Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-13 15:46:54 +0300 Συμβουλές για να διαβάζουμε σωστά στο παιδί. Πώς να διαβάσετε σωστά ένα παραμύθι στο παιδί σας

Πώς να διαβάσετε σωστά ένα παραμύθι στο παιδί σας

Πώς να διαβάσετε σωστά ένα παραμύθι στο παιδί σας 470 900
Συμβουλές για να διαβάζουμε σωστά στο παιδί.

Aπό μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο και την ανάγνωσή του. Το διάβασμα είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί. Οι εικόνες, οι διάλογοι και οι ιστορίες είναι το παράθυρο στη φαντασία αλλά και τη σκέψη του παιδιού. Μέσω του συνδυασμού εικόνων και λέξεων ανοίγεται ο δρόμος προς τη φαντασία ενώ παράλληλα το παιδί καλλιεργεί τόσο τη σκέψη όσο και το λεξιλόγιο και τη γλώσσα. Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά που ασχολούνται απο μικρά με την ανάγνωση των βιβλίων έχουν πλούσιο λεξιλόγιο και γράφουν καλύτερες εκθέσεις στο σχολείο. 

Ως γονείς πρέπει και να δίνουμε το καλό παράδειγμα διαβάζοντας βιβλίο μπροστά τους αλλά και να εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα τουλάχιστον μισή ώρα για να ασχοληθούμε με το παιδί και το αγαπημένο του βιβλίο. Αυτή η ώρα είναι πολύ σημαντική καθώς παιδί και γονιός έρχονται ακόμη πιο κοντά και δένονται μέσα από ιστορίες και παραμύθια. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ακολουθούμε κάποιες βασικές αρχές. Το μόνο σίγουρ είναι πως ανεξαρτήτως ηλικίας η αφήγηση δε θέλει κόπο ... θέλει τρόπο! Ειδικά μέχρι το παιδί να μάθει να διαβάζει μόνο του, εμείς θα πρέπει να του διαβάζουμε κάθε μέρα. 

  • Οργανώνουμε την ώρα της βιβλιοθήκης. Κάθε μέρα την ίδια ώρα, μετατρέπουμε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού σε αναγνωστήριο. Διαβάζουμε δυνατά το αγαπημένο παραμύθι του παιδιού. Όσες φορές και να μας το ζητήσει ... άλλωστε τα παιδιά ξετρελαίνονται να ακούν τις ίδιες ιστορίες ξανά και ξανά. 
  • Δεν διαβάζουμε το παραμύθι λες και διαβάζουμε συνταγή φαγητού. Αλλάζουμε τη φωνή μας ανάλογα με τους χαρακτήρες και δίνουμε χρώμα στις λέξεις. Δεν υπάρχουν ντροπές! Αν πάλι ντρέπεστε, κάντε πρόβα στον καθρέφτη μέχρι να συνηθίσετε. 
  • Με την ίδια λογική, διαβάζουμε το παραμύθι λες και το ζούμε. Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε κάποιο καταναγκαστικό έργο. Διαβάζουμε γιατί το θέλουμε και όχι γιατί μας το επέβαλλε κάποιος. Η αγάπη για αυτό που κάνουμε αποτυπώνεται στον λόγο μας! Χαρίστε επομένως στα παιδιά σας στιγμές χαλάρωσης και μάθησης μέσα από ένα παραμύθι! Διαβάζουμε με ζωντάνια, προσέχοντας τα σημεία στίξης. 
  • Με αφορμή το βιβλίο σχολιάζουμε τις εικόνες, τραγουδάμε ένα τραγούδι που μας ήρθε στο μυαλό και γιατί όχι κάνουμε το παραμύθι έργο και το ανεβάζουμε στο σαλόνι μας. Η δραματοποίηση ενός παραμυθιού είναι η πιο όμορφη στιγμή για τη μαμά και το παιδί. 

 

Γνωρίστε τα διαδραστικά βιβλία από την Ever After Tales και αποκτήστε τα πατώντας εδώ

ΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΟΥ από τον Ευγένιο Τριβιζά πήρε το διεθνές βραβείο καλύτερου διαδραστικού βιβλίου της χρονιάς για παιδιά προσχολικής ηλικίας από τα KidscreenAwards, τον σημαντικότερο φορέα βράβευσης παιδικού τηλεοπτικού και διαδικτυακoύ περιεχομένου.

"Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια από τις καλύτερες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών" ανέφερε ο αγαπημένος παραμυθάς μικρών και μεγάλων Ευγένιος Τριβιζάς σε συνέντευξή του στο babyspace. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας