότε προχωράμε σε καισαρική. Σε αυτή τη μορφή αποκόλλησης, αποκολλάται το ¼ του πλακούντα με αποτέλεσμα να χάνεται περίπου μισό με ένα λίτρο αίμα. Η μετάγγιση αίματος θεωρείται άμεση και απαραίτητη.
• Σοβαρή Αποκόλληση: Στην περίπτωση που η σοβαρή αποκόλληση συμβεί στο τέλος της εγκυμοσύνης τότε, εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, προχωράμε σε καισαρική. Σε αυτή τη μορφή αποκόλλησης αποκολλούνται τουλάχιστον τα 2/3 του πλακούντα και υπάρχει η περίπτωση να χαθούν 2 λίτρα αίματος. Χρειάζεται άμεση μετάγγιση αίματος.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας