Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-12-24 11:06:00 +0200 Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση; Πότε και πώς γίνεται; Τι συμβαίνει μετά την εξέταση και πόσο επικίνδυνη είναι; Αμνιοπαρακέντηση: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Αμνιοπαρακέντηση: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Αμνιοπαρακέντηση: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε 470 900
Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση; Πότε και πώς γίνεται; Τι συμβαίνει μετά την εξέταση και πόσο επικίνδυνη είναι;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι η λήψη δείγματος αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα, με σκοπό το γεννετικό έλεγχο και τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών (όπως η τρισωμία 21). Είναι δυνατή σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αρκετό υγρό για να γίνει – συνήθως  μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας.

Αμνιακό σάκο ονομάζουμε τη με το υγρό μέσα στην οποία βρίσκεται το μωρό στη μήτρα.  Συνήθως χρησιμοποιείται για να ελέγχονται τα γονίδια ή τα χρωμοσώματα του μωρού για συγκεκριμένες γενετικές ασθένειες.

 

Πότε και γιατί γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε αμνιοπαρακέντηση για πολλούς λόγους, όπως:

  1. Αν είσαστε μητέρα προχωρημένης  ηλικίας και διατρέχετε κίνδυνο να κάνετε παιδί που πάσχει από γενετικά νοσήματα όπως το σύνδρομο Down.
  2.  Eσείς ή ο σύντροφός σας έχετε μία γενετική ασθένεια η οποία μπορεί να κληρονομηθεί.
  3.  Υπάρχει μια γενετική ασθένεια στην οικογένειά σας ή αυτήν του  συντρόφου σας και υπάρχει πιθανότητα να την αποκτήσει το παιδί σας
  4. Έχετε ήδη ένα παιδί που έχει κληρονομήσει μία γενετική ασθένεια
  5. Κάποια εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έδειξε ότι ο κίνδυνος να έχει το μωρό σας μία γενετική ασθένεια είναι υψηλός.

 

Ποια είναι η διαδικασία της αμνιοπαρακέντησης;

Η αμνιοπαρακέντηση περιλαμβάνει τη λήψη μιας μικρής ποσότητας αμνιακού υγρού από τον αμνιακό σάκο κατά τη διάρκεια της κύησης. Αρχικά, με τον υπέρηχο ελέγχεται η θέση του μωρού και του πλακούντα. Στη συνέχεια το δέρμα πάνω από την περιοχή της μήτρας καθαρίζεται με αντισηπτικό. Μία λεπτή βελόνα διεισδύει στη μήτρα και με μια σύριγγα παίνρουμε ένα δείγμα (περίπου 15ml) του υγρού που περιβάλλει το έμβρυο. Στο υγρό αυτό εμπεριέχονται κάποια δερματικά κύτταρα του εμβρύου, τα οποία εξετάζονται στο εργαστήριο για να ελεγχθούν τα γονίδια και τα χρωμοσώματά του. Ορισμένες φορές ίσως να χρειαστούν περισσότερες από μία πρσπάθεια για την εξαγωγή του υγού.

 

 

Πονάει η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι σίγουρα μία διαδικασία άβολη, αλλά όχι ιδιαίτερα επώδυνη. Συνήθως οι ενοχλήσεις περνάνε μετά από μερικά λεπτά. Ενδέχεται να νιώσετε ένα σφίξιμο στη μήτρα για μία μέρα. Αυτό όμως περνάει γρήγορα.

 

Πόση ώρα κρατά η αμνιοπαρακέντηση;

Η εξέταση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Καλό θα ήταν να παραμείνετε ξεκούραστη τις επόμενες δυο ημέρες. Αποφύγετε τα βαριά αντικείμενα και την έντονη άσκηση . Να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε ενοχλήσεις για πάνω από μία ημέρα, πυρετό, ή αιμορραγία.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αμνιοπαρακέντησης;

Η αποβολή στην αμνιοπαρακέντηση είναι σπάνιο φαινόμενο: 1 στις 100 γυναίκες (1%) αποβάλλουν ως αποτέλεσμα της αμνιοπαρακέντησης, χωρίς να υπάρχουν άλλες αντενδείξεις. Δυστυχώς η επιστήμη δεν έχει βρει ακόμα πρόληψη ή θεραπεία για την αποβολή μετά από παρακέντηση.

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας