Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 11:50:35 +0200 Πώς θα πούμε στο παιδί για το αδερφάκι που έρχεται και πώς θα το κάνουμε να νιώσει ασφαλές μαζί μας. Περιμένοντας το αδερφάκι

Περιμένοντας το αδερφάκι

Περιμένοντας το αδερφάκι 470 900
Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να δεχτεί τον ερχομό ενός νέου μωρού, ειδικά όταν βλέπει ότι η προσοχή των γονιών του μοιράζεται. Το παιδί αισθάνεται ζήλια, θυμό και επιθετικότητα. Ποια βήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε ως γονείς προκειμένο...
-Πρώτα από όλα θα πρέπει να ενημερώσουμε το παιδί για το νέο αδερφάκι προκειμένου να αρχίσει να εξοικειώνεται σταδιακά με την ιδέα της νέας πραγματικότητας που σύντομα θα ακολουθήσει. Ας το αφήσουμε λοιπόν να συμμετέχει στις προετοιμασίες (κούνια, ρούχα) για το νέο παιδί,  προκειμένου να μη νιώθει ότι παραμερίζεται. Επίσης πρέπει να συζητάμε μαζί του ποια είναι τα θετικά στοιχεία του να έχεις ένα αδερφάκι. 


-Πριν τη γέννηση του μωρού καλό είναι να παίζουμε με το παιδί μας χρησιμοποιώντας μια κούκλα σαν πραγματικό μωρό και μέσα από το παιχνίδι να του μάθουμε τη βασική περιποίηση που χρειάζεται όπως το τάισμα, το πλύσιμο και το νανούρισμα. Μπορούμε επίσης να δούμε κάποια ταινία με σχετικό θέμα ή να συζητήσουμε πως ήταν το ίδιο ως μωρό και να δούμε μαζί κάποιες φωτογραφίες από την πρώτη εγκυμοσύνη μας, από τη γέννησή του κι από τους πρώτους μήνες ανάπτυξής του. 

-Σίγουρα έχει σημασία σε ποιο αναπτυξιακό στάδιο βρίσκεται τώρα το μεγαλύτερο παιδί γιατί αυτό επηρεάζει και τις αντιδράσεις του προς το μωρό. Όσο πιο μικρό είναι ηλικιακά, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποδεχτεί πιο ομαλά και ώριμα το νέο αδερφάκι. Επομένως, προσπαθούμε να μην είμαστε υπερπροστατευτικοί αλλά να δίνουμε σταδιακά περισσότερη αυτονομία στο πρωτότοκο παιδί μας προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί ως ένα βαθμό από την αποκλειστική φροντίδα της μητέρας.   

-Τις μέρες που θα απουσιάζουμε στο μαιευτήριο, θα εμπιστευτούμε το παιδί σε οικεία πρόσωπα και όταν έρθει το μωρό στο σπίτι καλό είναι να υπάρξει μια συμβολική ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο αδερφών. Αφήνουμε το πρωτότοκο παιδί να πλησιάσει μόνο του το μωρό και να εκδηλώσει τι νιώθει γι’ αυτό. Αρκετά συχνά παρατηρείται το πρώτο διάστημα να υπάρχει μια παλινδρόμηση των πρωτότοκων σε πρωτύτερες συμπεριφορές προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των γονιών τους. 

-Σημαντικό είναι να αφήνουμε το πρωτότοκο παιδί μας να συμμετέχει στην καθημερινότητα του μωρού, όπως στην επιλογή ρούχων και παιχνιδιών για να συνηθίσει το ρόλο του μεγάλου αδερφού. Μάλιστα μπορούμε να τοποθετήσουμε  στο κομοδίνο του μια παλαιότερη φωτογραφία του που να είναι μόνος και μια νεότερη που να είναι με το μωρό για να αρχίσει να συνειδητοποιεί την νέα σύνθεση της οικογένειας. 

-Προτρέπουμε το μεγαλύτερο παιδί μας να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματα (π.χ. θυμός) και τις δυσκολίες που αφορούν τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να τα συζητάμε μαζί του προκειμένου να μπορούμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα. Για την αντιπαλότητα μεταξύ των αδερφών είναι αποκλειστική ευθύνη των γονιών να βάλουν όρια και να διδάξουν τον αλληλοσεβασμό. 

-Τέλος, είναι σημαντικό να μην συγκρίνουμε τα παιδιά και να τα αντιμετωπίζουμε ισότιμα. Είναι απαραίτητο το καθένα να έχει προσωπικό χρόνο με τους γονείς του. Το πρωτότοκο παιδί έχει ανάγκη από αποκλειστικό χρόνο μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας μαζί μας προκειμένου να αισθάνεται ασφάλεια μέσα στην οικογένεια.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας