Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-06-06 22:39:01 +0300 Διαταραγμένος ύπνος; Τον αντιμετωπίζουμε με την βοήθεια των ειδικών. Διαταραχές ύπνου στο παιδί

Διαταραχές ύπνου στο παιδί

Διαταραχές ύπνου στο παιδί 470 900
Όσο καλές συνήθειες ύπνου και αν έχει το παιδί, ο ύπνος του μπορεί να παρουσιάσει διαταραχές και το πρόγραμμα να ανατραπεί. Δόντια που βγαίνουν, μια αδιαθεσία, μια αλλαγή περιβάλλοντος όπως η επιστροφή από τις διακοπές, προκαλούν αναστάτ...

-Αν βγάζει δόντια, ένα δροσερό μασητικό δαχτυλίδι ή μια πιπίλα που μπήκε για λίγο στο ψυγείο μαζί με απαλό μασάζ με κάποιο από τα ειδικά τζελ που δίνουν οι παιδίατροι για την οδοντοφυϊα είναι η μόνη ανακούφιση που μπορείς να του προσφέρεις για να μην παρουσιάσει διαταραχές στον ύπνο του.
-Αν έχει κρυώσει και η μύτη του είναι βουλωμένη ή βήχει είναι πιθανό να ξυπνάει πολλές φορές τη νύχτα. Πρέπει να του καθαρίζουμε τη μύτη πρώτα ρίχνοντας αμπούλα φυσιολογικού ορού (μισή σε κάθε ρουθούνι) και μετά να αντλούμε τη βλέννη με την ειδική αντλία για τα μωρά που πωλείται στα φαρμακεία.
-Αν έχει άγχος γιατί άλλαξε περιβάλλον, νταντά ή σταθμό, ή γιατί νιώθει πως αποχωρίζεται τη μαμά του πολλές ώρες την ημέρα, καθησύχασε το μωρό δίνοντάς του όλη σου την αγάπη, τη στοργή και την τρυφερότητα. Το άγχος αυτό είναι φυσιολογικό και θα υποχωρήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα όταν θα καταλάβει πως μπορεί να λείπεις, όμως πάντα επιστρέφεις κοντά του.

Όταν κοιμάται στο κρεβάτι μας

Η σύγχρονη παιδιατρική υποστηρίζει ότι δεν πρέπει οι γονείς να αρνούνται απόλυτα τη σιγουριά που προσφέρει στο μωρό το κρεβάτι τους, αρκεί να μην γίνει αυτό τακτική ή συνήθεια αλλά να το αντιμετωπίζουν ως μεταβατική περίοδο. Το καταφύγιο αυτό προσφέρει ασφάλεια στο παιδί, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες, όπως η αλλαγή περιβάλλοντος, ένα νέο αδελφάκι ή ακόμη ένας εφιάλτης ή νυχτερινός τρόμος. Η πρακτική δείχνει ότι όσο πιο ασφαλές νιώθει το μωρό τόσο πιο γρήγορα ανεξαρτητοποιείται. Όταν αισθάνεται καλοδεχούμενο στο δωμάτιο των γονιών του, δέχεται πιο εύκολα να κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι και μαθαίνει να έχει αυτονομία και εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Με αυτόν τον τρόπο οι διαταραχές ύπνου του παιδιού μειώνονται.

Εφιάλτες και νυχτερινοί τρόμοι προκαλούν διαταραχές ύπνου

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ εφιάλτη και νυχτερινού τρόμου;
Εφιάλτες συνήθως βλέπουμε γύρω στα 90 λεπτά από την ώρα που αποκοιμηθήκαμε, στη φάση του ύπνου που λέγεται REM. Οι εφιάλτες μπορούν να μας ξυπνήσουν, ενώ ακόμα και αφού έχουμε ξυπνήσει η ανάμνηση όσων είδαμε παραμένει πολύ ζωντανή.  
Οι νυχτερινοί τρόμοι προκύπτουν συνήθως λίγο νωρίτερα, 1 ώρα μετά από την ώρα που αποκοιμηθήκαμε και διαρκούν για 5-20 λεπτά. Αφορούν το 15% των παιδιών ηλικίας από 2 ετών και πάνω αλλά και πολλούς ενήλικες. Στη διάρκειά τους το παιδί μπορεί να φωνάζει, να δείχνει τρομαγμένο και να κλαίει γοερά. Κατά τον νυχτερινό τρόμο το παιδί εξακολουθεί να κοιμάται και ο ύπνος του συνεχίζεται παρόλο που μπορεί να έχει ανοιχτά τα μάτια. Όταν ξυπνήσει συνήθως δεν θυμάται τι έγινε αλλά νιώθει τρομαγμένο.

Νυχτερινή βάρδια

-Αν το μωρό ξυπνήσει ξαφνικά τη νύχτα κλαίγοντας γοερά, δεν ανάβουμε τα φώτα, του μιλάμε ψιθυριστά και προσπαθούμε να το καθησυχάσουμε. Τις περισσότερες φορές πρόκειται απλώς για ένα κακό όνειρο όμως αν αντιληφθεί πως στο σπίτι υπάρχει ...δράση, μπορεί να ξυπνήσει για να παίξει!
-Αν ξυπνάει ακόμα τη νύχτα για να φάει ενώ καταναλώνει κανονικά όλα τα γεύματα της ημέρας, προσπαθούμε να το ξεγελάσουμε με λίγο νερό ή χαμομήλι και να το ξαναβάλουμε για ύπνο.
-Αν είναι το πρώτο παιδί στην οικογένεια, δεν χρειάζεται να κάνουμε απόλυτη ησυχία όταν το μωρό κοιμάται. Δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι δραματικά στο καθημερινό μας πρόγραμμα, εκτός αν συνηθίζαμε να ακούμε μουσική στη διαπασών ή να παίζουμε ντραμς. Το μωρό συνηθίζει γρήγορα στους θορύβους του σπιτιού και δεν ενοχλείται από αυτούς. Αν είναι το δεύτερο παιδί μας, αγνοούμε την υπόδειξη: έτσι κι αλλιώς αποκλείεται να έχουμε ησυχία!
-Το πρώτο κλάμα του μωρού τη νύχτα δεν σημαίνει πάντα ότι κάτι συμβαίνει. Αν συνεχίσει να κλαίει μετά από λίγο και είμαστε σίγουροι πως δεν πεινάει, δεν πονάει ή δεν έχει λερωθεί το παίρνουμε αγκαλιά, του χαϊδεύουμε την πλάτη, το αλλάζουμε πλευρό και το ξαναβάζουμε για ύπνο.

Μεταβατικά στάδια

Η ανάπτυξη του μωρού εξελίσσεται συχνά με απότομα ξεπετάγματα που ανατρέπουν το καθημερινό του πρόγραμμα και έχουν αντίκτυπο και στον ύπνο.
Πριν από τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή του, όπως όταν σταθεί όρθιο ή όταν ετοιμάζεται να περπατήσει, το μωρό είναι πιθανό να ξαναρχίσει να ξυπνάει ξαφνικά τη νύχτα ή να μην θέλει να πάει να κοιμηθεί. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτές οι μεγάλες αλλαγές να το αναστατώνουν. Έχει μόλις κατακτήσει μια νέα δεξιότητα και θέλει να την εξασκεί συνέχεια! Οι γονείς δείξτε κατανόηση γιατί αυτές οι φάσεις θα περάσουν σε δυο ή το πολύ τρεις εβδομάδες και το πρόγραμμα θα επανέλθει στην κανονική του ροή. Τα μωρά συνήθως όταν περπατήσουν παίζουν τόσο πολύ όλη την ημέρα που το βράδυ πέφτουν για ύπνο αδιαμαρτύρητα.
Αν το κλάμα του είναι επίμονο και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει ή αν έχει συνεχείς εφιάλτες, φαινόμενο του νυχτερινού τρόμου, συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας