Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-04 17:18:10 +0300 Κανείς δεν το υποψιάζεται, όμως είναι αλήθεια: και ο μπαμπάς εγκυμονεί! Η εγκυμοσύνη του μπαμπά

Η εγκυμοσύνη του μπαμπά

Η εγκυμοσύνη του μπαμπά 470 900
Άρθρο από Δρ Δάφνη Χαλκιά
Κανείς δεν το υποψιάζεται, όμως είναι αλήθεια: και ο μπαμπάς εγκυμονεί!

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιούνται με σκοπό την ανάλυση της πατρότητας οι άνδρες που πρόκειται να γίνουν μπαμπάδες περνάνε ορμονικά σκαμπανεβάσματα που τους προετοιμάζουν για τη νέα, απαιτητική φάση της ζωής τους. Μάλιστα αυτές ακριβώς οι ορμόνες, είναι που, σύμφωνα με έρευνα, προκαλούν συμπτώματα που τα συναντάμε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης της μέλλουσας μαμάς. 

 

Ναυτία, λιγούρες, επιθυμία για συγκεκεριμένες γεύσεις και τροφές, αύξηση του βάρους, είναι μερικά από αυτά. Πιο συγκεκριμένα, υπέυθυνη ορμόνη για την...εγκυμοσύνη του μέλλοντα μπαμπά είναι η προλακτίνη, η ορμόνη που ρυθμίζει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Ενώ λοιπόν στους άνδρες η προλακτίνη εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα, έρευνες έδειξαν ότι αυξάνεται όταν αυτοί περιμένουν παιδί. Αντιθέτως, η τεστοστερόνη των μελλοντικών μπαμπάδων παρουσιάζει μείωση, χωρίς να μπορεί να δοθεί λογική εξήγηση για το φαινόμενο. 



Τα επόμενα συμπεράσματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, η τεστοστερόνη παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη μείωση όταν τα μωρά κλαίνε και όταν οι μπαμπάδες καλούνται να τα παρηγορήσουν. Μάλιστα, όσο περισσότερη προλακτίνη και όσο λιγότερη τεστοστερόνη έχουν οι μπαμπάδες, τόσο πιο έντονη είναι η ανάγκη και η επιθυμία τους να παρηγορήσουν το μωρό τους τη δύσκολη στιγμή του κλάματος. 



Εκτός από την προλακτίνη και την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα είναι αυξημένα στους νέους μπαμπάδες. Τα οιστρογόνα είναι η ορμόνη της χαλάρωσης που υπάρχει κυρίως στις γυναίκες και σε πολυ μικρά ποσοστά και στους άνδρες. Ανάλογες έρευνες έδειξαν επιπλέον ότι πολλοί μπαμπάδες εμφανίζουν επιλόχεια μελαγχολία

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνες στο Πανεπιστήμιο St.George, στο Λονδίνο, το Πανεπιστήμιο Μεμόριαλ στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας