Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-03-28 10:46:58 +0300 H αναδοχή δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον όρο «υιοθεσία». Είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες με ένα κοινό παρονομαστή: Την αγάπη για το παιδί. Ανάδοχη οικογένεια: Σε τι διαφέρει από την υιοθεσία και τι ισχύει σήμερα στη Ελλάδα

Ανάδοχη οικογένεια: Σε τι διαφέρει από την υιοθεσία και τι ισχύει σήμερα στη Ελλάδα

Ανάδοχη οικογένεια: Σε τι διαφέρει από την υιοθεσία και τι ισχύει σήμερα στη Ελλάδα 470 900
Ο όρος «ανάδοχη οικογένεια» δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον όρο «υιοθεσία», αφού στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες με ένα κοινό ωστόσο παρονομαστή: Την αγάπη για το παιδί! Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι η «αναδοχή» ενός ...

Τι είναι η Αναδοχή;
  Όταν οι γονείς των παιδιών δεν είναι σε θέση να τα μεγαλώσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων ή άλλης αδυναμίας, οι ανάδοχοι γονείς αναλαμβάνουν να προσφέρουν σε αυτά τα παιδιά ό,τι τους έχει στερηθεί. Σκοπός τους πάνω από όλα είναι να τους προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον.

Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η «αναδοχή»;
Η αναδοχή μπορεί να κρατήσει από ένα μήνα μέχρι και χρόνια. Το διάστημα που θα διαρκέσει η αναδοχή του παιδιού εξαρτάται τόσο από τους φυσικούς γονείς του παιδιού που δίνουν την συγκατάθεσή τους, όσο και από τους ανάδοχους γονείς, τις δικές τους επιθυμίες και δυνατότητες.

Ποια η διαφορά της υιοθεσίας με την αναδοχή;
Η υιοθεσία είναι μια διαδικασία μη αναστρέψιμη. Το παιδί που έχει υιοθετηθεί δεν έχει καμία επαφή με τους φυσικούς του γονείς. Στην υιοθεσία, οικογένεια του παιδιού είναι και θα είναι για πάντα οι νέοι του γονείς. Αυτοί θα έχουν πλέον τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σαν να επρόκειτο για το φυσικό τους παιδί. Στην περίπτωση της ανάδοχης οικογένειας το παιδί μοιράζεται ώρες μεταξύ φυσικής οικογένειας και μη, ενώ έχει τη δυνατότητα να βλέπει τους φυσικούς του γονείς όποτε το θελήσει. Τέλος στην αναδοχή το παιδί δεν αλλάζει το επώνυμό του όπως συμβαίνει στην περίπτωση της υιοθεσίας και συνεχίζει να  θεωρείται καθόλα παιδί των φυσικών του γονιών.

Τα είδη της αναδοχής
Η αναδοχή χωρίζεται σε έξι είδη ανάλογα με το ποιός κάνει την αναδοχή και το χρονικό διάστημα που αυτή διαρκεί.
1. Συγγενική Αναδοχή: Το παιδί δίδεται για αναδοχή σε πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος και σε συγγενή πρώτου βαθμού.

2. Βραχυπρόθεσμη Αναδοχή: Η αναδοχή αυτή διαρκεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι από μία μέρα μέχρι μερικούς μήνες. Η βραχυπρόθεσμη αναδοχή γίνεται σε περιπτώσεις όπου οι φυσικοί γονείς του παιδιού θέλουν ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να τακτοποιήσουν πιθανά οικονομικά προβλήματα.

3. Μακροπρόθεσμη Αναδοχή: Η αναδοχή αυτού του τύπου διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το παιδί στην μακροπρόθεσμη αναδοχή δεν επιστρέφει στην οικογένεια του, παρόλα αυτά έχει συχνή επικοινωνία με τους γονείς του.

4. Αναδοχή Φιλοξενίας: Η αναδοχή φιλοξενίας γίνεται όταν μια οικογένεια φιλοξενεί το παιδί μόνο για τις γιορτές ή για το Σαββατοκύριακο.

5. Έκτακτη Αναδοχή: Έκτακτη Αναδοχή καλείται η περίπτωση όπου  το παιδί επιβάλλεται να μετακινηθεί άμεσα από την οικογένεια του.  

6. Ημερήσια Αναδοχή: Όταν μια οικογένεια φροντίζει το παιδί για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή της νύχτας, ανάλογα με τις ανάγκες του.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Οι διαδικασίες αναδοχής έχουν πάρει πρόσφατα στη χώρα μας μία διαφορετική τροπή. Ενημερώσου ακριβώς για το τι ισχύει από το επίσημο website της Κυβέρνησης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας