Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-01-27 09:53:36 +0200 Η διατροφή μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία του νεογέννητου στη μετέπειτα ζωή του. Τα βασικά συστατικά στη διατροφή της εγκυμοσύνης

Τα βασικά συστατικά στη διατροφή της εγκυμοσύνης

Τα βασικά συστατικά στη διατροφή της εγκυμοσύνης 470 900
Η διατροφή μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία του νεογέννητου στη μετέπειτα ζωή του.
Η ζάχαρη πρέπει να περιορίζεται από την διατροφή της εγκυμονούσας, καθώς προσθέτει επιπλέον θερμίδες και εμποδίζει τη συντήρηση του βάρους της. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε όσον αφορά στην κατανάλωση λίπους γιατί το λίπος αποθηκεύεται πιο εύκολα στη διάρκεια της κύησης σε σχέση με τις φυσιολογικές συνθήκες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρέπει να λαμβάνει επαρκή ποσότητα ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς κ.α και παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητες ουσίες για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.Οι πιο σημαντικές για την έγκυο είναι: το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο και η βιταμίνη C καθώς και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K.  Το φυλλικό οξύ είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη που βρίσκεται κυρίως στα σκούρα πράσινα λαχανικά, στη μαγιά, στα δημητριακά, στις φακές, στα φασολάκια, στο συκώτι κ.α. Οι ποσότητες όμως που υπάρχουν στα τρόφιμα δε μπορούν πάντα να καλύψουν τις ανάγκες της εγκύου σε φυλλικό οξύ για αυτό, τις περισσότερες φορές, συνιστάται η εξωγενής χορήγησή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ βοηθάει στην ανάπτυξη της ράχης του εμβρύου και στη σύνθεση του αίματος. 

Ο σίδηρος είναι το κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης του αίματος. Οι ανάγκες σε σίδηρο είναι αυξημένες κατά την εγκυμοσύνη καθώς οι γυναίκες χάνουν αρκετό αίμα με τη περίοδο και ταυτόχρονα και σίδηρο. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο υπάρχει κυρίως στο κόκκινο κρέας, αλλά και στα αποξηραμένα φρούτα, τα δημητριακά,  τους ξηρούς καρπούς κ.α. Η έλλειψή του προκαλεί αναιμία, ζαλάδες, ανορεξία. Τις περισσότερες φορές υπάρχει έλλειψη σιδήρου για αυτό συνιστάται η χορήγηση σκευάσματος.  Όσον αφορά στο ασβέστιο, είναι απαραίτητο συστατικό για το σχηματισμό του σκελετού του εμβρύου και τη διατήρηση της οστικής μάζας της μητέρας. Η λήψη του ασβεστίου είναι αρκετά σημαντική κυρίως το τελευταίο τρίμηνο όπου το έμβρυο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Όταν η πρόσληψη του ασβεστίου δεν είναι αρκετή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε υπάρχει κίνδυνος οστεοπόρωσης. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και να καταναλώνουμε όσο το δυνατον επαρκή ποσότητα ασβεστίου. Πέρα από τα γαλακτοκομικά, βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα όπως στα όσπρια, στα δημητριακά, τις σαρδέλες, το σολομό, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σπανάκι κ.α

Διαιτητικές  συνήθειες  των  Ελληνίδων  κατά  την  εγκυμοσύνη
•μειωμένη  πρόσληψη
-υδατανθράκων
-μικροθρεπτικών  συστατικών
-φυτικών  ινών
•πλεονάζουσα  πρόσληψη  λιπαρών


Χρήσιμες  συμβουλές
*  η  κατανάλωση  άφθονων  φρούτων  και  λαχανικών   εξασφαλίζει  αποθέματα  βιταμινών  και  ιχνοστοιχείων
*  προτιμάτε    ψωμί  ολικής  άλεσης 
*  βάλτε  όρια  στην  κατανάλωση  ζάχαρης , μπισκότων , ανθρακούχων  ποτών  που  απλά  φορτώνουν  με  περιτές  θερμίδες
*  προτιμάτε  το  καλοψημένο  κρέας , κοτόπουλο  και  ψάρι
*  αποφεύγετε  τις  κονσέρβες  επειδή  περιέχουν  συντηρητικά  και  άλλα  πρόσθετα
*  κάνετε  ‘’μετρημένη’’  κατανάλωση  στο  αλάτι
*  τρώτε  μικρά  και  συχνά  γεύματα  ώστε  να  αποφεύγεται  η  δυσπεψία
*  τρώτε  χωρίς  να  βιάζεστε
*  αποφεύγετε  το  αλκοόλ
*  μειώστε  την  καφεϊνη
*  μην  καταναλώνετε  τακτικά  πρόχειρο  φαγητό
*  κρατηθείτε  μακρυά  από  το  κάπνισμα 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας