Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-13 14:58:01 +0200 Αλλεργίες & άσθμα στο σχολείο

Αλλεργίες & άσθμα στο σχολείο

Αλλεργίες & άσθμα στο σχολείο 470 900
Άρθρο από Γιώργος Μίλεσης, MSc
Η αντιμετώπιση των αλλεργιών ή του άσθματος στο σχολείο, απαιτεί σχεδιασμό και συνεννόηση γονέων και δασκάλων.

Απαραίτητα τα μέτρα πρόληψης στα σχολεία για τα παιδιά που υποφέρουν από άσθμα, τροφικές αλλεργίες και αλλεργική ρινίτιδα.

Απαραίτητος ο σχεδιασμός 
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να επιδεινώνονται τα συμπτώματα του κρυολογήματος στα ασθματικά παιδιά, όταν εκδηλώσουν κάποια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει προηγηθεί ένα διάλειμμα από την τακτική φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο ευαίσθητα στις ιώσεις του αναπνευστικού. Για το λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του άσθματος ή των αλλεργιών του παιδιού, πριν αυτό πάει στο σχολείο. Οι γονείς θα πρέπει καταρχήν να συναντήσουν τους δασκάλους των παιδιών, το διευθυντή του σχολείου και να επισκεφθούν και οι ίδιοι τις εγκαταστάσεις. Οι σχολικοί φορείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την φαρμακευτική αγωγή του παιδιού σε περίπτωση αλλεργιών ή άσθματός, αλλά και για τυχόν ειδικούς χειρισμούς, όπου χρειάζονται – π.χ. σε διατροφικές αλλεργίες. Βέβαια, καλό θα ήταν να εκπαιδευόταν (συνεχώς) και το προσωπικό στην αντιμετώπιση αναλόγων περιστατικών, άσθματος ή αλλεργικών επεισοδίων.

Τι κάνουμε σε περίπτωση άσθματος
Θα πρέπει όλα τα παιδιά με άσθμα να μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα σε περίπτωση ανάγκης. Ανάλογα με την πολιτική του σχολείου, τη σοβαρότητα του άσθματος και την ηλικία του παιδιού, φάρμακα θα πρέπει να κρατά το προσωπικό ή η διεύθυνση του σχολείου ή ακόμα και τα ίδια τα παιδιά. Σημαντικό ρόλο βέβαια στην απόφαση αυτή θα πρέπει να παίζει ο παιδίατρος, αλλά και στην παροχή των κατάλληλων οδηγιών προς το προσωπικό του σχολείου.
Το άσθμα είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, όταν το παιδί εκτίθεται στα αλλεργιογόνα της σχολικής αίθουσας ή των εξωτερικών χώρων, ή όταν είναι ήδη άρρωστο. Στα πιθανά αλλεργιογόνα συμπεριλαμβάνονται η κιμωλία και τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούνται για τον μαυροπίνακα. Σ’ αυτήν την περίπτωση το παιδί πρέπει να κάτσει μακριά από τον πίνακα και να πλένει καλά τα χέρια του, όταν πιάνει την κιμωλία ή το σφουγγάρι (με τη σκόνη κιμωλίας). Αφετέρου, κρίση άσθματος μπορεί να προκύψει λόγω παγωμένου αέρα, έντονης υγρασίας και γύρης. Ο παιδίατρος θα πρέπει να υποδείξει τη χρήση φαρμάκων πριν τη γυμναστική ή το έντονο παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και επιπλέον φάρμακα για το άσθμα ή τις αλλεργίες κατά τη διάρκεια άνοιξης και φθινοπώρου

Τι κάνουμε σε περίπτωση αλλεργικής ρινίτιδας
Οι ρινικές αλλεργίες δεν απαιτούν κάποια ειδική μεταχείριση από το προσωπικό του σχολείου, εκτός αν είναι πολύ σοβαρές. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τα αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου και (ενδεχομένως) προληπτική αγωγή από το σπίτι, πριν πάει το παιδί στο σχολείο. Σε συνεργασία με τον παιδίατρο, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο να λάβει αγωγή κατά τις ώρες που είναι στο σχολείο.

Τι κάνουμε σε περίπτωση τροφικών αλλεργιών
Για ένα παιδί με τροφική αλλεργία θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο δράσης στο σχολείο, για την περίπτωση που αυτό καταναλώσει το τρόφιμο στο οποίο είναι αλλεργικό. Εδώ απαιτείται η συνεργασία του παιδίατρου και του προσωπικού του σχολείου, ώστε να αποφευχθεί μεν η κατανάλωση αλλεργιογόνου αλλά να είναι δε σε θέση να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που συμβεί κατά λάθος. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαθέσιμη ενέσιμη επινεφρίνη/ αδρεναλίνη στο σχολείο. Ανάλογα λοιπόν με την ηλικία του παιδία, τη σοβαρότητα της κατάστασης και την πολιτική του σχολείου, η επινεφρίνη θα πρέπει να είναι διαθέσιμη από το προσωπικό του σχολείου, τη διεύθυνση ή το ίδιο το παιδί.

Τι κάνουμε σε περίπτωση αλλεργίας στα τσιμπήματα
Αν ένα παιδί είναι αλλεργικό στα τσιμπήματα εντόμων, π.χ. μέλισσας, είναι απαραίτητο να υπάρχει στο σχολείο ενέσιμη επινεφρίνη/ αδρεναλίνη, για ανάλογη περίπτωση.  

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας