Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-03-22 10:16:00 +0200 Η αλλεργική ρινίτιδα, τα συμπτώματα, οι αιτίες και η αντιμετώπισή της. Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς να την αναγνωρίσετε και πώς να την αντιμετωπίσετε

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς να την αναγνωρίσετε και πώς να την αντιμετωπίσετε

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς να την αναγνωρίσετε και πώς να την αντιμετωπίσετε 470 900
Άρθρο από Α' Παιδιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα από τα βασικά αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα.

Αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα

Με την εισπνοή των αεροαλλεργιογόνων, αλλεργικά μόνο άτομα μπορεί να εκδηλώσουν διάφορα συμπτώματα. Η αλλεργία από τα εισπνεόμενα μπορεί να εκδηλωθεί με ένα από τα παρακάτω νοσήματα ή με συνδυασμό τους: αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα. Η τριάδα αυτή μπορεί να συνυπάρχει με ή χωρίς συμμετοχή και των ιγμορείων ή/και των άλλων κόλπων του προσώπου (παραρρίνιες κοιλότητες). Η τριάδα ή τετράδα των αλλεργικών παθήσεων από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό είναι διαφορετική από μια άλλη τριάδα, την ατοπική. Ως ατοπική τριάδα χαρακτηρίζεται η συνύπαρξη στον ίδιο ασθενή, των:
1) αλλεργική ρινίτιδα
2) άσθμα
3) ατοπική δερματίτιδα-έκζεμα.

 

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργία προκαλεί διάφορα νοσήματα (επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, άσθμα, κνίδωση, έκζεμα, αναφυλαξία κ.α.). Η πλέον συχνή αλλεργική νόσος είναι η αλλεργική ρινίτιδα, αφού 10-20% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει τα συμπτώματά της. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται με διαφορετικό βαθμό (ένταση) σε διάφορα άτομα, παρόλο που σε όλα τα άτομα τα συμπτώματα αναπτύσσονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο λόγω διαφορετικού βαθμού ευαισθητοποίησης των διαφόρων ατόμων. Διαφορετική κάπως μπορεί να είναι και η συμπτωματολογία ως απόρροια ακόμα και «εποχιακής» αιτιολογίας της αλλεργικής ρινίτιδας. Η εαρινή ρινίτιδα π.χ. προβάλλει με παροξυσμικά φτερνίσματα, σε αντίθεση με την ρινίτιδα από ακάρεα που παρουσιάζεται με μπουκωμένη μύτη σε ετήσια (ολοετή) βάση.
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ρινίτιδας είναι:
-φτερνίσματα, κατά παροξυσμούς (πολλαπλά φτερνίσματα «κατά ριπάς»)
-κνησμός (φαγούρα) που προκαλεί το
-συχνό τρίψιμο της μύτης και
-την χαρακτηριστική χειρονομία (αλλεργικός χαιρετισμός) για την ανακούφιση από την τόσο ενοχλητική φαγούρα
-μπουκωμένη μύτη
-συνάχι
-βήχα (λόγω οπισθορρινικής καταρροής)
-ο κνησμός μπορεί να επεκτείνεται στην υπερώα, στον φάρυγγα ή στα αυτιά
-«μαύροι κύκλοι» κάτω από τα μάτια
-εγκάρσια γραμμή στην επιφάνεια της μύτης

 

Επιβάρυνση της καθημερινής ζωής (και όχι μόνο) από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι εμφανές πόσο ενοχλητική μπορεί να γίνει. Δεν είναι μόνο οι πάσχοντες που υποφέρουν. Τα συμπτώματά της έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.Με την μπουκωμένη μύτη, επειδή το άτομο δεν μπορεί να αναπνεύσει κανονικά και αναπνέει με το στόμα, ροχαλίζει όταν κοιμάται και πολύ συχνά ξυπνάει τη νύχτα (από άπνοια). Έτσι, το πρωί αισθάνεται ξηρό στόμα και φάρυγγα. Επειδή το άτομο αυτό δεν κοιμήθηκε καλά, ήδη με το που ξυπνάει το πρωί αισθάνεται κουρασμένο όλη τη μέρα. Η έλλειψη ύπνου φέρνει επίσης νευρικότητα και υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας. Επόμενο είναι λοιπόν η μειωμένη απόδοση στη δουλειά ή στο σχολείο. Η μειωμένη απόδοση στην εργασία έχει επιπτώσεις όπως είναι ευνόητο, όχι μόνο στο επίπεδο της εθνικής οικονομίας, αλλά και στην παγκόσμια παραγωγή. Είναι αξιοπερίεργο πως ένα τόσο μικρό μόριο, όπως η γύρη, όταν συσσωρευθεί σε μεγάλα ποσά, μπορεί να επηρεάσει τόσο πολύ!

Αλλεργική ρινίτιδα και τα τυχόν παρελκόμενα

Η αλλεργική ρινίτιδα πολύ συχνά δεν είναι αυτοτελής νόσος. Είναι δυνατόν να συνοδεύεται από αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Πολύ συχνά, επίσης, συνυπάρχει με παραρρινοκολπίτιδα. Η μύτη «υποδέχεται» και φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα, ο οποίος πάει και στις κρανιακές κοιλότητες και στους πνεύμονες. Έτσι, συχνά τους μήνες της ανθοφορίας, συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο εποχιακό αλλεργικό άσθμα και εαρινή αλλεργική ρινίτιδα. Ακόμη, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι ο «πρόδρομος» του άσθματος. Με άλλα λόγια, κάποιο άτομο με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί μετά από χρόνια να εκδηλώσει και άσθμα. Το πόσο το άσθμα επιβαρύνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών και κατ’ επέκταση την κοινωνία είναι γνωστό. Έτσι, η φαινομενικά «αθώα» αυτή πάθηση μπορεί να είναι προάγγελος σοβαρότερης αναπνευστικής αλλεργίας. Άλλα, και από μόνη της η ρινίτιδα, όταν προκαλεί επίμονα και έντονα συμπτώματα, αλλάζει την ποιότητα ζωής στους πάσχοντες. Στην χειροτέρευση αυτή, πολλές φορές συμβάλλουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία με τα παλαιότερα αντιισταμινικά.

 

Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας απαιτεί τον περαιτέρω έλεγχο για την ταυτοποίηση της αιτιολογίας. Με τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού ή με ανοσολογικές μεθόδους από το αίμα του ασθενούς (RAST) προσδιορίζεται το υπεύθυνο αντιγόνο. Έτσι, μπορεί κανείς να θεσπίσει ορισμένα μέτρα προστασίας, δηλαδή πρόληψης. Η πρόληψη, βέβαια, δεν είναι πάντοτε εφικτή. Όσο και να μείνει κανείς κλεισμένος στο σπίτι την Άνοιξη, ο αέρας θα φέρει τις γύρεις (ακόμη και από χιλιόμετρα μακριά!) μέσα στο σπίτι. Η θεραπεία με φάρμακα είναι ανακουφιστική. Ειδικά σήμερα, με τα νεότερα σκευάσματα έχουν μειωθεί πάρα πολύ σημαντικά οι παρενέργειες των φαρμάκων. Η ειδική ανοσοθεραπεία με τα εμβόλια, είτε ενέσεις είτε από το στόμα, αποτελεί την αιτιολογική θεραπεία της αλλεργίας, γιατί στοχεύει στην απευαισθητοποίηση του πάσχοντος στο ή στα υπεύθυνα αντιγόνα. Με την μέθοδο αυτή χορηγείται το αντιγόνο ή τα αντιγόνα σε βαθμιαία αυξανόμενη ποσότητα (δόση) με αποτέλεσμα ο οργανισμός να «θεωρεί το ξένο σαν να είναι γνωστό» και παύει πλέον να αντιδρά ή τουλάχιστον μειώνει την ένταση της αλλεργίας σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας