Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-07 15:25:30 +0200 Παρένθετη μητέρα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παρένθετη μητέρα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παρένθετη μητέρα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε 470 900
Όταν η προσπάθεια για απόκτηση βιολογικού απογόνου δεν αποδίδει, η παρένθετη μητρότητα δίνει τη λύση σε όσους επιθυμούν να γίνουν γονείς. Η νέα μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως έχει ονομαστεί, κερδίζει συνεχώς έδαφος!

Τι είναι η παρένθετη μητρότητα;
Ο όρος αναφέρεται στην γυναίκα η οποία συμφωνεί να εμφυτευθεί στη μήτρα της και να κυοφορήσει γονιμοποιημένο ωάριο από άλλη γυναίκα που αν και βρίσκεται σε ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής δεν έχει ικανότητα κυοφορίας.

Τι προβλέπει ο νόμος για την παρένθετη μητρότητα;
Προκειμένου να γίνει η μεταφορά γονιμοποιημένων ωραρίων στο σώμα άλλης γυναίκας και να κυοφορήσει το γονιμοποιημένο ωράριο, πρέπει να προηγηθεί δικαστική απόφαση κατόπιν αίτησης από την γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, πρέπει να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
- Η μητέρα που θέλει να αποκτήσει παιδί, πρέπει αποδεδειγμένα να μην μπορεί να κυοφορήσει για λόγους όπως προβλήματα μήτρας, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές παθήσεις, ορμονικές δυσλειτουργίες, αυξημένος γενικά κίνδυνος αποβολής.
- Η μητέρα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί να βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία.
- Η παρένθετη μητέρα να έχει καλή υγεία και να μπορεί να κυοφορήσει το γονιμοποιημένο ωάριο.
- Αν η παρένθετη μητέρα είναι έγγαμη, προτού ξεκινήσει η διαδικασία, πρέπει να προσκομηθεί στο δικαστήριο η συγκατάθεση του συζύγου της.
- Η παρένθετη μητέρα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 50 ετών.
- Όλα τα εμπλεκόμενα άτομα (οι δυο γυναίκες και ο σύζυγος της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αν υπάρχει) πρέπει να υπογράψουν σχετική συμφωνία που θα προσκομίσουν στο δικαστήριο. Η έγγραφη και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνία πρέπει να δηλώνει ότι τα γονιμοποιημένα ωράρια που εμφυτεύονται στη μήτρα της παρένθετης μητέρας, δεν θα ανήκουν στην ίδια.
- Και οι δυο γυναίκες πρέπει να έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα.
- Από το 2002, οπότε ορίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα, ισχύουν όλα τα παραπάνω. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμπορίου, ο νόμος προβλέπει ότι η παρένθετη  μητέρα δεν πρέπει να προέρχεται από άλλη χώρα.  
- Όλα τα έξοδα από την στιγμή της σύλληψης μέχρι τη γέννα, τα αναλαμβάνει το ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί.
- Τυχόν οικονομικές απώλειες της κυοφορούσας που σχετίζονται με την κυοφορία, τον τοκετό ή τη λοχεία (π.χ. απουσία από την δουλειά της), επίσης καλύπτονται από το ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί.
- Τα ωάρια που θα γονιμοποιηθούν δεν πρέπει να ανήκουν στην παρένθετη μητέρα, ώστε στο μέλλον αυτή να μην μπορεί να διεκδικήσει την μητρότητα. Αν η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει βιολογικό παιδί, δεν έχει ωάρια, αυτά θα προέλθουν από 3η γυναίκα-δότρια. Το σπέρμα προέρχεται από τον σύζυγο του ενδιαφερόμενου ζευγαριού, εκτός αν αυτό δεν είναι εφικτό οπότε το σπέρμα δίδεται από δότη. Υπάρχει δε και η περίπτωση όλο το γενετικό υλικό να προέρχεται από δότες.

Στοιχεία για την παρένθετη μητρότητα
- Κάθε χρόνο 500 γυναίκες γίνονται παρένθετες μητέρες.
- Η παρένθετη μητρότητα δεν επιτρέπεται στην Ιταλία, την Αυστραλία, την Ισπανία, την Κίνα.
- Με περιορισμούς, επιτρέπεται στη Γαλλία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Από τι εξαρτάται η επιτυχία της διαδικασίας;
Η επιτυχία της διαδικασίας αυτής, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ηλικία της γυναίκας που δίνει το ωάριο, την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση της παρένθετης μητέρας.

Οι σύντροφοι που επιθυμούν να γίνουν γονείς, μπορούν να ζητήσουν από τον γυναικολόγο να τους βρει παρένθετη μητέρα;
Το ενδιαφερόμενο ζευγάρι και όχι ο γυναικολόγος είναι υπεύθυνο να βρει την μητέρα που θα γίνει παρένθετη. Κάποιες φορές παρένθετη μητέρα γίνεται μια γυναίκα από το συγγενικό περιβάλλον του ενδιαφερόμενου ζευγαριού.


Το παιδί που θα γεννηθεί, πρέπει να γνωρίζει ότι προήλθε από τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας;
Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι όπως και στην περίπτωση της υιοθεσίας, έτσι και στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας, το παιδί που θα γεννηθεί πρέπει να γνωρίζει με ποιoν τρόπο ήρθε στον κόσμο. Μάλιστα οι γονείς είναι αυτοί που θα το προετοιμάσουν εγκαίρως, προτού προλάβει ο κοινωνικός περίγυρος.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας