Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-13 13:13:20 +0200 Η εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας στο μικρό μας δεν είναι μία σπάνια κατάσταση. Μπορούμε να τη μειώσουμε όμως ικανοποιητικά! Aτοπική δερματίτιδα στο παιδί: απαντούμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σας

Aτοπική δερματίτιδα στο παιδί: απαντούμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σας

Aτοπική δερματίτιδα στο παιδί: απαντούμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σας 470 900
Η εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας στο μικρό μας δεν είναι μία σπάνια κατάσταση. Μπορούμε να τη μειώσουμε όμως ικανοποιητικά!

Ο κνησμός και η κοκκινίλα μαζί με την ενόχληση που φέρνει αναστάτωση στο μωρό μας είναι η εικόνα που έχουν γονείς που το παιδί τους εμφανίζει ατοπική δερματίτιδα. 

Μπορώ να τη θεραπεύσω οριστικά; 
Δυστυχώς δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία και ίαση από την ατοπική δερματίτιδα. Ωστόσο, με κατάλληλη θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, η νόσος μπορεί να ελέγχεται ικανοποιητικά και να παραμένει σε ύφεση.

Μπορεί το παιδί να κολυμπήσει σε πισίνα; 
Ναι. Παρατεταμένη έκθεση στο χλώριο μπορεί να χειροτερεύσει την ατοπική δερματίτιδα του παιδιού. Ωστόσο, εάν πριν το κολύμπι το παιδί βάλει στο δέρμα ένα υποαλλεργικό αντηλιακό, κάνει ντούζ αμέσως μετά το κολύμπι και απλώσει ενυδατική στο δέρμα του μετά την έξοδο από την πισίνα, η ατοπική του δερματίτιδα συνήθως δεν χειροτερεύει.

Πόσες φορές την ημέρα μπορεί να κάνει μπάνιο ένα παιδί με ατοπική δερματίτιδα; 
Το παιδί με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να κάνει μπάνιο καθημερινά, αλλά να ενυδατώνει συστηματικά το δέρμα του μετά το μπάνιο. Δεν συνιστάται όμως παραπάνω από μία φορά την ημέρα γιατί μπορεί να βλάψει. 

Υπάρχει σύνδεση με αλλεργίες από τροφές ή αλλεργιογόνα; 
Τα περισσότερα παιδιά έχουν μια υποκείμενη διαταραχή του δέρματος, έτσι που το έκζεμά τους δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ακόμα και αν περιοριστούν όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα, όπως κάποιες τροφές κλπ.

Πως αντιμετωπίζεται η ατοπική δερματίτιδα;
Παρά το ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα, η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει την ξηρότητα και τον ερεθισμό του δέρματος, κάνοντας το παιδί να αισθάνεται πιο άνετα.
Η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου του εκζέματος και πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού. Τα μέτρα καθημερινής περιποίησης για γονείς παιδιού με ατοπική δερματίτιδα είναι:
•    Μπάνιο του παιδιού καθημερινά με όχι πολύ ζεστό νερό και χρήση ενυδατικών κρεμών. Το μπάνιο προτιμάται από το ντούζ.
•    Χρήση ήπιων σαπουνιών και περιορισμό της χρήσης κανονικών σαπουνιών.
•    Χρήση λιπαρών ενυδατικών αλοιφών συχνά στην ημέρα (τουλάχιστον 2 με 3 φορές) κατά της περιόδους ξηρότητας του δέρματος. Αποφυγή λαδιών (βρεφικό κλπ).
•    Σωστή συχνή περιποίηση και κόψιμο των νυχιών του παιδιού, ώστε να μην χειροτερεύσει το δέρμα του με το ξύσιμο.
•    Ντύσιμο με ελαφρά ρούχα για να αποφεύγεται η εφίδρωση.
•    Κάλυψη του δέρματος του παιδιού με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια, ώστε το παιδί να μην ξύνει τις προσβεβλημένες περιοχές.
•    Αποφυγή μάλλινων και συνθετικών ρούχων σε άμεση επαφή με το δέρμα του παιδιού. Χρήση βαμβακερών ρούχων.
•    Εφαρμογή κρύων υγρών κομπρεσών και επιθεμάτων στις προσβεβλημένες περιοχές.
•    Να αφήνετε το παιδί να παίζει έξω στον ήλιο, αλλά όχι υπερβολικά για να μην αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος.
•    Υγρασία στο σπίτι περίπου 40% αλλά όχι παραπάνω, με χρήση υγραντήρα αν χρειάζεται σε ξηρό καιρό.
•    Χρήση κλιματιστικού τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ώστε να αποφεύγεται η έντονη εφίδρωση.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προτείνει φαρμακευτικά σκευάσματα για να κατευνάσουν τα συμπτώματα του παιδιού. Συχνά φάρμακα είναι:
•    Κορτιζονούχες κρέμες και αλοιφές, ώστε να μειωθεί η φλεγμονή του δέρματος, για μικρή διάρκεια και για καταστολή της έξαρσης. Πρώτα απλώνεται η κορτιζονούχος κρέμα και από πάνω η ενυδατική κρέμα.
•    Αντιβιοτικά.
•    Τοπικοί αναστολείς της καλσινευρίνης (tacrolimus) για πιο μακροχρόνια αντιμετώπιση.
•    Αντιισταμινικά για να μειωθεί ο κνησμός.
•    Ανοσοτροποποιητικά από του στόματος  συνιστούν την τελευταία επιλογή θεραπείας που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του εκζέματος, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται περιορισμένα και με περίσκεψη.
•    Κορτιζονούχα από του στόματος, μόνο ως βραχυχρόνια λύση, γιατί έχουν δυνητικά σοβαρές παρενέργειες, όπως καταρράκτη, οστεοπόρωση, υπέρταση και λέπτυνση του δέρματος.

Τέλος, σε περιπτώσεις όπου πιθανολογείται συσχέτιση με τροφική αλλεργία μπορεί να γίνει αποκλεισμός συγκεκριμένων αλλεργιογόνων τροφίμων από τη διατροφή του παιδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν το παιδί δεν θηλάζει μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποαλλεργικό βρεφικό γάλα.

Πόσο πρέπει να διαρκέσει η θεραπεία;
Πολλά παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν υποκείμενη ανεπάρκεια στον φραγμό του δέρματος που απαιτεί να φροντίζουν με ειδικό τρόπο το δέρμα τους εφ’ όρου ζωής. Θα πρέπει να αποφεύγουν συγκεκριμένους ερεθιστικούς παράγοντες και μπορεί να χρειάζονται ενυδατικές κρέμες καθημερινά. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την σοβαρότητα της περίπτωσης. Παιδιά με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν ατοπική δερματίτιδα και ως ενήλικες.

Σας προτείνουμε τη λύση στην ατοπική δερματίτιδα με πολύ καλά αποτελέσματα! 

Η Atopicalm Crème Nourrissante εμπλουτισμένη με ενυδατικούς παράγοντες, έλαιο πυρήνων βερίκοκου, γλυκερίνη και άλλες μαλακτικές ουσίες, αποτελεί ιδανική λύση για πολύ ξηρά προς ατοπικά δέρματα.

Προτεινόμενος Τρόπος Χρήσης: Για εντατική φροντίδα 24ωρης ενυδάτωσης εφαρμόστε δύο φορές την ημέρα μετά τον καθαρισμό με Atopicalm Savon Surgras (ή κάποιο άλλο καθαριστικό για ξηρό δέρμα). Τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως φαγούρα, αίσθηση τραβήγματος κλπ. υποχωρούν και σταδιακά αποκαθίσταται ο δερματικός φραγμός.

Περισσότερα εδώ

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό;
•    Εάν το παιδί είναι ευερέθιστο και φαίνεται να ενοχλείται πολύ με το δέρμα του.
•    Εάν το παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά εξαιτίας του δέρματός του.
•    Εάν οι βλάβες επεκτείνονται.
•    Εάν  το παιδί ανεβάσει πυρετό.
•    Εάν οι βλάβες φαίνονται μολυσμένες (με υγρό να ρέει, πύον ή κίτρινη κρούστα, πόνο).

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας