Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 12:26:08 +0300 Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς την ζήλεια ανάμεσα στα αδέλφια από την κλινική παιδοψυχολόγο Φανή Λούγκλου Αδέλφια που ζηλεύουν

Αδέλφια που ζηλεύουν

Αδέλφια που ζηλεύουν 470 900
Άρθρο από Φανή Λούγκλου
Η ζήλεια είναι φυσιολογικό συναίσθημα.  Οι γονείς δεν πρέπει να αγχωνόμαστε αλλά να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο ήρεμα γίνεται.

1. Πρώτα, πρέπει να ελέγξουμε τη δική μας συμπεριφορά.  Αν το δεύτερο παιδί είναι ακόμα μωρό και απαιτεί πολύ από το χρόνο μας , αισθανόμαστε κουρασμένοι και δεν συναναστρεφόμαστε εποικοδομητικά με το μεγαλύτερο παιδί. Είναι σημαντικό να περνάμε έστω και λίγο ποιοτικό χρόνο με το πρώτο παιδί χωρίς διακοπές από άλλους, ούτε από το αδελφάκι του. Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν δείχνουμε προτίμηση σε ένα από τα δύο.  

2. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα παιδιά αλλά να εκτιμούμε τη διαφορετικότητά τους.  Αν αλλάξουμε αυτές οι συμπεριφορές, τότε η ζήλεια θα μειωθεί από το ένα παιδί προς το αδερφάκι του.

3. Ακόμα, θα πρέπει να επιτρέπουμε την έκφραση των συναισθημάτων τους και προσπαθούμε να την κατανοήσουμε. Τα σχόλιά μας θα πρέπει να είναι γενικά, όπως «ξέρω ότι είναι δύσκολο για σένα που η μαμά περνά πολύ χρόνο με το μωρό» αντί «ξέρω ότι δεν σου αρέσει το μωρό μας γιατί σου πήρε τη μαμά».  Πρέπει να προσέχουμε δηλαδή τις εκφράσεις τους ώστε να μην επιβραβεύουμε τη ζήλεια του παιδιού.  Επίσης, δεν πρέπει να κατηγορούμε το αδερφάκι για διάφορα πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε με το παιδί.  Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό να λέμε «δεν μπορούμε να πάμε τώρα στις κούνιες γιατί ο αδερφός σου έχει διάβασμα» ή «δεν μπορώ να παίξω μαζί σου γιατί αλλάζω το μωρό».  Αυτό ενισχύει τη ζήλεια.  Αντίθετα, ένα γενικό σχόλιο, π.χ. «θα παίξουμε σε λίγο» ή «θα πάμε στις κούνιες το απόγευμα» βοηθούν το παιδί να διαχωρίσει  την άρνηση του γονιού από την ύπαρξη ενός αδερφού. 

4. Επιβραβεύουμε τη σωστή συμπεριφορά, με προσοχή όμως: δεν πρέπει να δωροδοκούμε τα παιδιά.  Η ενθάρρυνση και η καλή επικοινωνία είναι τα καλύτερα όπλα για την αντιμετώπιση της ζήλειας.  Οι φωνές, οι τιμωρίες και οι υπερβολικές απαιτήσεις ενισχύουν τη ζήλεια.  Οι συνέπειες για συμπεριφορές ζήλειας θα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένες ώστε να διδάξουν στο παιδί πώς να συμπεριφέρεται χωρίς να εμπλέκεται το αδερφάκι.  Αν, για παράδειγμα, του στερήσουμε ένα παιχνίδι επειδή χτύπησε τον αδερφό του, το κάνουμε γιατί σήκωσε χέρι, και θα το κάναμε έτσι κι αλλιώς γιατί δεν θέλουμε να χτυπάει.  Το σχόλιο που θα συνοδεύει τη συνέπεια θα πρέπει να είναι ουδέτερο, π.χ. «έχουμε πει ότι δεν χτυπάμε όταν θυμώνουμε.  Λυπάμαι αλλά δεν μπορείς να παίξεις με το τρενάκι για την υπόλοιπη μέρα».

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας