Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-06-26 11:31:41 +0300 Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αν το παιδί τους είναι δεξιόχειρας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Αληθεύει αυτό και τελικά έχει καμιά σημασία αν κάποιος είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας; Έχουν οι δεξιόχειρες κάποιο πλεονέκτημα έναντι των αριστερόχειρων;

Έχουν οι δεξιόχειρες κάποιο πλεονέκτημα έναντι των αριστερόχειρων;

Έχουν οι δεξιόχειρες κάποιο πλεονέκτημα έναντι των αριστερόχειρων; 470 900
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αν το παιδί τους είναι δεξιόχειρας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Αληθεύει αυτό και τελικά έχει καμιά σημασία αν κάποιος είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας;

Το κατά πόσον ένα παιδί χρησιμοποιεί το δεξί ή το αριστερό χέρι οφείλεται στη λεγόμενη πλευρίωση, δηλαδή την κυριαρχία του ενός ημισφαιρίου του εγκεφάλου έναντι του άλλου, και κατά συνέπεια το λειτουργικό πλεονέκτημα της μίας πλευράς του σώματος έναντι της άλλης. Η πλευρίωση δεν αφορά μόνο τα χέρια, αλλά επίσης και τα πόδια και τα αυτιά. Μπορείτε να δείτε την κυρίαρχη πλευρά του παιδιού σας όταν παίζετε, για παράδειγμα, ποδόσφαιρο, καθώς το παιδί θα χρησιμοποιεί συχνότερα το κυρίαρχο πόδι του. Πώς αναπτύσσεται η πλευρίωση; Η σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού επηρεάζεται από τη δεξιοχειρία ή την αριστεροχειρία;

Πώς αναπτύσσεται η πλευρίωση σε ένα παιδί;

Το πιθανότερο είναι ότι θα παρατηρήσετε τις επιδράσεις της πλήρως σχηματισμένης πλευρίωσης όταν το παιδί σας αρχίζει να ζωγραφίζει ή να γράφει. Σε αυτή τη φάση, τα παιδιά τείνουν να κρατούν το μολύβι ή την κηρομπογιά με το κυρίαρχο χέρι. Ωστόσο, η πλευρίωση αρχίζει να σχηματίζεται πολύ νωρίτερα, κατά τη βρεφική ηλικία.

Σε ηλικία κάτω των τριών μηνών, τα βρέφη παρουσιάζουν ασυμμετρία στάσης, η οποία αποτελεί έκφραση της κυριαρχίας ενός εκ των ημισφαιρίων και είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Σε ηλικία έξι μηνών, θα μπορείτε να δείτε ποιο ημισφαίριο είναι κυρίαρχο σε ένα βρέφος, καθώς αρχίζει να προσπαθεί να πιάσει αντικείμενα με κάποιο συγκεκριμένο χέρι. Όταν όμως τα παιδιά αρχίζουν να επικεντρώνονται στη μάθηση της βάδισης, η οποία ενέχει και τα δύο ημισφαίρια, ο εντοπισμός των ενδείξεων της πλευρίωσης είναι και πάλι δύσκολος.

Το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη της πλευρίωσης λαμβάνει χώρα μετά τα δεύτερα γενέθλια και διαρκεί μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Σε αυτή τη χρονική περίοδο, θα δείτε ότι το παιδί σας προτιμά να πιάνει αντικείμενα με κάποιο συγκεκριμένο χέρι, να το χρησιμοποιεί για να κρατάει τις κηρομπογιές όταν ζωγραφίζει και να το προτείνει προς χαιρετισμό. Τότε είναι που πολλοί γονείς παρατηρούν ότι το παιδί τους είναι μάλλον αριστερόχειρας, γεγονός που τους τρομάζει και τους κάνει να παροτρύνουν τη χρήση του δεξιού χεριού. Κάνουν σωστά;

Δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας: έχει σημασία;

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αριστεροχειρία είναι κάποια ανωμαλία ή είναι χειρότερη από τη δεξιοχειρία. Κι ακόμα χειρότερα, τα παιδιά δεξιόχειρες θεωρούνταν στο παρελθόν εξυπνότερα και κατά συνέπεια με λιγότερες δυσκολίες στη μάθηση. Ευτυχώς τώρα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της πλευρίωσης και της φυσιολογικής ανάπτυξης ενός παιδιού.

Έτσι, τα παιδιά δεξιόχειρες και τα παιδιά αριστερόχειρες έχουν τις ίδιες δυνατότητες ευφυΐας και επίτευξης καλών αποτελεσμάτων στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο. Γι' αυτό και πρέπει να τονίσουμε ότι η προσπάθεια να επιβάλουμε σε ένα παιδί να αλλάξει πλευρίωση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ο εξαναγκασμός ενός παιδιού να χρησιμοποιεί το άλλο, λιγότερο άνετο χέρι, και η τιμωρία του όταν χρησιμοποιεί το κυρίαρχο χέρι, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, άγχος, διαταραχές ομιλίας και δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μάθηση. Αντίθετα, για να διασφαλίσουμε τη σωστή και αρμονική ανάπτυξή του είναι καλύτερα να το υποστηρίζουμε.

Όλα τα χέρια στη δουλειά!

Προσπαθήστε να παρατηρήσετε πώς αναπτύσσεται η πλευρίωση στο παιδί σας. Αυτό γίνεται εύκολα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Τοποθετήστε τα LEGO® DUPLO® Τα Πρώτα Μου Τουβλάκια πάνω στο πάτωμα και δείτε με ποιο χέρι προσπαθεί το μωρό σας να τα φτάσει ή παρατηρήστε ποιο χέρι προτείνει όταν του δίνετε ένα τουβλάκι. Μετά προσπαθήστε να χτίσετε έναν πύργο (ο καθένας πρέπει να χτίσει τον δικό του) προσθέτοντας τουβλάκια εναλλάξ με το δεξιό και το αριστερό χέρι. Δείτε ποιου η κατασκευή είναι ψηλότερη!

LEGO® DUPLO® Τα Πρώτα Μου Τουβλάκια

Θέλετε να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα στο παιδί σας και να υποστηρίξετε την κινητική ανάπτυξή του; Κάντε το με τα LEGO® DUPLO® Τα Πρώτα Μου Τουβλάκια. Το σετ περιέχει ογδόντα φανταστικά χρωματιστά τουβλάκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσετε με μαγικό τρόπο ό,τι υπαγορεύει η φαντασία σας. Μερικά από τα τουβλάκια έχουν εικόνες και στις δύο πλευρές, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ρεαλιστικών σπιτιών, κάστρων και πύργων. Τα ειδικά φύλλα οδηγιών που περιλαμβάνονται στο σετ θα βοηθήσουν το παιδί σας να εξασκήσει και να τελειοποιήσει τις κατασκευαστικές δεξιότητές του.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας