Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 14:45:14 +0300 Άνοιξη και Εγκυμοσύνη

Άνοιξη και Εγκυμοσύνη

Άνοιξη και Εγκυμοσύνη 470 900
Η πιο ωραία εποχή για την εγκυμοσύνη είναι η Άνοιξη!

 

 

 


Ιωάννα Μαρή
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής
Και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προγεννητικής Αγωγής       Η πιο ωραία εποχή για την εγκυμοσύνη είναι η Άνοιξη! Η φύση όλη ανθίζει, ντύνεται στα γιορτινά της και η έγκυος, που κι εκείνη ζει την γιορτή της ετοιμασίας μέσα της της Νέας Ζωής, που θα κοσμήσει την οικογένειά της και τον κόσμο, είναι σε απόλυτη σύμπνοια με το περιβάλλον της Άνοιξης. Εξίσου και ο πατέρας.

       Ας θυμίσουμε πρώτα στους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας ότι σύμφωνα με την σύγχρονη επιστήμη, η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος – θεμέλιο  για την αυριανή φυσική και ψυχική υγεία, για τον χαρακτήρα και τις αρετές και για τις κλίσεις ακόμη του ανθρώπου που θα γεννηθεί, θα μεγαλώσει και θα  ζήσει στην αυριανή κοινωνία. Ό,τι μητέρα και πατέρας, μέσα από τον τρόπο της ζωής τους θα του προσφέρουν σ’ αυτήν την πάροδο των 9 μηνών, περίοδο δόμησης σώματος και ψυχής, αποτελεί αληθινά την στέρεη αρχή για ό,τι αυτός ο άνθρωπος θα εκδηλώσει στην συνέχεια, κατά τη μετά-γεννητική του ζωή, ως παιδί, ως έφηβος, ως ενήλικος άνθρωπος.

      Γι’αυτό και οι φίλοι μας Ισπανοί, που έχουν πολύ δυναμικό σωματείο Προγεννητικής Αγωγής, για την προετοιμασία του ζευγαριού στον ρόλο του γονιού, γράφουν στις επικοινωνίες τους: ‘Εννέα μήνες για να αλλάξουμε τον κόσμο’!
      Έχει θεμελιώδη σημασία για την αυριανή υγεία του, να βιωθούν με υγεία, χαρά, αρμονία οι 9 μήνες της προετοιμασίας του.
      Ας βοηθήσουμε λοιπόν την έγκυο μέλλουσα μητέρα και τον πατέρα να ζήσουν… ανοιξιάτικα την Άνοιξη!

      Γιατί όμως άραγε η Άνοιξη είναι η ευνοούμενη εποχή του ζευγαριού – μελλόντων γονιών;
­    Για πολλούς λόγους!
­    Ξέρουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει για την πλήρη ανάπτυξη του υπό σχηματισμό εμβρύου η σωστή διατροφή της μητέρας, εφ’όσον από την πληρότητα της τροφής της εξαρτάται η περιεκτικότητα του αίματός της, στα αναγκαία συστατικά για τον εφοδιασμό  του εμβρύου μ’όλα τα αναγκαία στοιχεία κι επομένως για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού του.

       Πρωτεΐνες, άμυλα, έλαια, επίσης όμως και προπαντός τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες είναι αναγκαία για τον οργανισμό της μητέρας και εγκύου, (αλλά και του ζευγαριού που θέλει να προετοιμασθεί για την σύλληψη παιδιού).
      Τα άφθονα νόστιμα λαχανικά και φρούτα που αναπτύσσονται την Άνοιξη, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα: εκτός από τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια που έχουμε ακόμη, φράουλες, κεράσια, μούσμουλα και αργότερα βερίκοκα, ροδάκινα και ακόμη αργότερα σταφύλια και τόσα άλλα… τόσα καλοκαιρινά φρούτα και από λαχανικά:  τομάτες, αγγούρια, καρότα, αρακάς, λάχανο και αργότερα κολοκυθάκια, μελιτζάνες … τόσα ωφέλιμα και εξίσου νόστιμα.
      Την Άνοιξη, αγαπητές μας φίλες εγκυμονούσες, μπορείτε να χαρείτε τα φρούτα εποχής κάθε μέρα, να τα συνδυάσετε με αμύγδαλα (όχι αλατισμένα και ψημένα), καρύδια, σταφίδες και να είστε βέβαιες ότι τρέφεσθε σωστά για το αναπτυσσόμενο μωρό σας.
      Κατά τα λοιπά, αρχίζοντας το κύριο γεύμα σας με μια σαλάτα εποχής (τομάτες, πιπεριές πράσινες και καρότα πολύ ωφέλιμα) και τρώγοντας ψάρι (2 φορές την εβδομάδα), είσθε βέβαιες ότι όλα τα χρήσιμα στοιχεία έχετε πάρει για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας.

      Αλλά προπαντός ο ψυχικός βίος της εγκύου και επομένως και του παιδιού έχει ιδιαίτερα να ωφεληθεί την Άνοιξη!

      Είναι βέβαια γνωστό πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η χαρούμενη διάθεση της εγκύου στην σωματική και ψυχική ανάπτυξη της νέας υπαρξούλας. Όταν η έγκυος είναι χαρούμενη, στο αίμα της εκκρίνονται οι ορμόνες της χαράς: ενδορφίνες, ωκυτοκίνη και πλήθος άλλες οι οποίες επιτρέπουν την καλή σωματική ανάπτυξη του εμβρύου  συγχρόνως δε, το γεμίζουν χαρά, ευδιαθεσία, μια καλή αρχή για έναν χαρούμενο  και αισιόδοξο χαρακτήρα, το καλύτερο εφόδιο ζωής του παιδιού και του ενηλίκου.
      Οι ηλιόλουστες μέρες της Άνοιξης, τα φύλλα των δένδρων που φυτρώνουν κι αναπτύσσονται, τα λουλούδια όλων των χρωμάτων που ανθίζουν, με τις ευωδιές του, τα χρώματά τους, όλη η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα της ζεστασιάς, του φωτός, των χρωμάτων, της ζωτικότητας χωρίς καν να το σκεφθούμε, μας γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία.
       Η έγκυος ας αποφασίσει να ωφελήσει το μωρό της συνδέοντας ένα όμορφο λουλούδι, ένα χρώμα, ένα δροσάτο δένδρο με μια αρετή που θα ήθελε για το παιδί της!
      Έχει γι’ αυτό ένα σπουδαίο εργαλείο: την σκέψη της και μια σπουδαία μέθοδο: την αναλογία, που ανέκαθεν χρησιμοποιούσε η σοφή ελληνική παράδοση, γνωρίζοντας ότι η Φύση γύρω μας εκφράζει εξίσου με συμβολικό τρόπο, ανθρώπινες χάρες και αρετές:
όπως αυτό το λουλούδι ανθίζει, έτσι και το παιδί μου ας ανθίσει!

      Οι αρετές, αγαπητές μας φίλες , υπάρχουν όχι μόνο στον άνθρωπο, αλλά, συμβολικά, και στη φύση!
      Στα δένδρα και στα λουλούδια, στην θάλασσα, στα ποτάμια, στα ρυάκια, στους βράχους και στα βουνά, στον ουρανό και στη γη, στ’αστέρια και στη σελήνη, μ’ έναν συμβολικό τρόπο εκφράζονται χάρες, αρετές, ιδιότητες…
       Κι ό,τι όμορφο βλέπουμε, ό,τι θαυμάζουμε, ό,τι αγαπάμε διαμορφώνει τα φυσικά και πνευματικά μας μάτια, την φυσική και πνευματική μας ύπαρξη. Αυτή η ‘καλή συναναστροφή’ μας κάνει καλύτερους, εμάς και τα παιδιά μας.
       Όλη η ομορφιά της φύσης, που η μέλλουσα μητέρα συναναστρέφεται, αυτή η ίδια ομορφιά εμποτίζει και το έμβρυο και συμμετέχει στην διαμόρφωσή του, στην αρμονική του ανάπτυξη. Κι αυτό επίσης την  συναναστρέφεται!
      Το καθετί γύρω μας μιλάει και μας στέλνει ένα μήνυμα, ένα σύμβολο, μια βοήθεια. Ας καλέσουμε, ας συνδεθούμε, ας δεχθούμε την βοήθεια!
       Ο ήλιος της ανατολής μας συνδέει με την ζωή, την υγεία που ανυψώνεται, που δυναμώνει, που αναβλύζει.

      ‘ Όπως εσύ ήλιε μου ανατέλλεις στον ουρανό, έτσι και μέσα μου, και στο παιδί μου ας ανατείλει ο ήλιος της υγείας, της ευφυΐας, της μεγαλοψυχίας και της δημιουργικότητας , ας λέει η μητέρα την ώρα της ανατολής, ή και στο πρωινό, αργότερα, θαυμάζοντας την έκρηξη του φωτός του πρωινού ήλιου.

      Αν, αγαπητές μας φίλες, κοιτάζετε με θαυμασμό τον ήλιο, και μάλιστα τις πρωινές ώρες της αυγής, ιδιαίτερα αστραφτερής τώρα την Άνοιξη, το φως της σοφίας και η θέρμη της αγάπης θα αυξάνουν μέσα σας…. Και αυτό το φως θα προσφέρετε και στο παιδί σας.
      Ο ήλιος μας συνδέει με τον κόσμο του φωτός και της Σοφίας, απ’όπου προήλθαμε, της Αλήθειας, που θέλουμε να εκδηλώνουμε, εμείς και το παιδί μας. Ενώ η ζεστασιά του μας συνδέει με τον χώρο της Αγάπης που επιθυμούμε  για την καρδιά μας ( και για την καρδιά του μελλογέννητου)!

      Η ‘άνθιση’ μας συνδέει με την άνθιση μέσα μας των χαρισμάτων. Αν την θαυμάζεις, εσύ και το παιδί σου θ’ανθίζετε, σαν το λουλούδι. Ενώ ο μαρασμός μπορεί να μας συνδέσει, αν αυτή είναι η σκέψη μας, με τον μαρασμό μέσα μας, των κακών παλαιών συνηθειών μας και ελαττωμάτων μας.
      Τα νερά του ποταμού, του ρυακιού, του καταρράκτη, της πηγής που αναβλύζει, μας συνδέουν με την ζωτικότητα, την δύναμη ζωής που αναβλύζει μέσα μας!
      Οι γρανιτένιοι βράχοι, τα βουνά, αν τα κοιτάτε και τα θαυμάζετε (με τον θαυμασμό και την αγάπη που δείχνετε και για τους ανθρώπους) θα σας χαρίσουν (και στο παιδί σας) την δύναμη, την σταθερότητα, την υπομονή τους ..(γρανίτης) λέει ο λαός για κάποιον δυνατό και σταθερό)!

      Η φύση γύρω μας μιλάει,αγαπητές μας μητέρες. Καθώς περπατάτε και στο πιο ταπεινό μέρος, άπειροι φίλοι σας στέλνουν χαμόγελα και ζητούν την συναναστροφή σας! Ας τους χαμογελάσετε κι εσείς, ας τους ρίχνοντας τους βλέμματα θαυμασμού, τα φιλαράκια αυτά ζητούν να σας βοηθήσουν, αν τα καλέσετε. Ας τους ζητάτε την ζωτικότητα , την ομορφιά τους, την αγνότητα, το φως και την ζεστασιά τους, για το παιδί σας. Χίλια μηνύματα η ύπαρξή  τους συμβολικά απεικονίζει. Ας χρησιμοποιήσετε αυτές τις καλές συναναστροφές για να στρέψετε την ψυχή σας προς τις δικές τους χάρες.

      Οι μέλλοντες γονείς, η μέλλουσα μητέρα μπορεί, μ’αυτές τις θαυμάσιες συναναστροφές, να μεταλλάξει σε άπειρες χάρες  την κυτταρική δομή του μελλογέννητου.

      Αυτό, αγαπητές μας φίλες, είναι η πιο αληθινή αλήθεια: Βλέποντας την ομορφιά, την υγεία, την αρετή, η μητέρα ( και όλοι μας) είναι η ομορφιά, η υγεία, η αρετή! Κι ό,τι εκείνη είναι, έστω και στιγμιαία, χαράζει εντυπώσεις στο παιδί της στην κυτταρική μνήμη του παιδιού της, ώστε το ίδιο να γίνει κι εκείνο!

      Και πού μπορούμε σε τόση αφθονία να βρούμε τόσες χάρες, τόση αρμονία μαζί όσο στην εποχή της Άνοιξης!

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας