Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-17 17:56:59 +0300 Υπερηχογράφημα 2D, 3D, 4D και HD live: Ποιες είναι οι διαφορές; Οι πρώτες "φωτογραφίες" ενός μωρού πριν καν γεννηθεί!

Οι πρώτες "φωτογραφίες" ενός μωρού πριν καν γεννηθεί!

Οι πρώτες "φωτογραφίες" ενός μωρού πριν καν γεννηθεί! 470 900
Υπερηχογράφημα 2D, 3D, 4D και HD live: Ποιες είναι οι διαφορές;

Το πρώτο υπερηχογράφημα του μωρού μας είναι κάτι που δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Αυτή η πρώτη του φωτογραφία σηματοδοτεί την αρχή για ένα υπέροχο ταξίδι, το ταξίδι της μητρότητας.  

Ο πρώτος αναλυτικός υπέρηχος γίνεται μεταξύ της 6ης και της 11ης εβδομάδας εγκυμοσύνης. Το υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης στοχεύει στο να μας δώσει πληροφορίες για τη θέση του εμβρύου, την πιθανή ημερομηνία τοκετού και για το αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά. Το πρώτο υπερηχογράφημα ήταν δισδιάστατο (2D) και είναι η γνωστή σε όλους μας εικόνα με την μικροσκοπική φιγούρα ενός εμβρύου ανάμεσα σε ασπρόμαυρες σκιές!   

Το δεύτερο υπερηχογράφημα είναι η αυχενική διαφάνεια και συνήθως γίνεται από την 11η μέχρι την 14η εβδομάδα. Στην αυχενική διαφάνεια καθορίζεται η ακριβής ηλικία κύησης, ο αριθμός των εμβρύων και οι πιθανότητες εμφάνισης συνδρόμου Down και άλλων χρωμοσωματικών ανωμαλιών και υπολογίζεται το ρίσκο πρόωρου τοκετού. 

Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη μας, το μωρό μας μεγαλώνει, παίρνει ακόμα πιο ολοκληρωμένη μορφή και γίνεται ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι. Το επόμενο υπερηχογράφημα γίνεται μεταξύ της 20ης και της 22ης εβδομάδας. Η εξέταση αυτή λέγεται Β επιπέδου και είναι χρήσιμη για να προσδιοριστεί η θέση του πλακούντα, η ανάπτυξη του εμβρύου, το βάρος του, για να υπολογισθεί η ποσότητα του αμνιακού υγρού και για να δούμε το φύλο του.

Από την 22η εβδομάδα και έπειτα η μέλλουσα μαμά μπορεί να κάνει και υπερηχογράφημα 3D ή 4D. Το 3D είναι ένα τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, όπου πέραν του πλάτους και του μήκους, στην εικόνα απεικονίζεται και το βάθος, χωρίς όμως την παρουσία κίνησης. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία των 4D υπερήχων, στους οποίους λαμβάνεται υπόψη και η διάσταση του χρόνου.

Το τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα είναι το HD live, το οποίο είναι μια εξαιρετική μέθοδος απόδοσης παραγωγής ρεαλιστικών εικόνων του εμβρύου από υπερηχογραφικά δεδομένα. 

Τέλος μεταξύ της 28ης και 32ης εβδομάδας γίνεται ο υπέρηχος ανάπτυξης Doppler ο οποίος ελέγχει τη ροή του αίματος στα αγγεία του εμβρύου και του πλακούντα. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία από τη μαμά ή τον γιατρό, ένα περαιτέρω υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. 

Τα 3D και 4D υπερηχογραφήματα είναι αρκετά διαδεδομένα και στην Ελλάδα και δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να δουν μία άκρως ρεαλιστική φωτογραφία ή βίντεο του μωρού τους! 

Πηγή: embryocenter.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας