Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-08-01 12:01:58 +0300 Έγκυος; Ώρα να αλλάξεις συνήθειες! Ο καφές και το τσιγάρο επηρεάζουν την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Ουσίες που κάνουν κακό στο έμβρυο

Ουσίες που κάνουν κακό στο έμβρυο

Ουσίες που κάνουν κακό στο έμβρυο 470 900
Ο καφές, το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα φάρμακα επηρεάζουν την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Υπεύθυνος είναι ο πλακούντας, ο ρόλος του οποίου είναι να φιλτράρει όλες τις ουσίες  που φτάνουν στο έμβρυο ώστε να του εξασφαλίσει ένα φυσιολογικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί. 
 

Ο καφές και άλλα ροφήματα
Στην εγκυμοσύνη δεν απαγορεύεται να απολαύσουμε ένα φλυτζάνι καφέ ή άλλο ρόφημα που περιέχει καφεΐνη, όπως το τσάι και το κακάο, αλλά δεν επιτρέπονται οι υπερβολές. Οι ειδικοί συστήνουν το πολύ 300 mg καφεΐνης την ημέρα που αναλογεί σε τέσσερις μονές δόσεις  καφέ. Η κατάχρηση καφεΐνης προκαλεί ταχυπαλμία, αϋπνία, νευρικότητα και συχνοουρία, με αποτέλεσμα την απώλεια υγρών και ασβεστίου, ενώ εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Τα αφεψήματα ή ροφήματα από διάφορα βότανα πρέπει επίσης να καταναλώνονται με το μέτρο, γιατί πολλά βότανα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, εμετούς και ταχυπαλμίες. Πρώτα στις προτιμήσεις μας το τσάι του βουνού, το τίλιο και το χαμομήλι που έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.

Το αλκοόλ
Το αλκοόλ φτάνει ταχύτατα στο έμβρυο μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και του πλακούντα. Οι έρευνες σχετικά με την επιτρεπόμενη δόση αλκοόλ που μπορεί να καταναλώνει μια μέλλουσα μητέρα καθημερινά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ασφαλή συμπεράσματα επομένως θα ήταν προτιμότερο να το αποφεύγουμε. Άλλωστε, κάθε οργανισμός μεταβολίζει το οινόπνευμα με διαφορετικό τρόπο. Το βέβαιο είναι πάντως ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, δηλαδή πάνω από 14 μονάδες την εβδομάδα, σχετίζεται με διανοητικά προβλήματα, μειωμένο βάρος και δυσπλασίες στο έμβρυο, όπως και με το εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοολισμού. Μακροπρόθεσμα, αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να έχει μαθησιακές δυσκολίες, πρόβλημα συγκέντρωσης ή να γίνει υπερκινητικό. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό αν προσπαθούμε να συλλάβουμε και  κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε σχηματίζονται τα ζωτικά όργανα και ο εγκέφαλος του εμβρύου.

Το κάπνισμα
Το κάπνισμα, ακόμα και το παθητικό, μειώνει το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες που φτάνουν στο έμβρυο και αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί το μωρό λιποβαρές. Ένα μωρό με χαμηλό βάρος είναι πιο επιρρεπές σε προβλήματα υγείας, που μπορεί να του προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Το κάπνισμα σχετίζεται επίσης με διάφορες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η αποβολή, η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, η αιμορραγία, ο πρόωρος τοκετός και η θνησιγένεια. Μακροπρόθεσμα, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την πνευματική υγεία και τη συμπεριφορά του παιδιού, προκαλώντας πρόβλημα συγκέντρωσης και υπερκινητικότητα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυξάνει την πιθανότητα το έμβρυο να γεννηθεί με δυσπλασία, όπως η λαγοχειλία, εφόσον είχε την προδιάθεση. Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα αυξάνουν με την πρόοδο της εγκυμοσύνης.

Φάρμακα και ναρκωτικά
Όσες γυναίκες ακολουθούν κάποια θεραπεία με φάρμακα πριν από την εγκυμοσύνη, θα πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτούν τον παθολόγο αλλά και τον γυναικολόγο τους  για τη συνέχεια. Είνα πιθανόν οι γιατροί να τροποποιήσουν τη φαρμακευτική αγωγή για να μην επηρεαστεί δυσμενώς το έμβρυο. Για τις γυναίκες που πάσχουν από επιληψία ή παθήσεις του θυρεοειδή αδένα απαιτείται στενότερη ιατρική παρακολούθηση, για να προληφθούν σοβαρές επιπτώσεις στη μητέρα και το έμβρυο. Από εκεί και πέρα, για τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου, ακόμα και για τον πονοκέφαλο, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να συμβουλευόμαστε  πάντα το γιατρό.
Όλες οι ναρκωτικές ουσίες είναι άκρως επικίνδυνες, ακόμα και τα λεγόμενα "μαλακά ναρκωτικά" όπως η ινδική κάνναβη, μπορεί να προκαλέσουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο και πρόωρο τοκετό. Με τα σκληρά ναρκωτικά, πέρα από τον κίνδυνο που διατρέχει η μητέρα να μολυνθεί από τον ιό HIV ή από ηπατίτιδα, το έμβρυο κινδυνεύει να γεννηθεί τοξικομανές μέσω της μητέρας και μπορεί να παρουσιάσει μετά τον τοκετό σύνδρομο στέρησης, σπασμούς, ακατάσχετο κλάμα και ξαφνικό θάνατο.

Ο ρόλος του πλακούντα
Ο ρόλος του πλακούντα είναι να φιλτράρει όλες τις ουσίες  που φτάνουν στο έμβρυο ώστε να του εξασφαλίσει ένα φυσιολογικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Πιστεύεται μάλιστα ότι οι ιστοί του πλακούντα εκκρίνουν μια ορμόνη που προκαλεί τη ναυτία για ένα συγκεκριμένο λόγο, για να μη φτάσουν δηλαδή οι βλαβερές ουσίες στη μήτρα, ειδικά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης που είναι οι πιο καθοριστικοί για την υγεία του εμβρύου. Η άμυνα όμως του πλακούντα δεν είναι ακλόνητη. Πέρα από τις θρεπτικές ουσίες και το πολύτιμο οξυγόνο, μπορεί να τον διαπεράσουν μικρόβια όπως της ερυθράς, τοξικές ουσίες όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα ναρκωτικά, βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, και οργανικές ρυπαντικές ουσίες όπως η διοξίνη. Ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, όπως και οι επιβλαβείς τροφές και συνήθειες, ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο έμβρυο.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας