Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-03 11:48:24 +0200 Το 9ο παγκόσμιο ετήσιο συνέδριο για τις αναπνευστικές λοιμώξεις των πρόωρων βρεφών, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με κορυφαίους επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο Πνοή Ζωής για τα Πρόωρα Βρέφη

Πνοή Ζωής για τα Πρόωρα Βρέφη

Πνοή Ζωής για τα Πρόωρα Βρέφη 470 900
Το  9ο παγκόσμιο ετήσιο συνέδριο για τις αναπνευστικές λοιμώξεις των πρόωρων βρεφών, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με κορυφαίους επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο

Στις 14 Σεπτέμβρη ξεκίνησε το ετήσιο παγκόσμιο Συνέδριο για τις αναπνευστικές λοιμώξεις (Global Experts Meeting, GEM), με τη συμμετοχή ιατρών απ’ όλο τον κόσμο, στην Αθήνα, το οποίο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Abbott και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ΕΛΕΠΛ).

Περισσότεροι από 300 κορυφαίοι νεογνολόγοι παιδίατροι, αλλεργιολόγοι και λοιμωξιολόγοι, παραβρέθηκαν στο διήμερο 9ο συνέδριο GEM (14 & 15 Σεπτεμβρίου 2011), στο ξενοδοχείο Athens Hilton, όπου συζητήθηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από τις αναπνευστικές λοιμώξεις των πρόωρων βρεφών. Όπως κάθε χρόνο, το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για την επιτυχή διαχείριση και θεραπεία των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια. Μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: οι διατροφικές στρατηγικές για τα πρόωρα νεογνά με στόχο τη μείωση της αναπνευστικής νοσηρότητας, ηανοσοποίηση ενάντια στους αναπνευστικούς ιούς και τα βακτήρια,  οινέες διαγνωστικές και θεραπευτικές  μέθοδοι και προσεγγίσεις για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές των αναπνευστικών λοιμώξεων και πολλά άλλα.

Το Συνέδριο συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της περιόδου εμφάνισης του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV), που ξεκινά το φθινόπωρο και διαρκεί ως το τέλος της άνοιξης. Ο RSV προσβάλλει νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά και αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής Πρόεδρος της ΕΛΕΠΛ κ. Δημήτρης Α. Καφετζής, χαιρέτησε την έναρξη του Συνεδρίου: «Καλωσορίζουμε όλους τους διακεκριμένους επιστήμονες στο Συνέδριο που κάθε χρόνο προσφέρει ουσιαστική γνώση μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και πληροφοριών για την προστασία των βρεφών, και ιδιαίτερα των πρόωρων, από τις επιπτώσεις των αναπνευστικών λοιμώξεων. Είναι χαρά μας που για ένατη χρονιά μοιραζόμαστε έρευνες και στρατηγικές διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις και ιδιαίτερα για τον RSV που ευθύνεται παγκοσμίως για το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, προκαλώντας εν δυνάμει  ακόμα και βρογχιολίτιδα και πνευμονία.»
«Σχεδόν όλα τα βρέφη έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό RSV στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους.» τόνισε σχετικά ο κ. Καφετζής και συνέχισε: «Τα περισσότερα από αυτά θα έχουν εκδηλώσει κάποια συμπτώματα από το αναπνευστικό, ενώ μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει ελάχιστα κλινικά σημεία που να περάσουν απαρατήρητα από γονείς και ιατρούς. Οι γονείς, κατά την ευάλωτη αυτή περίοδο ζωής του βρέφους και ιδιαίτερα κατά την εποχή της έξαρσης των RSV λοιμώξεων (Νοέμβριος με Απρίλιο) οφείλουν να προστατεύσουν το βρέφος τους με συχνό πλύσιμο των χεριών τους, αποφυγή χώρων συγχρωτισμού, ιδιαίτερα παιδιών, απομάκρυνση του μεγαλύτερου παιδιού με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος από το περιβάλλον. Ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται στα ευάλωτα βρέφη (πρόωρα ή με συγγενή καρδιοπάθεια). Ωστόσο, για τα βρέφη αυτά τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν. Η προστασία των υψηλού κινδύνου βρεφών, ολοκληρώνεται με την ανά μήνα χορήγηση ενός μονοκλωνικού αντισώματος κατά την εποχή της έξαρσης της νόσου, δηλαδή κατά τους μήνες από Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο.»

Ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Αγλαΐα Κυριακού’, μιλώντας για τα συμπτώματα του RSV διευκρίνισε: «Οι γονείς πρέπει να προσέξουν τα συμπτώματα, ειδικά αν επιμένουν μετά την τρίτη ημέρα, όπως ο ξηρός βήχας, η δυσκολία και ο συριγμός στην αναπνοή και ο πυρετός. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται καθώς οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς με αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι νεότερες έρευνες συνδέουν την προσβολή από τον RSV στη βρεφική ηλικία με την εμφάνιση αναπνευστικού συριγμού και παιδικού άσθματος. Είναι σημαντικό και για την ιατρική κοινότητα και τους γονείς να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με όλα τα νεότερα δεδομένα ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον RSV».

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας