Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-05-17 21:28:08 +0300 Αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου τις πρώτες 28 εβδομάδες της κύησης. Αποβολή

Αποβολή

Αποβολή 470 900
Άρθρο από Ιωάννα Τσιαούση
Αποβολή. Από ποιους παράγοντες μπορεί να προκληθεί αποβολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την αποβολή.

Υπολογίζεται πως 1 στις 10 εγκυμοσύνες καταλήγει σε αποβολή, χωρίς να μετρήσουμε τις αποβολές που συμβαίνουν πριν καταλάβει η γυναίκα πως είναι έγκυος. Λέγεται πως γύρω στα ¾ όλων των γονιμοποιημένων ωαρίων χάνονται στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, ενώ περίπου το 98% των αποβολών σημειώνονται τις πρώτες 13 εβδομάδες.

Τι μπορεί να φταίει
Η αποβολή είναι ένα ενδεχόμενο σε κάθε εγκυμοσύνη. Ωστόσο η έρευνα έχει δείξει πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες:
- το κάπνισμα
- η υπερβολική κατανάλωση καφέ (πάνω από 4 φλυτζάνια την ημέρα)
- το αλκοόλ
- οι προηγούμενες αποβολές και οι εκτρώσεις
- το ακανόνιστο σχήμα της μήτρας
- κάποιες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και η νεφρική ανεπάρκεια συνδέονται με τις αποβολές -αν και όταν οι γιατροί είναι ενήμεροι μπορούν να τις προλάβουν
- οι μολυσματικές ασθένειες όπως χλαμύδια, λιστέρια, rubella
- η ηλικία της εγκύου. Οι πιθανότητες για αποβολή αυξάνονται στα 30 και υφίστανται νέα αύξηση στα 35.

Τι προκαλεί την αποβολή
Για τις περισσότερες αποβολές στην εγκυμοσύνη που συμβαίνουν στις αρχές της κύησης δεν δίνεται καμία «επίσημη» εξήγηση. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες θεωρούνται ο υπ΄αριθμόν ένα λόγος για τουλάχιστον τις μισές από τις αποβολές του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, καθώς εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας νόμος της φύσης που επιλέγει να «διώξει» το προβληματικό έμβρυο στην αρχή της εγκυμοσύνης. Και πάλι οι μεγαλύτερες γυναίκες βρίσκονται στην «ομάδα υψηλού κινδύνου» αφού έχουν αυξημένες πιθανότητες να συλλάβουν μωρά με χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Οι αποβολές που συμβαίνουν μετά την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης συνήθως οφείλονται σε κάποια ανωμαλία της μήτρας, ή του πλακούντα ή σε ανεπάρκεια του τραχήλου που δεν είναι αρκετά δυνατός ώστε να συγκρατήσει το βάρος του μωρού καθώς αυτό μεγαλώνει.
Αποβολή μπορεί να προκληθεί και από δυο βασικές εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου την αμνιοπαρακέντηση και την χοριακή λάχνη γνωστότερη από τα αρχικά της (CVS).
Η αμνιοπαρακέντηση που γίνεται μεταξύ της 15ης και της 18ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή σε ποσοστό 1%. Η CVS που γίνεται γύρω στην 12η εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή σε ποσοστό 1-2%. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το πραγματικό ποσοστό είναι χαμηλότερο και αφορά συνήθως έμβρυα που εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι παρουσίαζαν χρωμοσωμικές ανωμαλίες και θα αποβάλλονταν. Επίσης για να αποφασιστεί πως μια γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε κάποια από τις δυο προαναφερθείσες εξετάσεις σημαίνει συνήθως πως το ποσοστό κινδύνου για αποβολή στην εγκυμοσύνη είναι χαμηλότερο από το ποσοστό να πάσχει από χρωμοσωμική ανωμαλία το έμβρυο, όπως αυτό προκύπτει από το τεστ papp-A και την αυχενική διαφάνεια.

Τα είδη της αποβολής
Επαπειλούμενη αποβολή
Κάθε αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο θεωρείται απειλή αποβολής από τους γιατρούς μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο. Είναι πιθανή η αποβολή αλλά όχι αναπόφευκτη.
Αναπόφευκτη αποβολή
Κολπική αιμορραγία και πόνος από τις συσπάσεις της μήτρας. Αν διαπιστωθεί και διαστολή του τραχήλου η αποβολή έχει ξεκινήσει. Δεν γίνεται να την αποφύγουμε.
Πλήρης αποβολή
Όταν το έμβρυο έχει αποβληθεί από τη μήτρα χωρίς να αφήσει ίχνη.
Ατελής αποβολή
Όταν το έμβρυο έχει χαθεί αλλά υπάρχουν ακόμα στη μήτρα υπολείμματα που πρέπει να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.
Απαρατήρητη αποβολή
Το έμβρυο δεν ζει αλλά βρίσκεται ακόμα στη μήτρα.
Επαναλαμβανόμενη αποβολή
Όταν έχει γίνει αποβολή σε περισσότερες από μία εγκυμοσύνες για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικά στάδια.
Καθ΄έξιν αποβολή
Όταν έχουν γίνει 3-4 αποβολές τον ίδιο χρόνο και πιθανόν για την ίδια αιτία σε κάθε εγκυμοσύνη

Πότε μπορώ να μείνω πάλι έγκυος;
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί επιτρέπουν στο ζευγάρι να ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές αμέσως μόλις περάσει ένα διάστημα ανάρρωσης, περίπου ένα μήνα μετά.
Αν μια γυναίκα νιώθει πως δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός της αποβολής της, είναι καλό να ζητήσει υποστήριξη από το οικογενειακό της περιβάλλον ή απο το γυναικολόγο της.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας