Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 10:29:15 +0300 Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παιδιά περιμένουν τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη αλλά μερικοί γονείς ανησυχούν: Μήπως να μην πούμε στα παιδιά ψέματα για τον Άγιο Βασίλη; Άγ. Βασίλης:Mύθος ή πραγματικότητα;

Άγ. Βασίλης:Mύθος ή πραγματικότητα;

Άγ. Βασίλης:Mύθος ή πραγματικότητα; 470 900
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παιδιά περιμένουν τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη αλλά μερικοί γονείς ανησυχούν: Μήπως να μην πούμε στα παιδιά ψέματα για τον Άγιο Βασίλη;

Ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει για τα παιδιά την αθωότητα και το παιχνίδι και αποτελεί μέρος ενός μύθου.
Για μερικά παιδιά ο «Άγιος Βασίλης» είναι μία διέξοδος από την καθημερινότητα. Ο Άγιος Βασίλης είναι ένας καλός άγνωστος κύριος  που νοιάζεται για αυτά ανεξαρτήτως από το τι κάνουν σωστά. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, να μην τους λέμε ότι ο Άγιος Βασίλης θα φέρει δώρα μόνο αν είναι καλά παιδιά, καθώς τα παιδιά χρειάζονται πολλή ενίσχυση και επιβράβευση. Στην ερώτηση «Να πούμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης;» οι απόψεις διίστανται. Από τη μια επικρατεί η άποψη ότι με το να πούμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης είναι σαν τους στερούμε την αθωότητα και να τους κλέβουμε την παιδική τους ηλικία. Υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη άποψη ότι εφόσον δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά μας δεν θα πρέπει να πούμε ψέματα και στο θέμα αυτό. Επομένως το αν θα αποκαλύψουμε την αλήθεια στα παιδιά μας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την προσωπικότητά μας.

Εάν κάποιοι γονείς υιοθετούν τη δεύτερη άποψη και δεν θέλουν να πουν ψέματα στα παιδιά τους για τον Άγιο Βασίλη, καλό είναι να έχουν αυτή τη στάση από τα πρώτα Χριστούγεννα του παιδιού τους, ώστε να μην το μπερδέψουν αργότερα και το βάλουν στη διαδικασία του να τους αμφισβητεί σε ό,τι του λένε.
Ωστόσο, το να πιστεύουν τα παιδιά γενικά στα παραμύθια μέχρι μία ηλικία είναι σε γενικές γραμμές είναι καλό. Στα παραμύθια τα παιδιά βρίσκουν την ικανοποίηση όλων τους των επιθυμιών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά, μέσω των παραμυθιών και των κινουμένων σχεδίων, είναι περιτριγυρισμένα από ένα σωρό μη υπαρκτούς ήρωες. Άρα, γιατί να ανησυχούμε τόσο πολύ ως προς το αν λέμε ψέματα στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη την ίδια στιγμή που τους διαβάζουμε την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Πινόκιο και που στην τηλεόραση παίζει ο Μίκυ;

Το να ωθούμε, βέβαια  μία τεχνητή εικόνα για τον  Άγιο Βασίλη όταν τα παιδιά ήδη έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για αυτό, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Δεν είναι καλό να επιμένουμε σε ένα μεγάλο παιδί ότι, ναι, ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, αντίθετα με τις δικές του αμφιβολίες!

Τα υγιή ψυχικά παιδιά σαφώς κάποια μέρα θα ανακαλύψουν την αλήθεια. Τα παιδιά από μόνα τους θα αντιληφθούν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι απλά ένας μύθος όταν θα είναι έτοιμα, άρα ίσως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να απαντάμε στις ερωτήσεις τους ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο και την προσωπικότητά τους.

Συνήθως τα παιδιά γύρω στην ηλικία των 6 – 8, όταν πια δηλαδή μπορούν να διαχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό αρχίζουν να ανακαλύπτουν ότι ο αγαπημένος τους Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Συνήθως δεν ανησυχούν  ιδιαίτερα. Μπορεί να απογοητευτούν λίγο, όμως είναι πια σε ένα αναπτυξιακό στάδιο όπου δεν είναι τόσο σημαντική για αυτά η ύπαρξή του, όσο ίσως το να διατηρήσουμε κάποιες από τις «τελετουργίες» που σχετίζονται με αυτόν. Για παράδειγμα, μπορούμε να συνεχίσουμε να βάζουμε τα δώρα κάτω από το δέντρο, λέγοντας, βέβαια, στο παιδί ποιος τα έφερε και όχι να τα παίρνουμε μαζί να τα διαλέγουν, ώστε να μην «διαλύσουμε» εντελώς όλη τη μαγεία που είχε δημιουργηθεί στο μυαλό τους λόγω του Άγιου Βασίλη.

Συχνά, συμβαίνει ένα παιδί να νιώθει  υπερηφάνεια που μεγαλώνει και δεν πιστεύει πια στον Άγιο Βασίλη όπως τα μικρότερα παιδάκια!  Άρα, μπορούμε να του πούμε να μην αποκαλύψει το «μυστικό» στους φίλους του ή στα μικρότερα αδερφάκια και έτσι να τα κάνουμε να νιώσει ακόμη πιο υπερήφανο που είναι αρκετά ώριμο ώστε να ξέρει την αλήθεια.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας