Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-12 16:02:03 +0300 Προσοχή στις φράσεις που λέμε στο παιδί μας Φράσεις που δεν πρέπει να πούμε στο παιδί μας ποτέ!

Φράσεις που δεν πρέπει να πούμε στο παιδί μας ποτέ!

Φράσεις που δεν πρέπει να πούμε στο παιδί μας ποτέ! 470 900
Προσοχή στις φράσεις που λέμε στο παιδί μας

Προφανώς και όλοι μας ξέρουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λέμε μπροστά σε ένα παιδί, πώς να εκφραζόμαστε και με ποιο τρόπο να του εξηγούμε πράγματα για τα οποία έχει απορίες και μας ρωτάει.

Το θέμα είναι πως θα πρέπει να τηρούμε μια γραμμή συγκεκριμένη για το τι μπορούμε να του πούμε και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Αυτή είναι μια κοινή γραμμή που και οι δύο γονείς πρέπει να ακολουθήσουν. Υπάρχουν όμως και φράσεις οι οποίες δε φαίνονται και τόσο «ένοχες» στο πρώτο άκουσμά τους αλλά αν το δούμε από μια άλλη οπτική γωνία και ως τρίτο μάτι, τότε ίσως πρέπει να σκεφτόμαστε διπλά πρωτού τις αναφέρουμε μπροστά στο παιδί.

 «Μπράβο!» , «Τα κατάφερες!»
Πάντα θα πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί μας και να το κάνουμε να νιώθει όμορφα κάθε φορά που καταφέρνει κάτι. Με το να του δίνουμε όμως τα εύσημα κάθε φορά που εμείς νιώθουμε πως έκανε κάτι καλό και να του λέμε «μπράβο» με το παραμικρό, τότε το κάνουμε να σκέφτεται ότι παίρνει από εμάς επιβεβαίωση και πρέπει να προσπαθεί για αυτό συνέχεια . Γι’ αυτό αν για παράδειγμα πάρει έναν καλό βαθμό στο σχολείο αντί «μπράβο!» μπορείτε να του πείτε « Πολύ καλή προσπάθεια, είσαι πολύ έξυπνος και το είδε και η δασκάλα σου!» τότε το παιδί ναι μεν θα ευχαριστηθεί με αυτή του την κατάκτηση που παράλληλα όμως δε θα νιώσει πως το έκανε για εσάς.

«Όσο περισσότερο προσπαθείς τόσο καλύτερος γίνεσαι!»
Είναι αλήθεια ότι η εξάσκηση μας κάνει καλύτερους και όσο  περισσότερο προσπαθούμε για να μάθουμε κάτι τόσο το καλύτερο. Δε χρειάζεται όμως αυτό να το υπενθυμίζουμε συνεχώς στο παιδί μας. Αμέσως στέλνουμε το μήνυμα, πως στην περίπτωση που κάνει κάποιο λάθος αυτομάτως  σημαίνει ότι δεν προσπάθησε αρκετά. Έτσι αρχίζει κι αναρωτιέται τι κάνει λάθος και νιώθει ότι δεν αναγνωρίζεται η προσπάθειά του. Θα πρέπει λοιπόν, να θυμόμαστε ότι δεν είναι οι δυνατότητες όλων των παιδιών ίδιες και πως  πρέπει να βαδίζουμε με γνώμονα αυτές.

« Δεν έχεις τίποτα»
Όταν το παιδί πέφτει,  χτυπάει και κλαίει το χειρότερο που θα μπορόυσαμε να του πούμε έιναι η φράση: «Δεν έχεις τίποτα!» Εφόσον, κλαίει σημαίνει ότι εκείνη την ώρα πονάει ή πιθανόν τρόμαξε, με το να του πούμε εμείς την παραπάνω φράση θα νιώσει χειρότερα κι όχι καλύτερα. Το θέμα εκείνη την ώρα είναι να του δείξουμε ότι είμαστε δίπλα του και πς μπορούμε να καταλάβουμε τι νιώθει. Είναι λάθος η πρακτική να υποβαθμίζουμε το συναίσθημά του.

«Κάνω δίαιτα»
Ακόμα κι αν παρακολουθείτε τα κιλά του και είστε κι εσείς με τον εαυτό σας αυστηρή στο θέμα της διατροφής δε θα πρέπει να το λέτε μπροστά του. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία δε μπορούν να ξεχωρίσουν το αδύνατο από το κανονικό και πολύ εύκολα μπορεί να τα μπερδέψουν. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που φτάνουν σε  διατροφικές διαταραχές. Γι’ αυτό προσέχουμε αρκετά πως εκφραζόμαστε. Αν θεωρούμε πως το παιδί μας πρέπει να χασει κάποια κιλά καλύτερα να του προτείνουμε να πάμε για περπάτημα μαζί ή από μόνες μας να αλλάξουμε τον τρόπο που μαγειρεύουμε ώστε να είναι πιο υγιεινός παρά να το επικρίνουμε και να το μαλώνουμε κάθε φορά που τρώει.

«Αν δεν τελειώσεις το φαγητό σου δε θα φας μετά γλυκό»
Χρησιμοποιώντας αυτή την έκφραση αυτομάτως  χάνεται η αξία του φαγητού στα μάτια του παιδιού. Αυξάνεται η ιδέα της απόλαυσης για το γλυκό κι έτσι δε δίνεται η προσδοκώμενη  αξία στο γεύμα. Καλύτερα λοιπόν αντί αυτής της φράσης να πούμε «Πρώτα τρώμε το φαγητό μας και μετά το γλυκό, το καθένα έχει τη σειρά του».  Ακόμα κι αυτή η μικρή αλλαγή φράσης επιδρά πιο θετικά στη ψυχολογία του παιδιού.


Πηγή: parents.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας