Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-09-15 11:28:07 +0300 Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων χρόνων. Οι βασικότερες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας

Οι βασικότερες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας

Οι βασικότερες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας 470 900
Τι όμορφα στρουμπουλά μαγουλάκια, τι γεμάτα μπουτάκια, σκέτος γίγαντας! Μήπως όμως στα τροφαντά μέλη του παιδιού υπάρχει η αρχή της παιδικής παχυσαρκίας;

Τι είναι η παιδική παχυσαρκία; Πότε λέμε ότι το παιδί είναι παχύσαρκο;
Παχύσαρκο θεωρείται ένα παιδί όταν η συσσώρευση λίπους στο σώμα του είναι μεγαλύτερο από το κανονικό. Για αυτό θα αποφανθεί ο παιδίατρος και ο ειδικός διαιτολόγος.

Πού οφείλεται η παιδική παχυσαρκία;
• Διατροφή: Βασικότερη αιτία της παιδικής παχυσαρκίας είναι η διατροφή του παιδιού. Όταν τρέφεται συνέχεια με φαγητά πλούσια σε θερμίδες και λίπη, οδηγείται σιγά σιγά στην παχυσαρκία. Όταν από την διατροφή του παιδιού λείπουν βασικές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
• DNA και ψυχολογία: Ένα παιδί μπορεί να οδηγηθεί στην παιδική παχυσαρκία εξαιτίας γενετικών, κοινωνικών ή ακόμα και ψυχολογικών παραγόντων.
• Τα γονίδια: Η παχυσαρκία είναι κληρονομική και οι παχύσαρκοι γονείς συνήθως αποκτούν παχύσαρκα παιδιά. Επίσης, μια μαμά που ήταν παχιά πριν μείνει έγκυος και έγινε υπέρβαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, οι πιθανότητες το παιδί της να αντιμετωπίσει προβλήματα παχυσαρκίας είναι αυξημένες.  
• Το περιβάλλον: Τα παιδιά που ζουν σε ένα περιβάλλον με παχύσαρκους γονείς, συγγενείς, φίλους, γίνονται και τα ίδια παχύσαρκα μέσω της διαδικασίας της μίμησης. Επίσης, όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με πολύ και ακατάλληλο συνήθως φαγητό, με κακές διατροφικές συνήθειες, οδηγούνται εύκολα στην παιδική παχυσαρκία.

Άλλοι παράγοντες παιδικής παχυσαρκίας
Στην παιδική παχυσαρκία, εκτός από την κληρονομικότητα και το περιβάλλον, οδηγούν και οι εξής παράγοντες.
• Έλλειψη κινητικότητας: Η έλλειψη αυτή κινητικότητας και η μη καύση λίπους έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους στα παιδιά.
• Ελάχιστη άσκηση: Τα παιδιά που δεν γυμνάζονται συστηματικά, δεν καίνε το λίπος με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας. Η εγγραφή του παιδιού σε ένα γυμναστικό σύλλογο ή μια ομάδα μπάσκετ είναι η καλύτερη πρόληψη ενάντια στην παχυσαρκία.  
• Κακή διατροφή: Η λύση του έτοιμου φαγητού απέξω, τα snacks εκτός και εντός σπιτιού και οι επιλογές όπως τα αναψυκτικά, τα πατατάκια, τα γλυκά κ.α. ευνοούν την εμφάνιση παχυσαρκίας στο παιδί.  
• Πολλή τηλεόραση: Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η τηλεθέαση συνδέεται με την εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά. Η συνήθεια πολλών παιδιών να τρώνε το φαγητό τους βλέποντας ταυτόχρονα τηλεόραση -ή παίζοντας στον υπολογιστή- εμπεριέχει κίνδυνο...πάχους αφού τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν πόσο τρώνε και ταυτόχρονα δεν κινούνται!
• Ψυχολογικές Διαταραχές: Το σύνδρομο Prader-Willi είναι μια διαταραχή που συνήθως μεταβιβάζεται από τον πατέρα. Τα παιδιά που γεννιούνται με αυτό το σύνδρομο έχουν εμμονή με το φαΐ. Η έλλειψη καταγραφής γενετικού κώδικα στο χρωμόσωμα νούμερο 15 είναι η αιτία αυτής της ψυχολογικής διαταραχής.
• «Γονίδιο λεπτίνης»: Σπανιότερα η παιδική παχυσαρκία οφείλεται στην μετάλλαξη του γονιδίου της λεπτίνης. H λεπτίνη είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται στα λιποκύτταρα. Με τη βοήθεια της λεπτίνης ο οργανισμός μας  είναι σε θέση να μπορεί να ρυθμίσει το βάρος μας. Αν και σπάνια η περίπτωση, η έλλειψή της προκαλεί παχυσαρκία.

Τι είναι ο ΔΜΣ;
Ο ΔΜΣ -Δείκτης Μάζας Σώματος- είναι ο σημαντικότερος δείκτης για την παρακολούθηση της παχυσαρκίας. Ο ΔΜΣ είναι το πηλίκο του βάρους σώματος προς το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο. Σε κάθε χώρα οι φυσιολογικές παράμετροι για το ύψος και το βάρος αναλογούν.  
 
Πώς καταλαβαίνουμε ότι το παιδί μας είναι υπέρβαρο;
Την στιγμή που θα υποψιαστούμε ότι το παιδί μας έχει προδιάθεση παχυσαρκίας, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Καταρχήν θα πρέπει να μιλήσουμε με τον παιδίατρο μας. Εφόσον ο παιδίατρος μας παρατηρήσει μια τάση του παιδιού προς την παιδική παχυσαρκία θα μας προτρέψει σε κάποιον ειδικό. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το βάρος του παιδιού ελέγχεται από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησής του. Στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού μας υπάρχει ένα διάγραμμα του ύψους και του βάρους του. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον παιδίατρό μας, το διάγραμμα αυτό συμπληρώνεται από τον ίδιο προκειμένου να ελέγχεται η πορεία του.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας