Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-10-26 16:56:22 +0200 Έρευνα: 1 στα 3 παιδιά επηρεάστηκε αρνητικά από την καραντίνα Έρευνα: 1 στα 3 παιδιά επηρεάστηκε αρνητικά από την καραντίνα

Έρευνα: 1 στα 3 παιδιά επηρεάστηκε αρνητικά από την καραντίνα

Έρευνα: 1 στα 3 παιδιά επηρεάστηκε αρνητικά από την καραντίνα 470 900
Η ομάδα Coronavirus Greece Research Group μελέτησε 1.232 γονείς

Αρνητικά επηρέασε η καραντίνα της Άνοιξης τα παιδιά καθώς 1 στα 3 παρουσίασε έντονη ψυχολογική επιβάρυνση. Αυτό υποστηρίζει έρευνα  της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών που μετέχουν στην ομάδα Coronavirus Greece Research Group.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020 και απευθυνόταν σε γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών. 

Οι 1.232 γονείς που συμμετείχαν παρείχαν πληροφορίες για την οικογενειακή και οικονομική κατάστασή τους πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας και τις  αλλαγές που παρατήρησαν στην καθημερινότητα των παιδιών τους στη διάρκεια της καραντίνας, στη συμπεριφορά και στον ψυχισμό τους. 

Το 35% των γονέων ανέφερε ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν σε σχέση με τα παιδιά τους ήταν η κοινωνική απομόνωση, η αυξημένη χρήση υπολογιστών και τηλεόρασης, καθώς επίσης η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης. 

Η ανεργία, οι αυξανόμενες οικογενειακές συγκρούσεις, ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα τηλεργασίας και η επιδεινούμενη ψυχολογική υγεία του γονέα, καθώς και το προηγούμενο ιστορικό σωματικής νόσου των παιδιών, φάνηκε να είχαν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρ' όλο που η μελέτη αφορούσε ένα μη αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, ανέδειξε ότι τα παιδιά, ως ευαίσθητη ομάδα, μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στον ψυχισμό τους λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της οικογένειας μπορούν να επιτείνουν αυτά τα προβλήματα.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας