Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 10:50:24 +0200 Ο έλεγχος του βάρους ζήτημα υγείας για κάθε μέλλουσα μαμά και το μωρό της. Παχυσαρκία πριν και μετά τη γέννα

Παχυσαρκία πριν και μετά τη γέννα

Παχυσαρκία πριν και μετά τη γέννα 470 900
Μάθετε πως επηρεάζει η παχυσαρκία την εγκυμοσύνη.

Το περιττό βάρος δημιουργεί προβλήματα στην υγεία, προκαλεί υπογονιμότητα, δυσκολεύει την εγκυμοσύνη, ενώ μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την ανάπτυξη του εμβρύου.  Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να βρούμε τη φόρμα μας πριν αλλά και μετά από την εγκυμοσύνη, εξηγούν οι ειδικοί και αναλύουν τους λόγους. 

Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη
• Το έμβρυο που κυοφορεί μια γυναίκα με παχυσαρκία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μπορεί να επηρεαστεί. Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει περίπτωση το βρέφος να είναι μεγαλόσωμο και να έχει τάση να εμφανίσει διαβήτη αργότερα στη ζωή του.

• Οι παχύσαρκες γυναίκες συναντούν πολλές δυσκολίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνές είναι οι περιπτώσεις εμφάνισης διαβήτη, πίεσης στο αίμα και προεκλαμψίας.  

•  Ένα ακόμη πρόβλημα που συνδέεται με την παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη και τα κινητικά εμπόδια που δημιουργεί, είναι οι αναπνευστικές δυσκολίες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι γυναικολόγοι επιμένουν ότι οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να ελέγχουν το βάρος τους και να μην το παρακάνουν στη διάρκεια της εγκομοσύνης με το φαγητό και τα γλυκά.

• Μια παχύσαρκη μητέρα έχει μεγάλες πιθανότητες να γεννήσει παιδί με επίσης αυξημένο βάρος και εναπόθεση λίπους στον κορμό. Κάποιες φορές μάλιστα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυστοκία, που ενδεχομένως να προκαλέσει ακόμη και αναπηρία στο νεογέννητο παιδί.

• Ο μεταβολισμός του εμβρύου μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την παχυσαρκία της εγκυμονούσας. Το έμβρυο δηλαδή μπορεί να εμφανίσει διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

• Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής στο πρώτο ειδικά τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

• Ανάλογα προβλήματα μπορεί να εμφανίσει και μια γυναίκα που παίρνει πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  

Παχυσαρκία και γονιμότητα
• Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει την ικανότητα σύλληψης. Οι παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών γεγονός που σχετίζεται με τα προβλήματα στην σύλληψη.

• Η παχυσαρκία συνδέεται με ορμονικές διαταραχές άρα και με την γονιμότητα. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα συνδέονται με την παχυσαρκία ενώ υπάρχουν και προεκτάσεις στον ψυχολογικό τομέα (χαμηλή αυτοπεποίθηση, έλλειψη διάθεσης για σεξ κλπ).

• Η παχυσαρκία οδηγεί σε διαταραχές κύκλου που επίσης επηρεάζουν την γονιμότητα μιας γυναίκας. Ακόμη όμως και η ποιότητα των ωαρίων φαίνεται να πλήττεται από την παχυσαρκία και πάλι λόγω των ορμονικών διαταραχών που προκαλεί. Ο σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης, η προεκλαμψία, η εκλαμψία συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

Παχυσαρκία και υγεία
• Το μεγάλο βάρος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επιβαρύνει τα πόδια και ειδικά τα γόνατα. Επιπλέον, η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση της μέσης και των αστραγάλων, ενώ ακόμη και πίσω από την εφίδρωση των ποδιών, κρύβεται η παχυσαρκία.
• Συνδέεται με την εμφάνιση καρκινογένεσης στο παχύ έντερο, τα γεννητικά όργανα και το στήθος.

«Υπολογίστε τον δείκτη βάρους σας ως εξής: σωματικό βάρος(Κιλά)/ύψος2 (m2). Για παράδειγμα μία γυναίκα με βάρος 60 κιλών και ύψος 1,65cm " 60/1,652 = 22 Δείκτη Μάζας Σώματος – άρα φυσιολογική. Ο ιδανικός δείκτης βάρους κυμαίνεται από 20 έως 25».
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας