Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-08-31 15:16:12 +0300 Έρχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς» - Ποιούς αφορά το πρόγραμμα Έρχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς» - Ποιούς αφορά το πρόγραμμα

Έρχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς» - Ποιούς αφορά το πρόγραμμα

Έρχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς» - Ποιούς αφορά το πρόγραμμα 470 900
Το πρόγραμμα είναι μέσα από τη χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα βοηθήσει σημαντικά τις μητέρες με μικρά παιδιά να επιστρέψουν στην εργασία τους, προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για τις «Νταντάδες της γειτονιάς» που με τη χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, έχει ως στόχο την ισότητα στην εργασία και την υποστήριξη της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας. 
Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα.
Στόχος που προγράμματος είναι η βοήθεια στις νέες μητέρες ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους ακόμη και εάν δεν έχουν την οικονομική βοήθεια να καλύψουν τα έξοδα για νταντά στο σπίτι.


«Οι γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια αναγκάζονται πολλές φορές να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα. Εργάζονται λιγότερες ώρες ή βγαίνουν εντελώς εκτός αγοράς εργασίας, γιατί η φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας πέφτει σχεδόν εξολοκλήρου στα δικά τους χέρια. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων (EIGE) για το 2019 είναι απογοητευτικά: η Ελλάδα τερμάτισε τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον τομέα της εργασίας είμαστε προτελευταίοι, όπως και στον τομέα "ελεύθερος χρόνος". 


Το 85% των γυναικών ασχολούνται τουλάχιστον μια ώρα κάθε μέρα με δουλειές του σπιτιού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών ανέρχεται μόλις στο 16%» υποστηρίζει η Μαρία Συρεγγέλα, γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ).

Προκειμένου να θεραπευτεί αυτή η ανισότητα, με προτεραιότητα την υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων, η ΓΓΟΠΙΦ αναζήτησε επιτυχημένες πρακτικές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέληξε στις «Νταντάδες της Γειτονιάς». 
«Επιδιώκουμε την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, για τις γυναίκες που το επιλέγουν, έτσι ώστε να μην βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα "καριέρα ή οικογένεια"» τονίζει κ. Συρεγγέλα.


Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα καθοριστούν το προσεχές διάστημα.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας