Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-09 10:43:14 +0300 Πως να φροντίσουμε τα δόντια των παιδιών για να αποφύγουμε την τερηδόνα Πώς να αποφύγουμε την τερηδόνα από τα παιδικά δόντάκια

Πώς να αποφύγουμε την τερηδόνα από τα παιδικά δόντάκια

Πώς να αποφύγουμε την τερηδόνα από τα παιδικά δόντάκια 470 900
Στην περίπτωση που η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τον οδοντίατρο, μπορεί να καταστρέψει τελείως τα δόντια του παιδιού. 

Η τερηδόνα είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση των δοντιών στα παιδιά καθώς η πλούσια σε ζάχαρη διατροφή την ευνοεί. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να έχουν τα παιδιά μια καλή στοματική υγεία.

Τι είναι η τερηδόνα
Κάθε φορά που το παιδί πίνει ή τρώει τροφές που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κυρίως ζάχαρη, τα διάφορα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα του ανθρώπου διασπούν αυτές τις ουσίες και παράγουν οξέα που μπορούν να καταστρέψουν σιγά-σιγά τα δόντια δημιουργώντας τερηδόνα.  Η τερηδόνα αποτελεί τη συχνότερη μολυσματική νόσο των  δοντιών των παιδιών και εμφανίζεται κατά κύριο λόγο ανάμεσα στα δόντια και τις μασητικές επιφάνειες.

Πώς δημιουργείται η τερηδόνα;
Τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα μεταδίδονται στο στόμα του παιδιού αμέσως μετά από την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών του.  Η μετάδοσή τους γίνεται από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος και κατά κύριο λόγο την μητέρα που έχει τη συχνότερη επαφή με το παιδί.  Όσο αργότερα εμφανιστούν αυτά τα παθογόνα μικρόβια στο παιδί τόσο μικραίνει και η πιθανότητα να εμφανίσει τερηδόνα.  Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει οι γονείς να χρησιμοποιούν ΠΟΤΕ τα σκεύη με τα οποία θα χρησιμοποιήσει το παιδί.  Η παρουσία ζάχαρης και υδατανθράκων στο στόμα του παιδιού αποτελούν το υπόβαθρο για τη δημιουργία της τερηδόνας με τη διάσπαση τους από τα μικρόβια και τη παραγωγή καταστρεπτικών για τα δόντια οξέων που προκαλούν τη διάλυση αρχικά του σμάλτου και στη συνέχεια όλου του δοντιού.
Η τερηδόνα επομένως δεν είναι κληρονομική νόσος όπως αρκετοί νομίζουν.

Τι αποτελέσματα προκαλεί η τερηδόνα;
Αρχικά η τερηδόνα καταστρέφει την εξωτερική ουσία του δοντιού και δημιουργει μια μικρή κοιλότητα.  Σ’ αυτή τη φάση είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί από έναν μη ειδικό και κυρίως χωρίς σωστό φωτισμό.  Επίσης σ’ αυτό το στάδιο δεν εμφανίζει πόνο ή κάποια άλλη ενόχληση στο παιδί.  Στην περίπτωση που η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τον οδοντίατρο, μπορεί να καταστρέψει τελείως τα δόντια του παιδιού.  Αρχικά το παιδί πονάει και στη συνέχεια, εάν η τερηδόνα προχωρήσει, μπορεί να νεκρώσει τα νεύρα και τα αγγεία που βρίσκονται στο εσωτερικό του δοντιού δημιουργώντας απόστημα, συρίγγιο και άλλες επιπλοκές στο παιδί.

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε το παιδί από την δημιουργία τερηδόνας;

Τα προληπτικά μέτρα για να μην δημιουργηθεί τερηδόνα είναι τα εξής:

1. Καλή στοματική υγιεινή για τη απομάκρυνση των μικροβίων από τα δόντια.  Σωστό βούρτσισμα των δοντιών δύο-τρείς φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα η οποία ενδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών.

2. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή του παιδιού, περιορίζοντας την συχνότητα κατανάλωσης τροφών με επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα μεταξύ των κυρίων γευμάτων.

3. Για επιπλέον ενίσχυση της αντοχής των δοντιών σε παιδιά που έχουν αυξημένο κίνδυνο τερηδονισμού, μετά από συνεννόηση με τον Παιδοδοντίατρο, χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά εκτός από τη φθοριούχο οδοντόκρεμα μια από τις παρακάτω μορφές φθορίου:

•    6 μηνών έως 8 ετών, χρήση τροχίσκων φθορίου.
•    8 ετών και πάνω, στοματόπλυμα φθορίου.
•    3 ετών και πάνω, τοπική φθορίωση στο ιατρείο, κάθε 6-12 μήνες.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη φροντίδα τη σωστή φροντίδα των δοντιών του παιδιού σας;

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη σωστή φροντίδα των παιδικών δοντιών; 

Γίνετε συνδρομητές στη σύγχρονη πλατφόρμα γονεϊκότητας MyParenthood και αποκτήστε όλη τη γνώση που χρειάζεστε σε θέματα παιδοδοντιατρικής.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας